Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bagaimana Teknologi Blockchain Mengubah Landskap Permainan Dalam Talian


Kemunculan teknologi blockchain telah merevolusikan dan mengganggu banyak industri daripada kewangan kepada pengangkutan, rantaian bekalan kepada penjagaan kesihatan dan banyak lagi. Pada masa ini, industri permainan merasakan kesan gangguan teknologi blockchain, dan ia sangat indah untuk dilihat. Industri permainan telah berkembang jauh dari permulaannya yang sederhana. Jika anda pernah bermain Super Mario pada konsol permainan 16-bit, anda akan memahami bagaimana industri permainan yang dahulunya mudah telah berkembang kepada apa yang kita lihat hari ini.

Dengan pengenalan teknologi blockchain dalam landskap permainan dalam talian, kami mula untuk melihat pemulihan sepenuhnya industri permainan. Menurut laporan oleh Dappradarlebih 800,000 pemain aktif unik yang disambungkan ke permainan berasaskan blokchain pada awal suku ketiga 2021. Laporan itu juga menekankan bahawa jumlah itu dijangka berkembang dengan pesat pada suku terakhir tahun. Hari ini, terdapat beberapa projek permainan berasaskan blokchain yang menetapkan kadar dalam transformasi permainan dalam talian. Contoh yang baik bagi projek permainan blockchain ini ialah IQeon.

Apa yang Ditawarkan oleh Blockchain Kepada Permainan Dalam Talian

Teknologi Blockchain telah memberi kesan kepada industri permainan dalam talian dalam pelbagai cara. Berikut ialah empat cara utama industri permainan dalam talian telah terjejas oleh rantaian blok:

1. Pemain memperoleh pendapatan semasa bermain

Sebelum ini, pemain menghabiskan wang, masa dan tenaga mereka bermain permainan hanya untuk keseronokan. Hari ini, platform permainan berasaskan blokchain seperti IQeon, pemain dibayar terus untuk bermain permainan tersebut. Di sini, pengguna boleh menukar mata wang dalam permainan kepada token IQN. Token ini boleh ditukar kepada aset digital pada platform dagangan kripto seperti EXMO, Exrates, BitForex dan HitBTC.

Platform permainan Blockchain juga membolehkan pemain menukar barang dalam permainan mereka seperti avatar, koleksi, NFT dan boleh menukar harta ini dengan aset kripto. Dengan model perniagaan ini, teknologi blockchain boleh mengembangkan industri permainan menjadi ekonomi yang berdaya maju di mana pemain boleh mencari rezeki bermain sepenuh masa.

2. Blockchain telah membuka permainan dalam talian kepada semua orang dan sesiapa sahaja.

Sebelum kemunculan blockchain dalam industri permainan, kebanyakan platform permainan dalam talian pada masa ini dijalankan pada seni bina data tertutup. Permainan ini mengehadkan akses pemain berdasarkan beberapa metrik seperti lokasi geografi dan seumpamanya. Walau bagaimanapun, permainan dalam talian berasaskan blokchain direka bentuk tanpa kebenaran dan terbuka kepada semua orang tanpa mengira di mana mereka berada di dunia. Apa yang diperlukan oleh orang itu ialah sambungan internet untuk mengakses dan bermain permainan ini.

3. Halangan rendah untuk masuk

Protokol Blockchain telah memudahkan pembangun mencipta dan melancarkan permainan pada kos yang diminimumkan. Beberapa rangkaian blockchain seperti Ethereum adalah protokol terbuka yang sesiapa sahaja boleh membina dan melancarkan permainan. Di sini, mudah untuk pembangun memanfaatkan blok blok lapisan asas untuk mengurangkan kos pembangunan. Dengan halangan masuk yang begitu rendah, akan ada lebih banyak persaingan serta lebih banyak pilihan untuk pengguna akhir.

4. Komuniti permainan Main-untuk-dapat yang saling berkait yang semakin berkembang

Memandangkan aplikasi blockchain direka bentuk tanpa kebenaran, mana-mana pembangun boleh membinanya dengan lancar. Ciri asas ini membolehkan pembangun permainan membina permainan lapisan dua pada permainan lapisan satu. Oleh itu, pengguna boleh bergerak dengan lancar dari satu permainan ke permainan lain dan menggunakan aset merentas ekosistem yang lebih luas. Memandangkan pembangun ini memanfaatkan kuasa blockchain untuk membina komuniti permainan P2E yang saling berkaitan yang semakin berkembang, pengalaman itu menjadi berbaloi. Contohnya, IQeon direka dengan permainan dan pertandingan yang berbeza di mana pemain boleh menukar kemenangan mereka dengan token IQN. Mereka juga boleh menggunakan token ini di mana-mana sahaja di platform.

Kesimpulan

Transformasi permainan dalam talian oleh teknologi blockchain hanya bermula. Kami akan mula memahami sejauh mana blockchain telah mengganggu industri permainan dari semasa ke semasa. Namun, satu perkara yang pasti; masa depan cerah untuk permainan dalam talian.

 

Imej: PixabaySource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments