Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Apakah Sebab Disebalik Yuran Transaksi Bitcoin yang merudum?


Jumlah purata yuran transaksi Bitcoin telah menurun sekitar 26% sepanjang minggu lalu. Berikut ialah beberapa sebab yang mungkin di sebalik arah aliran itu.

Mengapa Yuran Transaksi Bitcoin Begitu Rendah Sekarang?

Seperti laporan mingguan terkini daripada Penyelidikan Arcanepurata yuran transaksi sehari adalah sekitar $966 k minggu lepas, tetapi ia kini telah jatuh kepada hanya melebihi $700k.

Ini adalah penurunan sebanyak 26% dalam tujuh hari yang lalu sahaja. Tetapi, sebelum kejatuhan ini, yuran telah agak rendah sejak beberapa ketika sekarang.

Mungkin terdapat pelbagai sebab di sebalik aliran ini. Salah satu daripadanya mungkin pertumbuhan pesat rangkaian kilat Bitcoin di mana transaksi berlaku di luar rantaian.

Walau bagaimanapun, laporan itu mencadangkan faktor lain mungkin penyumbang yang lebih besar kepada yuran yang rendah, seperti penyahsesakan daripada mempool.

Apabila transaksi dibuat pada rangkaian Bitcoin, ia menunggu di mempool untuk pengesahan. Memandangkan blok BTC mempunyai saiz tetap 1MB, mempool yang kembung mungkin bermakna pelombong lebih suka mengendalikan transaksi yang lebih menguntungkan.

Semasa situasi ini, pengguna mula membayar yuran yang lebih tinggi supaya transaksi mereka tidak terperangkap dalam mempool . Ini membawa kepada peningkatan keseluruhan dalam yuran.

Purata kiraan transaksi juga telah menurun dengan ketara dalam beberapa bulan yang lalu. Pada awal 2021, terdapat lebih daripada 350k transaksi berlaku secara purata setiap hari, tetapi kini nilai itu telah menurun kepada antara hanya 270k hingga 280k.

Bacaan Berkaitan | Isyarat Bearish Bitcoin: Paus Kini Mendapat 91% Deposit Pertukaran

Sebab besar di sebalik kejatuhan dalam yuran boleh disebabkan oleh peningkatan dalam penggunaan urus niaga Segwit. Ini ialah jenis urus niaga di mana tandatangan dialih keluar supaya kos yuran yang lebih rendah.

Berikut ialah carta yang menunjukkan bagaimana penggunaan transaksi Segwit telah berkembang berbanding dengan yuran Bitcoin:

Yuran Transaksi Bitcoin[19659014]Yuran Transaksi Bitcoin

Kaitan antara yuran transaksi dan penggunaan Segwit | Sumber: Kemas Kini Mingguan Penyelidikan Arcane - Minggu 46

Seperti yang ditunjukkan oleh graf di atas, sementara yuran transaksi median telah menurun sejak Mei, penggunaan Segwit telah menyaksikan peningkatan mendadak daripada 50% kepada lebih daripada 80%,

Bacaan Berkaitan | Puell Multiple Mengatakan Pelombong Bitcoin Tidak Mahu Menjual Pada Tahap Ini

Laporan itu juga menyebut bahawa urus niaga kelompok mungkin menjadi satu lagi pemacu penurunan. Memandangkan satu transaksi Bitcoin boleh mempunyai berbilang penerima, batching boleh mengurangkan yuran.

Harga BTC

Pada masa penulisan, Harga Bitcoin terapung sekitar $56.6k, turun 6% dalam tujuh yang lalu hari. Carta di bawah menunjukkan arah aliran dalam nilai kripto sepanjang lima hari yang lalu.

Carta Harga Bitcoin

Harga BTC nampaknya meneruskan kejatuhan | Sumber: BTCUSD pada TradingView
Imej yang ditampilkan daripada Unsplash.com, carta daripada TradingView.com, Arcane ResearchSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments