Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bagaimana "Minggu Besar" Bitcoin Terhasil?


Bitcoin telah mengalami minggu yang hebat minggu lalu ini. Dengan paras tertinggi baharu sepanjang masa dan penolakan VanEck Spot ETF, adalah menarik untuk melihat bagaimana pasaran bertindak balas terhadap perkara ini. VanEck telah memfailkan ETFnya dengan SEC dan pada hari Jumaat, ia mendapat kembali penolakan yang ditakuti. Alasan yang diberikan untuk penolakan itu ialah tidak ada keyakinan yang mencukupi bahawa pelabur akan dilindungi apabila melabur dalam dana.

Selepas penolakan, pasaran dijangka bertindak balas secara negatif. Walau bagaimanapun, sangat mengejutkan, bitcoin telah menepis perkara ini dan meneruskan perjalanannya yang ceria. Ia bercakap banyak tentang daya tahan aset digital pada masa seperti ini apabila penolakan ETF utama gagal untuk menampung harga. Banyak yang telah berlaku sejak VanEck menerima penolakan.

Bacaan Berkaitan | Anthony Scaramucci Mendesak Pelabur Membeli Bitcoin, Mengatakan Ia Menuju $500K

VanEck Melangkah Ke Hadapan

Selepas mendapat penolakan untuk Spot Bitcoin ETF, VanEck kemudiannya mendapat kelulusan ETFnya pada masa hadapan. Dana itu telah mula didagangkan pada hari Selasa di CBOE dengan banyak jangkaan. Tetapi dagangan dalam dana tidak terlalu mengagumkan berbanding dengan dagangan ETF ProShares yang telah bermula pada bulan Oktober. Namun begitu, VanEck telah bergerak ke hadapan daripada penolakan dan begitu juga dengan pasaran.

Carta yang menunjukkan pergerakan pasaran selepas penolakan VanEck Spot bitcoin ETF

Pasaran menggegarkan penolakan VanEck | Sumber: Arcane Research

Dana lain masih memfailkan Spot Bitcoin ETF walaupun. Salah satunya ialah Grayscale yang merancang untuk menukar dana bitcoinnya menjadi ETF spot. Penolakan VanEck telah menunjukkan dana lain bahawa mereka perlu melakukan lebih usaha wajar, bermakna terdapat penyelidikan yang lebih komprehensif dilakukan untuk menyokong tuntutan dalam ETF spot daripada pengurus aset lain seperti Fidelity dan Bitwise.

Pasaran tidak bertindak balas dengan tepat cara pelabur jangkakan. Bitcoin tidak merosot berikutan berita pada hari Jumaat. Sebaliknya teruskan menandakan arah aliran pemulihan dalam tempoh masa yang sama.

Carta harga Bitcoin daripada TradingView.com

Harga BTC memulakan pemulihan | Sumber: BTCUSD di TradingView.com

Bitcoin Bergerak Ke Penyatuan

Sejak penolakan, bitcoin telah jatuh kembali ke dalam julat penyatuannya. Selepas mencecah $69K baharu sepanjang masa, aset digital itu jatuh semula ke paras terendah $60,000s, dengan sokongan pada $60K. Rintangan terdekat seterusnya diletakkan pada $67,000 tetapi aset itu tidak akan mempunyai peluang untuk menguji rintangan ini kerana ia telah jatuh di bawah $60,000 pada awal hari Rabu.

Bacaan Berkaitan | Ketua Pegawai Eksekutif DeVere Nigel Green Meramalkan Bila Kitaran Lembu Bitcoin Akan Berakhir

Dengan kejatuhan di bawah $60K, tahap sokongan seterusnya ialah pada $58,000. Walau bagaimanapun, BTC telah diketahui menembusi berbilang tahap sokongan sekali gus, jadi adalah penting untuk mengambil kira perkara ini semasa membuat keputusan ke hadapan.

Memandangkan BTC nampaknya telah mencapai titik harga yang kritikal, tidaklah mengejutkan bahawa pasaran sedang mengalami sedikit aliran menurun. Pedagang akan menjual beberapa pegangan mereka untuk merealisasikan keuntungan dan ini akan diterjemahkan kepada harga yang bergelut untuk seketika. Walau bagaimanapun, aset itu masih kelihatan agak kukuh pada carta, menunjukkan bahawa pemulihan daripada penurunan tidak terlalu jauh.

Imej yang ditampilkan daripada Investopedia, carta daripada TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments