Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bagaimana Kripto Boleh Memberi Impak Kepada Ekonomi Pencipta


Jika anda seorang pencipta yang beroperasi dalam talian, anda mungkin terhalang oleh banyak cabaran yang merupakan sebahagian daripada 'rangka kerja' pencipta yang wujud hari ini. Sementara itu, khalayak pengguna kandungan nampaknya semakin meningkat, dan 'ekonomi pencipta' sentiasa wujud.

Platform baru muncul, seperti Substack atau Patreon, telah meletakkan asas untuk platform yang mengutamakan pencipta – tetapi banyak pencipta, walaupun mereka yang jauh daripada menyampaikan kandungan kontroversi, menghadapi cabaran yang sukar melalui set platform hari ini. Walau bagaimanapun, kekangan untuk pencipta menjangkau jauh melebihi platform.

Dalam landskap yang sentiasa berubah, mari lihat  'bitcoin betulkan ini'?

Hal Ehwal Semasa Pencipta

Rakan sekerja kami di rangkaian saudara NewsBTC [18]45900 baru-baru ini diserlahkan ] bagaimana NFT telah membuka pintu kepada pencipta, terutamanya artis asli digital. Walau bagaimanapun, masih banyak lagi di ufuk, terutamanya untuk pemuzik, wartawan dan pencipta lain.

Laporan baru-baru ini, "Dari Ketergantungan Kepada Kemerdekaan," mengambil pendekatan kualitatif dan kuantitatif pada cabaran dihadapi oleh pencipta dalam landskap hari ini. Walaupun banyak yang perlu diperkatakan tentang keadaan 'ekonomi pencipta' hari ini, laporan itu sudah pasti bernilai dibaca; mengenai kripto dan potensi kesan yang boleh diberikan kepada pencipta? "Abaikan sambungan dengan bahaya anda sendiri," bunyi laporan itu.

Di manakah masalahnya? Kertas putih meminjamkan beberapa idea: "algoritma direka untuk memanfaatkan platform, bukan pencipta." Selain itu, kandungan mungkin tidak disukai oleh pengiklan, atau platform boleh menggunakan keputusan yang tidak perlu, selalunya dengan sistem sokongan yang sedikit disediakan.

Satu kajian kes mengenai perkara ini ialah pengulas crypto Anthony Pompliano dan "Pertunjukan Perniagaan Terbaik" yang dihoskan YouTube. Pompliano ialah penyokong mata wang kripto yang lantang dan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, telah mengeluarkan kandungan daripada platform dengan sedikit alasan yang diberikan tentang sebab dia diharamkan. Pompliano tidak mengelak daripada menjana lebih banyak kandungan daripada keputusan platform, yang akhirnya diterbalikkan.

Ini diperkuatkan apabila mempertimbangkan nombor yang didedahkan dalam "Dari Ketergantungan Kepada Kemerdekaan." Sebilangan besar hasil pencipta didorong daripada bahagian rev pengiklanan dan 65% daripada pencipta "berasa terlalu bekerja dan/atau kurang gaji". Memandangkan dolar iklan tradisional beralih kepada lebih banyak kandungan organik yang selalunya lebih sesuai dengan pencipta bebas, boleh dikatakan masa depan kewangan yang lebih cerah di hadapan. Tetapi pencipta hari ini sudah letih dan menghadapi pertarungan menanjak yang kerap.

Bacaan Berkaitan | Bagaimana Solana Muncul Dalam Kripto

Memandangkan harga gas Ethereum dioptimumkan pada tahun-tahun akan datang, dan pesaing baru yang boleh skala dan mesra gas terus bertapak dalam pasaran NFT dan token sosial, jangkakan NFT akan terus menjadi alat yang berharga untuk pencipta. | Sumber: ETH-USD di TradingView.com

Kajian Kes A Croissant

Croissant crypto @CroissantEth baru-baru ini juga menangani perkara ini; bagaimanakah pencipta boleh mengewangkan kerja tanpa mengorbankan pendapatan, desentralisasi, kesalingoperasian, dan yang paling penting, pemilikan kepada platform terpusat? Croissant terpaksa meninggalkan Google Adsense dan beralih kepada keahlian, dan menukar NFT menjadi kunci halaman web dengan menggunakan Protokol Buka Kunci. Pengguna boleh mengakses keahlian melalui NFT, dan tidak akan diberi harga daripada gas Ethereum yang mahal, kerana NFT juga disokong pada rantaian lain, seperti Optimisme, Arbitrum dan Poligon. Dalam kesimpulan croissant-ian, "NFT memberikan kuasa muktamad kepada pencipta."

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa pada masa kini, sesetengah medium akan menjadi lebih kondusif untuk kejayaan seperti ini daripada yang lain. Muzik, sebagai contoh, adalah kategori yang telah wujud dalam dunia NFT, tetapi tidak lazim. Namun begitu, ia tidak bermakna potensi itu tidak ada. Ini bermakna kami memerlukan lebih banyak masa untuk pengguna arus perdana menyesuaikan diri.

Token Sosial

Satu lagi contoh hebat ini dibentangkan daripada Pengurus Produk Reddit Peter Yang, yang mempunyai beberapa bahagian yang sangat baik di sekitar crypto dan ekonomi pencipta. Pada bulan Mac, Yang menerbitkan sekeping yang memperincikan pencipta berbeza yang terlibat dengan token sosial – pada dasarnya keahlian token. Sesungguhnya, terdapat kepelbagaian yang melampau untuk pencipta merentas banyak jika tidak semua medium, daripada artis digital kepada YouTuber kepada pemuzik kepada pencipta kandungan dewasa yang boleh mencapai kejayaan dengan token sosial.

Walau bagaimanapun, token tidak menyelesaikan semua masalah. Yang menyatakan bahawa turun naik harga, tahap komitmen yang besar dan potensi kesan kawal selia semuanya harus menjadi pertimbangan apabila melihat token sosial untuk pencipta.

NFT sudah pasti telah mengubah kehidupan daripada pencipta yang pernah bimbang tentang hidangan mereka yang seterusnya. Walau bagaimanapun, dalam jangka pendek kita masih perlu mengubah paradigma media sosial untuk memacu permainan yang setara dengan 'bermain-untuk-mendapat.' Kemunculan DAO pada peringkat sosial, yang masih belum dapat dilihat secara besar-besaran, berpotensi mengubahnya. Tidak kira di mana kita mendarat, pampasan untuk individu yang membina sesuatu, walaupun ia kreatif dan menyeronokkan, adalah wajar.

Bacaan Berkaitan | Elon Musk Untuk Menjual 10% Stok Teslanya Untuk Membeli Bitcoin? Spekulasi Komuniti

Imej yang ditampilkan daripada Pixabay, Carta daripada TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments