Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bagaimanakah DeFi Boleh Menjimatkan Fintech?


Fintech telah menjadi topik yang popular selama beberapa tahun. Orang ramai menuntut ciptaan dan reka bentuk baharu yang akan menggegarkan industri yang sebahagian besarnya kekal sama selama lebih satu abad. Pasti, apl perbankan, perbankan dalam talian selamat dan perubahan lain telah membawa kepada peningkatan kualiti hidup bagi sesiapa yang ingin menguruskan wang mereka dengan mudah. Walau bagaimanapun, memandangkan kemajuan ketara yang digembar-gemburkan oleh bank, syarikat teknologi dan lain-lain, ramai yang menganggap hasilnya sebagai kekecewaan yang besar.

Sepatutnya teras revolusi Fintech adalah perbankan terbuka. Dilancarkan pada 2018, ia ditakdirkan untuk memecahkan halangan antara pelanggan, bank dan maklumat kewangan mereka. Akibatnya, dunia perbankan telah ditetapkan untuk menjadi tidak dikenali daripada apa yang pernah terjadi, dengan pengurusan wang menjadi sempurna, lancar, dan lebih daripada apa-apa, pengguna telah menggunakan sebelum ini.

Sebenarnya, pengguna masih hidup dalam dunia debit langsung , pembayaran kad kredit dan debit dan apl kewangan berbeza yang mencukupi untuk membuat folder khusus pada telefon mereka. Satu penunjuk penting kegagalan fintech untuk menyampaikan ialah penutupan Yolt pada Oktober 2021. Perkhidmatan itu, yang direka bentuk untuk menggunakan perbankan terbuka untuk belanjawan yang lebih terurus, adalah antara yang pertama seumpamanya. Walau bagaimanapun, syarikat itu memilih untuk mengalihkan tumpuannya ke tempat lain untuk meneruskan misinya untuk menambah baik penggunaan perbankan terbuka.

Mengapa Fintech Tidak Menepati Janjinya?

Menukar industri yang mapan seperti itu sentiasa mungkin menimbulkan cabaran yang ketara kepada mereka yang ingin membawa perkara ke hadapan. Generasi yang berbeza, yang sering menjadi teras kesukaran dengan penggunaan teknologi baharu, semuanya terbiasa dengan produk dan perkhidmatan yang sama. Mereka telah menyaksikan kematian maya cek, merekodkan penutupan cawangan bank dan akses yang lebih mudah kepada produk kewangan melalui peranti mudah alih mereka. Walau bagaimanapun, perbankan untuk semua kekal sebagai akaun, kad dan nombor pada skrin sebagai terasnya.

Cita-cita Fintech berusaha untuk merevolusikan salah satu industri paling mapan di dunia hampir dalam sekelip mata. Perbankan terbuka telah dicuba melalui tarikh akhir dan penguatkuasaan – walaupun enam daripada sembilan bank terbesar di UK terlepas tarikh akhir pelaksanaan.

Pelanggan kurang maklumat. Kebanyakan memahami 'apa' perkembangan baru tetapi kurang yakin tentang 'mengapa'. Antara orang yang tidak mempunyai pengetahuan tentang produk baharu, tidak memahami maknanya bagi mereka dan hanya berpuas hati dengan apa yang telah mereka gunakan, penggunaan fintech sentiasa berkemungkinan menjadi satu perjuangan yang sukar.

Fintech Boleh Disimpan: DeFi to the Rescue[19659005]Perbankan terbuka, sudah tentu, bukan satu-satunya komponen fintech. Sebilangan kecil pengguna akan tidak menyedari sepenuhnya pertumbuhan, sejak 2009, mata wang kripto menjadi industri trilion dolar.

Mata wang baharu ini diakui menghadapi beberapa cabaran yang sama seperti perbankan terbuka. Kebanyakan orang British telah mendengar tentang mata wang kripto, dan lebih 100 juta orang di seluruh dunia memiliki satu atau lebih. Walau bagaimanapun, ia menjadi lebih mencabar untuk membuat kes apabila dianggap sebagai kenderaan pelaburan dan bukannya alternatif kepada pound dan dolar.

Walau bagaimanapun, itu semua boleh berubah dengan kewangan terdesentralisasi atau DeFi.

Seperti kebanyakan internet yang paling pencapaian yang dipuji, semuanya tentang gangguan. Istilah seperti 'bank pusat' adalah standard di setiap negara dan menunjukkan titik kawalan khusus untuk peraturan dan pengawasan kewangan. Ia telah diterima kerana kekurangan alternatif, walaupun ramai yang lebih suka lebih ketelusan dan kawalan. Di situlah DeFi boleh membantu.

Terdapat berpuluh-puluh contoh pengguna hilang kepercayaan terhadap kewangan terkawal. Daripada Kemelesetan Besar hingga inflasi Zimbabwe, beberapa kesalahan untuk isu kewangan yang paling penting dalam sejarah boleh dikesan kembali kepada pemusatan.

Kelebihan Kewangan Terdesentralisasi

Salah satu cabaran terbesar kewangan berpusat ialah keputusan segelintir pihak mempunyai kesan yang meluas kepada ramai. Individu dan jawatankuasa boleh memutuskan sudah tiba masanya untuk mencetak lebih banyak wang. Orang lain boleh gagal melihat malapetaka yang akan berlaku di pasaran, menghantar riak ke seluruh dunia.

DeFi sememangnya telus. Teknologi lejar yang diedarkan, seperti rantaian blok di sebalik Bitcoin dan sistem Hashgraph Hedera, memastikan bahawa tidak ada keperluan untuk pengantara semasa transaksi. Ini bermakna tiada ruang untuk kesilapan manusia atau apa-apa yang lebih berniat jahat, bersama-sama dengan penilaian autentik yang automatik.

DeFi juga berfungsi dengan baik untuk pengguna kerana ia tanpa kebenaran. Daripada mendapatkan pinjaman kepada sesuatu yang mudah seperti mengeluarkan wang tunai, 'pemilik' wang masih memerlukan kelulusan daripada orang lain untuk menyelesaikan transaksi. Walau bagaimanapun, teknologi kewangan telah mencapai tahap di mana kemungkinan hampir tidak berkesudahan, dan individu mempunyai peluang untuk mengambil lebih banyak kawalan langsung ke atas aset kewangan mereka berbanding sebelum ini.

DeFi juga mengubah perdagangan dan pelaburan. Mereka yang mempunyai nilai bersih nominal memahami bahawa pasaran kewangan sering mewakili cara yang menarik untuk memelihara dan mengembangkan kekayaan. Walau bagaimanapun, itu pun berpusat di bursa saham dan melalui pembuat pasaran. DeFi sekali lagi menghapuskan keperluan untuk perkhidmatan sedemikian, termasuk mengalih keluar pematuhan kepada waktu buka, penggantungan dagangan dan peraturan lain yang tidak semestinya sesuai dengan setiap jenis pelabur.

Bagaimana DeFi Telah Mengubah Dunia Kewangan

Impak DeFi mengenai ekonomi global masih di peringkat awal, tetapi kemungkinannya jelas untuk dilihat. Ia sudah menyediakan akses kepada produk dan perkhidmatan kewangan bagi mereka yang tidak mempunyai akaun bank atau akses kepada sistem monetari biasa.

Pinjaman dan akaun simpanan untuk pengguna tidak lagi hanya boleh diakses melalui bank besar. Begitu juga, pelaburan dan perdagangan tidak semata-mata bergantung pada pembrokeran.

Mungkin perubahan paling ketara kepada dunia kewangan yang dibawa oleh DeFi ialah kesaksamaan. Amalan ini mungkin akan menarik lebih ramai pelanggan dan akhirnya membawa manfaat fintech yang diharapkan sejak beberapa tahun lalu. Ia menyediakan medan permainan yang sama rata di mana aset setiap orang bernilai sama dengan orang lain. Dunia telah menjadi lebih dekat berbanding sebelum ini, dan DeFi akan memastikan ia berterusan pada tahap kewangan.

Keputusan yang salah oleh kerajaan menyebabkan mata wang kehilangan nilai di peringkat antarabangsa akan kurang memberi kesan kerana orang ramai akan memegang wang yang sama seperti orang beribu batu jauhnya. Unit tunggal mana-mana mata wang kripto seperti syiling Aktio terdesentralisasi memegang nilai dan kuasa perbelanjaan yang sama seperti mana-mana yang lain, di mana-mana sahaja di dunia. Orang yang tidak mempunyai alamat tetap dan nombor telefon tidak lagi terkunci daripada landskap kewangan digital yang sedang berkembang.

Dan bahagian yang terbaik ialah terdapat banyak lagi yang akan datang. Terdapat syarikat permulaan di seluruh dunia yang ingin merevolusikan dunia kewangan dengan infrastruktur dan pendekatan baharu yang berbeza. Individu menjadi lebih berkuasa dalam membuat keputusan kewangan mereka. Simpanan akan berubah, begitu juga dengan pelaburan. Insurans akan menjadi lebih adil dan lebih telus. Pemilikan barangan digital menjadi tidak dapat dipertikaikan.

DeFi akan mengubah dunia, dan revolusi kewangan terbesar dalam sejarah telah pun bermula.

Imej: PixabaySource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments