Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

11 Negara Dimana Bitcoin Masih Haram


· April 18, 2018 · 7:00 pm <! – Petikan

Walaupun Bitcoin sudah boleh dipanggil mata wang global pertama di dunia, beberapa negara, di mana menggunakannya telah diharamkan oleh kerajaan. Dengan berbuat demikian, masa depan tidak kelihatan cerah untuk negara-negara dunia yang sebahagian besarnya ketiga dengan ekonomi bergelut. 11 Negara Di mana Bitcoin adalah Bitcoin Jenayah bukan sahaja merupakan cryptocurrency pertama di dunia, ia juga merupakan bentuk wang tanpa sempadan dan apolitik yang pertama dalam sejarah

Akhir Petikan ->

Walaupun Bitcoin boleh sudah dipanggil mata wang global pertama di dunia, namun ia adalah haram di beberapa negara, di mana menggunakannya telah dilarang oleh kerajaan. Dengan berbuat demikian, masa depan tidak kelihatan cerah untuk negara-negara dunia ketiga ini dengan negara-negara yang berjuang.


11 Negara Di mana Bitcoin adalah Jenayah

Bitcoin bukan sahaja merupakan cryptocurrency pertama di dunia, tetapi juga yang pertama tanpa perbatasan dan bentuk wang apolitik dalam sejarah umat manusia. Ini adalah langkah seterusnya dalam evolusi teknologi wang yang berkembang dengan pesat dalam dunia pengunci dengan dunia yang semakin saling berkait.

Bitcoin nod adalah diedarkan di seluruh dunia, membentuk rangkaian yang terdesentralisasi tanpa titik pusat kegagalan. Ini memastikan bahawa tiada kerajaan boleh menutup seluruh rangkaian Bitcoin pada skala global.

Menurut kepada data yang dikumpulkan oleh Coin.dance, Bitcoin tidak terbatas dalam 107 daripada 251 negara atau wilayah. Di sini, 'tanpa batasan' bermakna bahawa menggunakan Bitcoin sama ada disifatkan sebagai undang-undang oleh kerajaan atau pada masa ini tidak ada batasan eksplisit yang dibuat terhadap penggunaan kriptografi secara umum.

Lebih dekat, hampir separuh daripada negara-negara ini adalah majoriti muslim dengan sistem politik teokratik seperti Qatar dan Afghanistan. Dan sejak pandangan mengenai sama ada Bitcoin adalah halal atau haram masih bertentangan negara-negara ini hanya membuat Bitcoin menyalahi undang-undang untuk digunakan atas dasar agama.

Tetapi sama ada dasar itu sebenarnya boleh dikuatkuasakan adalah soalan berasingan sama sekali.

Bangladesh misalnya, mungkin satu-satunya negara yang diketahui di mana polis telah memburu pengguna Bitcoin individu. Kemungkinan besar, status haram Bitcoin di kebanyakan negara-negara ini adalah hanya formalitas di atas kertas dalam usaha untuk menghalang rakyatnya.

Walau bagaimanapun, data dari LocalBitcoins menunjukkan bahawa Bitcoin yang menyalahi undang-undang tidak menghalang orang daripada berdagang di negara-negara seperti Maghribi dan Vietnam .

Yang lain dalam senarai mempunyai alasan sendiri. Ecuador, misalnya, adalah negara pertama yang melancarkan mata wang digitalnya sendiri pada tahun 2014 dan pada masa yang sama memutuskan untuk melarang sebarang persaingan.

Malangnya untuk Ecuador, percubaan itu kelihatannya telah gagal

Mengurangkan Inovasi Menjadikan Negara Miskin

Tetapi tidak kira sama ada negara adalah negara majoriti atau muslim, tema asasnya adalah sama: bank pusat negara hanya tidak mahu persaingan untuk monopoli wangnya. "Di Makedonia, cara undang-undang untuk pembayaran dalam bentuk tunai dan operasi pembayaran bukan tunai adalah denar," kata Gubernur Bank Negara Makedonia, Dimitar Bogov.

Operasi pembayaran antarabangsa dijalankan melalui pembawa operasi pembayaran, yang merupakan bank. Oleh itu, perdagangan dalam bitcoin atau menggunakannya untuk bayaran di Macedonia adalah haram.

Malangnya bagi negara-negara ini masih belum menyedari bahawa dasar itu sia-sia. Walaupun tradisional dan di luar rampasan sebenarnya boleh dihadkan, adalah mustahil untuk mematikan sepenuhnya Bitcoin-seperti internet. Inovasi teknologi akan sentiasa menjadi langkah di hadapan tindakan kerajaan dan kawalan modal hanya dapat mengakibatkan penerbangan modal, sambil menjadikan negara-negara ini menjadi pulau-pulau genangan.

Apa lagi, Bitcoin bukanlah teknologi statik seperti wang fiat konvensional. Ia sentiasa berubah bersama dengan ekosistemnya. Menginspirasi penyelesaian untuk menghilangkan halangan untuk kemasukan bukanlah sesuatu yang baru untuk Bitcoin. Malah, rangkaiannya kini boleh diakses menggunakan semua jenis peranti, dari bodoh-telefon melalui SMS ke satelit bersama-sama dengan landasan baru dalam pembangunan seperti bursa yang terdesentralisasi seperti Bisq .

Kebalikannya, negara-negara pertama yang melompat di Internet pada tahun 80-an dan 90-an, menjadi tanah yang subur untuk syarikat seperti Apple, Microsoft, Cisco, lebih kaya. Sementara itu, orang-orang yang menghindari kedatangan era maklumat telah bermain menangkap sejak itu.

Larangan Bitcoin meletakkan negara-negara yang sudah berjuang di negara-negara ini pada tahap yang sangat merugikan turun jalan. Sebagai contoh, Afghanistan dan Bangladesh adalah antara negara-negara termiskin di dunia yang menembak diri mereka di kaki ketika mereka meneruskan jalan yang sama. Sementara itu, tidak ada kebetulan bahawa negara-negara kaya seperti Switzerland, Singapura, dan Jepun merangkul fintech dan menyambut bisnis cryptocurrency. Mereka bahkan bersaing di antara mereka untuk menjadi 'blok Blockain' dan ' pulau Crypto ' dalam usaha menarik syarikat melalui persekitaran undang-undang yang mesra dan juga subsidi.

Perniagaan Bitcoin membawa inovasi, yang bermaksud kemasukan modal, menghasilkan lebih banyak hasil cukai, pekerjaan, dan taraf hidup yang lebih baik untuk seluruh penduduk.

Adakah negara-negara ini akan mula membuat Bitcoin sah? Beri tahu kami dalam ulasan di bawah!


Imej ihsan Shutterstock, Twitter, coinwriting.com, coin.dance

Penafian: Pandangan dan pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini semata-mata adalah pengarang dan tidak semestinya mencerminkan orang-orang Bitcoinist.com. Tuntutan yang dibuat dalam artikel ini bukanlah nasihat pelaburan dan tidak boleh diambil sedemikian.

Show commentsSource link

Hinterlasse einen Kommentar

avatar
  Subscribe  
Notify of