Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Baki Pertukaran Ethereum Merudum Ke Paras Rendah Tiga Tahun Apabila Pasaran Pulih


Baki Ethereum telah meneruskan penurunannya yang bermula awal tahun ini. Penurunan syiling yang disimpan di bursa berpusat telah menunjukkan sentimen kenaikan harga di kalangan asas pemegang besar aset digital. Walaupun kenaikan harga aset dalam beberapa minggu lalu dan mencecah paras tertinggi baharu sepanjang masa sejak itu, ETH yang dipegang di bursa terus menjunam.

Rizab Bursa Ethereum Mencapai Terendah 3 Tahun

Data daripada Glassnode menunjukkan bahawa rizab pertukaran Ethereum telah menjunam ke arah paras terendah baharu. Carta menunjukkan bahawa ini telah lama dibuat kerana aliran menurun sepanjang tahun 2021 tidak goyah. Harga aset digital dan baki pertukaran terpusat telah terbukti berkorelasi songsang kerana yang kedua telah menjunam manakala yang pertama semakin meningkat.

Carta menunjukkan baki pertukaran Ethereum

Pertukaran Ethereum baki mencecah paras terendah tiga tahun | Sumber: Glassnode

Pada masa ini terdapat 14,241,063 ETH di bursa, mewakili 12% daripada jumlah bekalan Ethereum. Kali terakhir volum adalah rendah ini adalah pada 2018 selepas larian lembu telah tamat.

Bacaan Berkaitan | Majalah TIME Akan Memegang Ethereum Pada Kunci Kira-kira Sebagai Sebahagian Daripada Tawaran Baharu

Rizab pertukaran telah meningkat semula pada 2019, menjelang 2020. Walau bagaimanapun, permulaan kenaikan harga menjelang penghujung tahun 2020 menyaksikan volum menjunam walaupun harga yang tinggi.

Faktor-Faktor Yang Mendorong Ke Arah Kejutan Bekalan

Terdapat tempoh di mana syiling di bursa cenderung merosot pada masa lalu, terutamanya semasa pasaran menurun apabila pelabur mengambil sebanyak mungkin kripto. Kali ini, baki pertukaran telah merosot semasa pasaran menaik. Ini bertentangan dengan tingkah laku masa lalu dalam pasaran di mana pelabur akan memindahkan pegangan mereka ke bursa untuk mengambil keuntungan.

Bacaan Berkaitan | Ketua Pegawai Eksekutif Real Vision Raoul Pal Memetakan Perhimpunan 300% Untuk Ethereum

Sebab penurunan ini merebak merentasi beberapa faktor. Salah satunya ialah kebangkitan kewangan terdesentralisasi. Sebahagian besar Ethereum yang meninggalkan pertukaran terpusat biasanya menuju ke pertukaran terdesentralisasi di mana pengguna boleh meletakkan syiling mereka untuk bekerja untuk mereka dan memperoleh pendapatan pasif. Perkhidmatan seperti pertaruhan dan perladangan hasil telah menjadi keutamaan kerana pelabur boleh memegang syiling mereka dan memperoleh faedah yang besar daripada mereka pada masa yang sama.

Carta harga Ethereum daripada TradingView.com

ETH memegang melebihi $4,000 | Sumber: ETHUSD di TradingView.com

Sebab lain ialah peningkatan sentimen kenaikkan harga di kalangan pelabur. Perhimpunan berganda pada tahun 2021 telah menunjukkan kemampuan pasaran crypto. Pelabur telah melihat bahawa mereka mempunyai peluang yang lebih baik untuk melihat keuntungan yang lebih tinggi apabila mereka memegang syiling mereka. Di samping itu, pasaran crypto masih boleh dikatakan di peringkat awal. Jadi, pelabur menyimpan stok syiling sementara mereka menunggu keadaan pasaran yang lebih baik.

Ethereum bukanlah satu-satunya aset digital yang mengalami penyusutan baki pada bursa berpusat. Mata wang kripto teratas Bitcoin juga telah merekodkan rizab pertukaran yang menjunam sepanjang kenaikan harga, menandakan peringkat permulaan kejutan bekalan.

Imej yang ditampilkan daripada Crypto News Flash, carta daripada TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments