Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bitcoin Melambung 5%, Mengapa Pencalonan Powell Boleh Memberi Momentum Baharu


Bitcoin telah mengalami peningkatan dalam turun naik semasa hujung minggu menguji kedua-dua tahap sokongan kritikal di bawah $57,000 dan rintangan utama melebihi $59,000. Tindakan harga seperti ketam nampaknya akan diteruskan kerana cuti di A.S. boleh mengurangkan jumlah dagangan secara menyeluruh.

Bacaan Berkaitan | Mengapa Hillary Clinton Beranggapan Bitcoin Melemahkan Dolar AS

Sehingga masa akhbar, Bitcoin berdagang pada $58,277 dengan kerugian 1.7% dalam carta harian.

Bitcoin BTC BTCUSD DXY

Apabila berita tersebar bahawa Pengerusi Rizab Persekutuan A.S. Jerome Powell akan dicalonkan untuk penggal kedua, Bitcoin telah meningkat daripada $56,8000. Dalam beberapa minit, kripto penanda aras mencatatkan peningkatan sebanyak 5%, dalam jangka pendek.

Pasaran nampaknya telah bertindak balas secara positif terhadap kemungkinan Powell akan meneruskan dasar monetari FED. Sejak 2020, institusi itu telah melaksanakan langkah-langkah untuk mengatasi kesan pandemik COVID-19 dalam ekonomi dunia.

Ini telah menyebabkan peningkatan dalam metrik inflasi dan lebih banyak pelabur institusi yang mencari aset selamat, seperti Bitcoin . Oleh itu, Powell mengekalkan peranannya di FED boleh menjadi menaik untuk harga BTC dalam jangka panjang, selagi inflasi kekal sebagai kebimbangan yang sah untuk pasaran.

Dalam jangka pendek, FED membayangkan pada permulaan tirus yang telah mencetuskan peningkatan dalam Dolar AS (Indeks DXY). Mata wang telah meningkat sejak 10 Novemberth kerana pakar percaya pasaran global mungkin berada pada fasa nyah risiko.

Dalam erti kata lain, pelabur boleh meninggalkan kedudukan mereka dalam Bitcoin dan aset risiko lain untuk mencari perlindungan dalam dolar AS. Sehingga masa akhbar, arah aliran Indeks DXY ke menaik dengan peningkatan 4.54% dalam carta 4 jam.

Bitcoin BTC BTCUSD DXY
A.S. Dolar dalam rali dalam carta 4 jam. Sumber: DXY Index Tradingview

Bitcoin Bears Boleh Kembali, Mengapa BTC Tidak Keluar Dari Hutan

Penganalisis Yuya Hasegawa dari Bitbank percaya Bitcoin boleh melanjutkan kerugiannya pada minggu ini disebabkan oleh prospek ekonomi makro. Julat harga yang berpotensi untuk harga BTC berada di antara $52,000 dan $65,000, penembusan di atas boleh mencadangkan perubahan arah aliran. Hasegawa berkata:

Dari perspektif makro, tekanan menaik pada kadar inflasi pulang modal 10 tahun AS telah agak berkurangan disebabkan oleh harga minyak yang lebih rendah, mencadangkan permintaan lindung nilai inflasi yang lebih lemah untuk BTC. Tetapi jangkaan inflasi pasaran boleh melantun semula pada pengumuman PCE AS minggu ini pada 24. Sehingga itu, BTC boleh melanjutkan kerugiannya disebabkan faktor teknikal, dengan kemungkinan penurunan jangka pendek kepada jalur bawah awan Ichimoku ($53.3k), dan Tahap psikologi $60k dijangka berfungsi sebagai rintangan untuk harga.

Pada masa penulisan, Bitcoin telah ditolak daripada $59,500 dan bergerak ke sisi sekitar $58,000. Dalam jangka panjang, asas kenaikan harga kekal, tetapi pengembalian ke wilayah harga yang belum dipetakan mungkin terbukti sukar kerana terdapat banyak pembolehubah dengan pengaruh yang jelas dalam pasaran crypto.

Bacaan Berkaitan | PlanB Menjelaskan $98k Nov Sasaran Bitcoin Isn' t Berdasarkan S2FSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments