Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bank Afrika Selatan Menutup Akaun Bank Pertukaran Crypto


FNB, salah satu daripada 'lima besar' bank Afrika Selatan menutup akaun yang dikendalikan oleh bursa crypto di negara ini. Walau bagaimanapun, bank itu menyatakan kemunculan peraturan-peraturan cryptocurrency yang jelas di Afrika Selatan boleh mencetuskan pembalikan polisi.


FNB Panggilan untuk Peraturan-Peraturan yang lebih jelas di Afrika Selatan

Dalam satu surat yang dipetik oleh platform berita teknologi South African MyBroadband FNB menyampaikan keputusannya untuk berhenti menawarkan perkhidmatan kepada bursa saham cryptocurrency. Sebahagian daripada surat dibaca :

FirstRand Bank telah menimbangkan selera risikonya berkenaan dengan mata wang maya dan pertukaran mata wang maya untuk beberapa waktu. Dalam konteks ini bank telah mengambil keputusan untuk menghentikan penyediaan perkhidmatan perbankan kepada bursa mata wang maya dan / atau entiti yang berurusan / berdagang dalam mata wang maya.

Perkhidmatan perdagangan crypto Afrika Popular Luno juga mengesahkan berita itu. Menurut Marius Reitz, pengurus besar Luno untuk Afrika, FNB akan menutup akaun pertukaran pada akhir Q1 2020.

Bagi FNB, keputusan itu disebabkan oleh ketiadaan peraturan cryptocurrency rasmi di Afrika Selatan. Selain dari undang-undang cukai kerajaan negara belum lagi melaksanakan sebarang dasar pengawalseliaan untuk urus niaga perdagangan mata wang maya di Afrika Selatan.

Bank-bank yang mengeluarkan perkhidmatan mereka untuk menukarkan bursa tidak terhad kepada Afrika Selatan. Di India, bank pusat negara melarang bank-bank komersial daripada mempunyai pertukaran crypto sebagai pelanggan.

Di UK, Barclays juga mengakhiri 2019.

Bursa Crypto Katakan Operasi Tidak Terjaga

Reacting to the news, VALR, satu lagi platform pertukaran crypto Afrika Selatan, mengisytiharkan bahawa langkah itu tidak akan menjejaskan operasinya. Pertukaran itu juga mendedahkan bahawa ia berhubung dengan FNB untuk memastikan peralihan yang lancar.

Bank-bank utama lain di Afrika Selatan belum mengamalkan dasar yang sama. Jurucakap VALR menyatakan bahawa pertukaran berharap bahawa keputusan FNB akan akhirnya menjadi insiden terpencil.

 Crypto Popular di Afrika Selatan

Bank itu sendiri juga menyatakan dalam suratnya kepada pertukaran pelanggan crypto bahawa ia akan menyemak semula keputusannya jika pengawal selia datang dengan dasar pengawalan yang kukuh untuk cryptocurrencies.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini oleh Bitcoinist bitcoin tetap popular di Afrika Selatan kerana sebahagiannya ketiadaan ketat peraturan kerajaan. Data dari Google Trends menunjukkan negara menduduki tempat kedua dari segi minat pencarian bitcoin global di belakang Nigeria.

Adakah bank-bank lain di Afrika Selatan mengikuti petunjuk FNB untuk menamatkan sokongan untuk pertukaran cryptocurrency? Marilah kita tahu di komen di bawah.


Imej melalui Shutterstock, Google Trends.Source link

Hinterlasse einen Kommentar

avatar
  Subscribe  
Notify of