Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bitcoin "Compression" Fractal dari 2019 Petunjuk Keruntuhan Besar Menjelang


  • Bitcoin berisiko mengalami kerosakan yang ketara kerana ia bergabung dalam corak teknikal mampatan.
  • Analogi ini muncul sebagai penganalisis membandingkan trend terkini Bitcoin dengan yang dari 2019.
  • Dia menyatakan bahawa cryptocurrency menyatukan di dalam julat Segitiga Simetri yang serupa tahun lalu sebelum turun ke paras $ 6,500 dari paras tertinggi $ 14,000.

Ketika perhimpunan sederhana Bitcoin minggu ini berhenti, para penganalisis telah mula menyatakan kerisauan mereka mengenai penurunan yang lebih besar ke depan.

Pedagang cryptocurrency Josh Rager berkongsi carta BTCUSD Pagi Jumaat yang menunjukkan pasangan ini cenderung dalam julat dagangan yang berkontrak. Corak itu kelihatan seperti Segitiga Simetri, yang disahkan oleh dua garis arah aliran yang menghubungkan satu siri puncak dan palung Bitcoin yang berurutan.

Mr. Rager mengetengahkan corak terhadap kembarnya dari 2019. Sejurus selepas Bitcoin menubuhkan kedudukan tertinggi tahun ini hingga hampir $ 14,000 ia mula bergabung dalam fraktal seperti Segitiga Simetri. Hasilnya adalah penembusan negatif. Pasangan BTCUSD menembusi di bawah garis arah aliran rendah pada bulan September dan merosot ke arah $ 6,500 dalam tiga bulan akan datang.

 bitcoin, btcusd, btcusdt, xbtusd, cryptocurrency, crypto

Bitcoin mengulangi petunjuk fraktal 2019 mengenai pemecahan bergerak ke depan. Sumber: Josh Rager TradingView.com

Mr. Rager juga membincangkan peristiwa yang membawa kepada pembentukan Segitiga Simetri ini. Nilai tertinggi $ 14,000 pada 2019 mengikuti aliran menaik parabola dari bahagian bawah Bitcoin hampir $ 3,120 – ditubuhkan pada bulan Disember 2018. Begitu juga, cryptocurrency meningkat menjadi sekitar $ 10,500 tahun ini setelah keluar hampir $ 3,800 pada bulan Mac 2020.

"Sudah hampir masanya," Mr. Rager berkata dengan nada samar. "Dua pergerakan dari $ 3k ke lebih dari $ 10k. Kedua-duanya dengan pemampatan di bahagian atas. ”

Sentimen Pembelian Bitcoin Yang Hilang

Fraktal 2019 menyaksikan ketiadaan pembeli baru dengan harga $ 14,000. Itu menyebabkan pembetulan harga besar-besaran ke arah $ 9,000, diikuti oleh usaha lain untuk menguji semula tahap tertinggi YTD. Walau bagaimanapun, harganya hanya boleh mencecah $ 13,200.

Perkara yang sama berlaku pada tahun 2020. Bitcoin mencapai $ 10,500 tetapi gagal meningkatkan momentum terbalik berikutan tekanan penjualan yang lebih tinggi. Harga kemudian diperbetulkan pada julat $ 8,600-9,000 berkali-kali. Ia mencuba pemulihan ke arah $ 10,500 tetapi berhenti hampir atau di bawah $ 10,000.

 bitcoin, btcusd, btcusdt, xbtusd, cryptocurrency, crypto

Percubaan menaik Bitcoin terus dibatasi oleh rintangan aliran menurun jangka panjang (merah). Sumber: TradingView.com

Risiko penurunan tetap tinggi juga kerana corak jangka panjang Descending Trendline . Sejak 2017, Bitcoin telah mencuba tetapi gagal untuk menutup di atas garis arah aliran 'merah'. Ia secara psikologi mendorong para peniaga untuk mengurangkan pendedahan kenaikkan harga mereka di atas harga yang disebut.

Dikombinasikan dengan fraktal "pemampatan" Josh Rager, petunjuk teknikal ini mengisyaratkan bahawa Bitcoin mungkin akan mengalami penurunan pada sesi akan datang.

One Bullish Indicator, Sementara itu

Menukar jangka masa BTCUSD dari harian ke mingguan melukis gambaran yang agak menaik untuk pasangan ini. Sehingga nampaknya, Bitcoin telah mencetak Golden Cross – petunjuk teknikal yang mengisyaratkan tentang sesi membeli di hadapan. Sementara itu, RSI mingguannya juga menyokong di atas 52 – menaik secara historis.

 bitcoin, btcusd, btcusdt, xbtusd, cryptocurrency, crypto

Pembacaan Palang Emas Bitcoin dan RSI menunjukkan bias kenaikan berterusan. Sumber: TradingView.com

Paling baik, carta mingguan menunjukkan bahawa Bitcoin mungkin jatuh ke arah purata bergerak 50 minggu (gelombang biru) untuk kemungkinan penarikan balik ke arah aliran menurun. Ia mungkin membawa kepada penembusan harga, dengan julat rintangan seterusnya yang mengintai sekitar $ 11,500- $ 12,000.

Sementara itu, penembusan di bawah 50-WMA boleh menyebabkan harga menuju $ 6,000 yang lebih rendah – seperti yang dicadangkan oleh fraktal Josh Rager.

Foto oleh Joanna Nix-Walkup pada UnsplashSource link

Hinterlasse einen Kommentar

avatar
  Subscribe  
Notify of