Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bank Pusat Akan Melancarkan CBDC


Presiden Central Reserve Bank of Peru (BCRP), Julio Velarde, mengumumkan mereka sedang berusaha membangunkan CBDC dengan kerjasama bank pusat lain di seluruh dunia. Memandangkan negara mengalami ketidakstabilan dan inflasi dalam barangan dan perkhidmatan, bank pusat membincangkan model kewangan untuk melawan krisis yang akan berlaku.

Velarde berkongsi semasa persidangan perniagaan CADE 2021 bahawa BCRP telah "mengusahakan syiling digital” dan projek lain dengan kerjasama daripada bank pusat India, Singapura, dan negara lain.

Bacaan Berkaitan | Perdana Menteri India Mengadakan Mesyuarat Kripto, Mendesak Pengharaman Iklan yang Mengelirukan

Presiden BCRP berpendapat bahawa “sistem pembayaran yang akan kita miliki lapan hingga sepuluh tahun dari sekarang di dunia akan menjadi berbeza sama sekali daripada yang sekarang” dan syiling digital Peru akan membuka laluan negara ke arah masa depan.

Beliau tidak mahu membuat sebarang ulasan lanjut mengenai projek lain yang telah diusahakan oleh bank pusat kerana ketidakpastian di sekeliling subjek pada masa ini.

Panorama sekitar mata wang kripto di Peru tidak jelas. Terdapat amaran daripada kerajaan dan pihak berkuasa yang berbeza telah menyatakan bahawa mata wang kripto adalah "berisiko" dan mengumumkan peraturan yang kukuh akan datang, tetapi tiada keputusan rasmi telah diambil.

Velarde mengulas bahawa, kerana terdapat banyak inovasi di sekitar mata wang kripto yang berlaku, Idea bank pusat Peru adalah “untuk memberi mereka semacam kotak pasir dan membiarkan mereka maju. Kemudian, akan ada peraturan yang lebih konkrit.”

Desa Untuk CBDC Di Seluruh Dunia

Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa (BIS), sebuah institusi kewangan yang bertujuan untuk menyelaraskan bank pusat di peringkat antarabangsa untuk “mencari kewangan dan kestabilan kewangan”, secara semula jadi telah terlibat dalam membantu pembangunan CBDC. Mereka dilaporkan mempunyai "enam bukti konsep dan prototaip berkaitan CBDC" dan sedang mengusahakan lebih banyak lagi.

Benoît Cœuré, Ketua Hab Inovasi BIS, menyatakan semasa ucapanbahawa wang bank pusat mempunyai kelebihan penting seperti "keselamatan, muktamad, kecairan dan integriti", dan menekankan keperluannya untuk menyesuaikan dan menyesuaikan ekonomi digital dan tidak kehilangan "kelebihan" ini. Beliau juga menyatakan bahawa wang "perlu terus dikeluarkan dan dikawal oleh institusi yang dipercayai dan bertanggungjawab."

Cœuré berkata bahawa masa depan teknologi kewangan yang sedang kita dekati menimbulkan banyak soalan sukar untuk dijawab oleh entiti di seluruh dunia. Blockchain, stablecoin, DeFi, era ekonomi digital secara amnya, telah menyediakan evolusi pantas konsep kewangan dan kemungkinan baharu.

Ini telah menggoyahkan banyak alasan, terutamanya bagi bank swasta. Benoît Cœuré melihat CBDC sebagai "sebahagian daripada jawapan", tetapi selanjutnya menyatakan bahawa "stablecoin global, platform DeFi dan firma teknologi besar akan mencabar model bank tanpa mengira."

CBDC yang direka dengan baik akan menjadi aset cara pembayaran dan penyelesaian yang selamat dan neutral, berfungsi sebagai platform saling kendali bersama yang boleh diatur oleh ekosistem pembayaran baharu. Ia akan membolehkan seni bina kewangan terbuka yang disepadukan sambil mengalu-alukan persaingan dan inovasi. Dan ia akan mengekalkan kawalan demokrasi mata wang.

Bacaan Berkaitan | 110 Negara Meneroka CBDC Pada Beberapa Peringkat, Kata Pengarah Urusan IMF

Penerimaan Peru Terhadap Kripto

Bank Pusat Peru (BCRP) memerihalkan94kawal selia mata wang kripto yang tidak mempunyai status tender yang sah dan tidak juga disokong oleh bank pusat.” Tapak web menunjukkan penurunan harga Bitcoin pada 2018 tetapi tidak mengemas kini carta untuk menggambarkan pertumbuhannya pada tahun-tahun berikutnya.

Walau bagaimanapun, kerana rakyat Peru menjangkakan mata wang negara mereka akan mengalami penurunan nilai dalam masa terdekat. , mata wang kripto mewakili alternatif dan telah meningkatkan popularitinya.

Peru merekodkan pertumbuhan 18.3% dalam urus niaga dompet kripto Blockchain dari Jun hingga Julai 2020. Kemudian, pada Mei 2021, volum dagangan melonjak sekitar 24.36% disebabkan ketidaktentuan yang menyelubungi pilihan raya presiden.

sifat mata wang kripto menawarkan landskap perlindungan kebebasan dan perubahan perjuangan ekonomi di samping kebarangkalian penurunan besar dalam ekonomi Peru, kerana banyak dasar yang dicadangkan oleh presiden semasa, Pedro Castillo, menyerupai yang diambil oleh kerajaan Argentina dan Venezuela. , di mana ia telah terbukti sangat mempengaruhi ekonomi dan mata wang negara.

Jumlah cap pasaran Crypto pada $2,5 trilion dalam carta harian | Sumber: TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments