Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Adakah BitMEX 'Lagi' Di Sebalik Bitcoin Flash Crash Terkini?


BitMEX, pertukaran paling cair di pasaran sedang dituduh manipulasi pasaran (sekali lagi).

Manipulasi Pasaran Di Sebalik Lingkaran Terbaru

Sudah seminggu yang mengerikan untuk lembu Bitcoin kerana pasaran memuncak pada lebih $ 13000 pada Rabu lepas dan telah melangkah sedikit lebih hampir setiap satu hari sejak.

 Carta 5 hari

Dalam tempoh beberapa hari, BTC kehilangan hampir $ 4000 dari nilainya. Pada hari Ahad, 15 Julai, terdapat penjualan besar-besaran yang mencetuskan kemalangan kilat dan sejumlah besar pembubaran pada BitMEX-lebih daripada $ 164 juta bernilai dari peniaga dengan kedudukan yang panjang. Kebetulan? Atau adalah manipulasi pasaran klasik di tangan?

Flash Crash pada Bitstamp

Menurut sumber-sumber tertentu paus atau sekumpulan pedagang secara kolektif bertindak merempuh pasaran dengan meletakkan langkah menjual besar 15,000 ETH pada Bitstamp. Chico Crypto menyatakan:

"The mass sell-off dan hasil likuidasi adalah kerja beberapa manipulasi pasaran."

Anda mungkin tertanya-tanya apa ini harus dilakukan dengan Bitcoin atau BitMEX. Nah, nampaknya, agak banyak. Pesanan itu menjunam harga dengan segera dari $ 270 hingga $ 190 (jika tidak dikenali sebagai "kemalangan flash").

Ini mempunyai semua yang berkaitan dengan BitMEX kerana ia menarik data harga untuk kontrak dari hanya tiga pertukaran-Bitstamp, Kraken dan Coinbase Pro. Ketiga-tiga mereka mempunyai kecairan yang lebih rendah daripada BitMEX.

Dump ETH pada Bitstamp mewakili kira-kira $ 3.5 juta ETH. Ini menjadikan 15% daripada keseluruhan dagangannya pada Ahad-dalam satu perdagangan.

"Seperti penyakit" kemalangan flash merebak ke niaga hadapan BitMEX ETH yang mendasari harga kontraknya 33% pada harga Bitstmap. Kontrak telah dibubarkan dalam sekejap mata dan tersebar ke Bitcoin, menurut Chico Crypto, dalam pembuangan hari Ahad.

Tampaknya agak pelik bahawa BitMEX adalah pertukaran paling cair, tetapi ia mengira kontraknya di bursa dengan cara yang kurang kecairan. Macam mana boleh jadi? Manipulasi pasaran tidak sepenuhnya keluar dari soalan.

Peristiwa yang sama berlaku di Mei tahun ini dengan kecelakaan kilat Bitcoin pada Bitstamp, yang melancarkan penyiasatan sejak BitMEX menjadi penyokong utama peristiwa tersebut.

BitMEX Trades Against Traders

] Kami sudah tahu bahawa BitMEX berdagang dengan pelanggannya. Ini ditemui di April 2018 dan peniaga dinamakan sebagai peniaga bank Deutsche Nick Andrianov.

Walaupun tidak ada siapa yang pasti penyerbuan kemalangan flash terkini ini, banyak jari tidak menghairankan menunjuk ke BitMEX. Lagipun, pembubarannya, pada masa-masa, menyumbang sehingga separuh daripada keseluruhan pendapatannya.

Terdapat beberapa reaksi bercampur-campur dengan kemalangan flash dari komuniti crypto. Banyak peniaga, termasuk CEO CEO Digitex, Adam Todd, yang telah pernah bernyanyi pada BitMEX, dengan pantas menunjuk jari:

Walau bagaimanapun, yang lain kurang dipengaruhi oleh berita, memanggil lebih banyak BitMEX FUD:

Yang lain masih, seperti sangat bersemangat dan anti-cryptocurrency (dan BitMEX) ahli ekonomi Nouriel Roubini secara harfiah meludah racun di Hayes:

The Takeaway

Sama ada BitMEX berada di belakang kemalangan flash mungkin bukan yang paling mendesak isu. Kita sudah tahu bahawa 95% daripada pertukaran cryptocurrency jumlah dagangan adalah palsu dan manipulasi pasaran adalah untuk kursus.

Seperti Chico Crypto menyimpulkan:

"dengan manipulasi yang berlaku sama ada BitMEX, Tether, atau Bitfinex, ia semuanya beralih kepada bursa-bursa yang berpusat. "

Ini mewujudkan kes yang lebih besar untuk peniaga-peniaga dan HODLers untuk menjaga kunci peribadi dan dana mereka sendiri dari bursa-bursa yang tidak terkawal dan tidak bertanggungjawab. Trend yang semakin meningkat untuk akaun bukan penjagaan dan ketelusan yang lebih besar mungkin hanya membuang lengkungan di paus crypto.

Adakah anda fikir BitMEX mempelopori kemalangan harga Bitcoin terkini? Kongsi pendapat anda dalam ulasan di bawahSource link

Hinterlasse einen Kommentar

avatar
  Subscribe  
Notify of