Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Adakah Crypto Simpan Iran dari Krisis Kewangan?


Iran semakin mendekati krisis kewangan yang disebabkan oleh sekatan, tetapi negara itu masih boleh beralih kepada cryptocurrencies untuk mendapatkan bantuan.


Iran berada di tempat yang buruk sekarang, kerana para pegawai AS mengatakan bahawa kewangan negara mungkin berada di keadaan yang lebih buruk daripada yang mereka percaya. Ekonomi yang rosak negara telah mencetuskan protes untuk sementara waktu sekarang, dan Iran semakin dekat dan dekat dengan krisis kewangan .

Selepas sekatan menghentikan menghentikan eksport minyak Tehran, beberapa kerugian utama dirasai di seluruh Iran. Sejak itu, negara itu cuba menghindari sekatan-sekatan, yang melembutkan pukulan agak, walaupun ia tidak melakukannya jauh lebih baik dalam jangka masa panjang. Pada masa ini, kerajaan Iran menggunakan rizab pertukaran asing yang terakhir, menunjukkan bahawa apa-apa kawalan yang mungkin diperoleh oleh kerajaan untuk mengimport bekalan dan peralatan akan hilang.

Tidak lama lagi, Iran mungkin akan mendapati dirinya keadaan yang buruk daripada enam tahun yang lalu, ketika Presiden Hassan Rouhani dan pemerintahannya ditekan menjadi rundingan nuklir.

Sekarang, sukar untuk meramalkan apa yang mungkin terjadi pada ekonomi Iran di masa depan, karena terdapat banyak faktor yang tidak diketahui masih boleh berubah. Tambahan pula, beberapa perisikan yang diterima oleh AS dari sekutu-sekutunya menunjukkan bahawa Iran mungkin mempunyai pendapatan luar negara yang boleh membantu menerusi tempoh yang sukar seperti ini.

Secara alternatif, negara ini hanya dapat menyeludupkan minyaknya dan membawa masuk persediaan, meskipun para pejabat AS meragukan bahwa efek dari sanksi dapat diimbangi oleh penyelundupan. Oleh kerana ini mungkin betul, satu lagi pilihan untuk Iran adalah untuk berpaling kepada cryptocurrencies untuk bantuan.

Iran mungkin mencari jalan keluar melalui crypto

Cryptocurrencies seperti Bitcoin yang dikenali untuk beberapa kualiti, seperti sifat tanpa sempadan mereka, dicapai melalui desentralisasi. Wang digital ini tidak dikawal oleh orang lain, yang bermaksud bahawa AS tidak dapat berbuat banyak untuk menghentikan Iran daripada menggunakan Bitcoin dan duit syiling dan token lain.

Beberapa hari yang lalu, Bloomberg melaporkan bahawa Iran merancang untuk mengeluarkan Sebanyak $ 11 bilion pelbagai produk dalam dua tahun akan datang, untuk menggantikan import dan mencari jalan untuk menangani sekatan yang diketuai Amerika Syarikat.

Sebaliknya, The Wall Street Journal baru-baru ini melaporkan bahawa Pegawai AS percaya Iran berada dalam keadaan panik panik. Kenyataan ini merujuk kepada beberapa laporan mengenai serangan terhadap bekalan tenaga, yang Iran menafikan. Namun, masalahnya terletak pada wang, kerana rizab mata wang Iran dianggarkan $ 86 juta – 20% di bawah tahap yang dilaporkan pada tahun 2013. Dengan situasi seperti itu, para pegawai AS percaya bahawa Iran sama ada harus kembali ke perundingan

Walaupun demikian, laporan Bitcoinist dari awal tahun ini percaya bahawa syarikat-syarikat Iran dapat mengeksploitasi identitinya cryptocurrency dan memotong sekatan Amerika. Malah, ancaman sekatan AS secara historis lebih daripada cukup untuk mengawal Iran, sehingga pembayaran tanpa nama dalam mata wang digital menjadi kemungkinan.

Perbendaharaan AS nampaknya menyedari ini, kerana ia memperingatkan pasaran digital terhadap perdagangan Bitcoin dengan Iran syarikat dan individu berasaskan. Sesetengah tapak dagangan juga mula menghalang pembeli yang disahkan berasal dari Iran, sementara ada juga yang pergi untuk merampas dana klien Iran.

Namun, ini dipercayai merupakan kejadian terpencil, kerana sifat-sifat cryptocurrencies sangat menjadikan mereka sangat sukar untuk mengawal, atau juga memantau. Tidak semestinya cara untuk menduplikasi sekatan perbankan yang berkaitan dengan crypto, oleh itu kerajaan Iran mungkin bergantung kepada aset digital untuk memintas sekatan semasa dan mencari cara untuk bertahan sekatan AS.

Apa yang berlaku anda berfikir tentang peluang Iran untuk memintas sekatan dengan Bitcoin? Beri tahu kami dalam ulasan di bawah.


Imej melalui ShutterstockSource link

Hinterlasse einen Kommentar

avatar
  Subscribe  
Notify of