Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Adakah desentralisasi benar-benar Matlamat Akhir?


Bukan rahsia lagi bahawa sebahagian besar dunia cryptocurrency telah memihak kepada desentralisasi ke atas pemusatan. Malah, itu adalah salah satu tiang asas kelas aset yang baru muncul. Tetapi pertukaran berpusat di Eropah sangat baik daripada yang berpusat?


Pengasas bersama Ethereum Vitalik Buterin, dalam wawancara dengan TechCrunch baru-baru ini membuat penegasan berani bahawa pertukaran berpusat menjadi "terbakar di neraka" kerana beliau percaya tujuan utama bursa berpusat adalah untuk menyediakan jambatan antara dunia kriptografi dan mata wang fiat. Pertukaran berpusat sudah tentunya norma – tetapi Buterin berharap dapat melihat fakta itu berubah dalam masa terdekat.

Di sisi lain spektrum ialah Ketua Pegawai Eksekutif Binance Changpeng Zhao, yang tidak bersetuju dengan Buterin. Baru-baru ini, Zhao menjawab aduan Buterin di Twitter sambil menunjukkan bahawa Vitalik seharusnya lebih menghargai fakta bahawa pertukaran berpusat merupakan sebahagian daripada ekosistem, bukannya pihak bebas.

Menurut tweet Zhao, masih berkemungkinan masih mempunyai peranan penting dalam pembangunan mata wang digital dan token yang terpencil. Jika bukan untuk pertukaran berpusat dan mata wang fiat, kecairan akan dikurangkan dan industri akan bertentangan.

Zhao juga menyatakan bahawa desentralisasi secara semula jadi lebih selamat dalam nama sahaja. Dalam kes-kes Ethereum Classic dan Ethreum DAO, organisasi yang terdesentralisasi lebih atau kurang gagal untuk melindungi dirinya sendiri. Oleh itu, kebebasan tidak lebih penting daripada desentralisasi?

Namun demikian, desentralisasi telah menjadi garis sempit – tetapi banyak individu tidak benar-benar menyedari bagaimana ia berfungsi dan sama ada ia benar-benar sama untuk menyelesaikan kebebasan. Oleh itu, persoalannya ialah: Adakah pertukaran berpusat di tempat yang lebih baik?

 Pengasas bersama Ethereum Vitalik Buterin, dalam temu bual dengan TechCrunch, baru-baru ini membuat penegasan berani bahawa pertukaran berpusat menjadi "terbakar di neraka" - ketika ia percaya tujuan utama berpusat Pertukaran adalah untuk menyediakan jambatan antara dunia mata wang kriptografi dan mata wang fiat.

Matlamat Akhir

Pertama dan utama, mari kita mendapatkan satu perkara yang lurus: kebanyakan pertukaran cryptocurrency tidak dapat bersaing dengan platform perdagangan ekuiti yang lebih tradisional dari segi kelajuan pelaksanaan, kecanggihan pengurusan pesanan, kualiti API, keberkesanan kawalan risiko , dan faktor-faktor lain.

Dalam hal platform terdesentralisasi, secara khusus, mereka menyediakan pertukaran langsung antara peserta transaksi, tetapi tidak mendatangkan keuntungan – oleh itu, potensi pertumbuhan mereka sangat dihalang. Selain itu, mekanisme dagangan mereka perlahan-lahan secara stereotip dan mereka gagal memberikan banyak alat pasaran kritikal. Pertukaran berpusat, dengan perbandingan, menyediakan alat pemasaran yang lebih penting dan pengalaman pengguna yang lebih stabil.

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti percanggahan, mereka yang menghargai keselamatan kini lebih baik memilih pertukaran berpusat.

Solusi blockchain yang terdesentralisasi , sementara itu, mahal dan sukar untuk dibangunkan – kerana blockchain tidak menyediakan kuasa pemprosesan secara percuma. Pertukaran terdesentralisasi mesti mengenakan yuran kerana mereka tidak mempunyai cara lain untuk menjana pendapatan, sementara sesetengah bursa berpusat menawarkan yuran kurang atau yuran rendah.

Masalah penggabungan untuk pertukaran berpusat adalah hakikat bahawa kelajuan perdagangan lebih lambat – satu isu yang mempunyai impak yang lebih besar pada pedagang frekuensi tinggi.

Solusi Hibrid

Sudah tentu, kedua-dua pertukaran berpusat dan berpusat telah kebaikan dan keburukan mereka. Pilihannya bergantung kepada keperluan peniaga individu.

Namun, pilihan itu mula dimudahkan dengan munculnya pertukaran hibrid, semi-desentralisasi yang memprioritaskan prestasi tinggi atas desentralisasi penuh – yang membantu menurunkan biaya pembangunan dan operasi .

Rayan Goutay, pakar dalam strategi dalam bidang ini di persimpangan teknologi, perniagaan dan peraturan, yang baru-baru ini telah dilantik Penasihat Umum di GateX – pertukaran separuh terdesentralisasi hibrid yang akan datang, menerangkan:

pertukaran berpusat yang terpilih mengambil langkah terbaik dari kedua-dua penyelesaian berpusat dan berpusat dan bertujuan untuk menyelesaikan masalah biasa mereka. Pertukaran hibrid sedang berusaha untuk membuat penyelesaian mereka telus dan penuh kepercayaan tetapi tidak mengikuti trend hype secara membabi buta. Contohnya, blockchain adalah teknologi yang paling berguna untuk sesetengah kes, tetapi sangat mahal untuk digunakan, terutamanya apabila berurusan dengan data besar. Jadi bijak untuk memilih blockchain apabila penting dan memilih penyelesaian berpusat yang lebih murah jika mungkin.

[Penafian: Maklumat ini adalah pendapat penyedia dan hanya untuk tujuan maklumat sahaja. Ia tidak dimaksudkan dan bukan merupakan nasihat pelaburan atau nasihat undang-undang atau cukai atau tawaran untuk menjual mana-mana sekuriti kepada mana-mana orang atau permintaan mana-mana orang untuk sebarang tawaran untuk membeli apa-apa sekuriti. Maklumat ini tidak boleh ditafsirkan sebagai sebarang pengesahan, cadangan atau penajaan sebarang syarikat atau keselamatan. Terdapat risiko yang wujud dalam bergantung, menggunakan atau mengambil semula maklumat ini. Dapatkan nasihat profesional, yang sesuai, untuk menilai sebarang pendapat, nasihat, produk, perkhidmatan atau maklumat lain yang disediakan.]

Apa pendapat anda tentang perbahasan antara pertukaran berpusat dan berpusat? Adakah anda fikir pertukaran hibrid seperti GateX boleh menyelesaikan isu-isu yang disebutkan? Marilah kita tahu di komen di bawah!


Imej ihsan Arsip Bitcoinist, ShutterstockSource link

Hinterlasse einen Kommentar

Be the First to Comment!

Notify of
avatar