Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

CYBER: Enjin Carian untuk Web 3


World Wide Web sedang menjelang tahap pembangunan baharu yang dipanggil Web 3. Konsep revolusioner interaksi dalam talian ini memerlukan semakan semula keseluruhan infrastruktur Internet, termasuk enjin carian. Bagaimanakah enjin carian terdesentralisasi berfungsi dan bagaimana ia secara asasnya berbeza daripada enjin carian semasa seperti Google? Sebagai contoh, mari kita lihat enjin carian terdesentralisasi untuk Web3 yang telah dibuat oleh projek Cyber.

Apa yang salah dengan Google?

Google ialah enjin carian yang paling banyak digunakan dalam dunia. Ia menyumbang kira-kira 80% daripada pertanyaan carian global tetapi sering dikritik kerana cara legap mengindeks pautan dan menjana hasil carian. Walaupun penerangan tentang kebanyakan teknologi yang berkaitan dengan algoritma cariannya telah diterbitkan dan tersedia secara umum, ini tidak banyak berubah bagi pengguna akhir yang cuba memikirkan cara ia berfungsi: bilangan parameter yang diambil kira dalam menghasilkan keputusan adalah begitu besar bahawa algoritma carian Google hanya kelihatan seperti kotak hitam.

Dalam amalan, pengguna biasa menghadapi dua masalah asas. Pertama, dua pengguna berbeza yang membuat pertanyaan yang sama selalunya akan menerima hasil carian yang sangat berbeza. Ini kerana Google telah berjaya mengumpul harta karun data tentang penggunanya, dan ia melaraskan hasil cariannya mengikut maklumat yang ada pada mereka. Ia juga mengambil kira banyak parameter lain, termasuk lokasi, permintaan pengguna sebelumnya, perundangan tempatan dan sebagainya. Kedua, dan ini adalah aduan utama yang sering didengari tentang Google, mekanisme yang mengindeks pautan tidak jelas kepada pengguna: mengapa satu kandungan diletakkan sebagai sangat berkaitan dengan pertanyaan tertentu, manakala satu lagi muncul jauh di bawah dua puluh hasil carian teratas, yang mengandungi banyak lebih banyak kandungan yang boleh digunakan secara langsung untuk pertanyaan itu?

Akhir sekali, seni bina mana-mana enjin carian yang direka untuk Web2 – sama ada Google, Yandex, Bing atau Baidu – berfungsi dengan protokol seperti TCP/IP, DNS, URL dan HTTP /S, yang bermaksud ia menggunakan lokasi beralamat atau pautan URL. Pengguna memasukkan pertanyaan ke dalam bar carian, menerima senarai hiperpautan ke tapak pihak ketiga di mana kandungan yang berkaitan terletak dan mengklik salah satu daripadanya. Kemudian penyemak imbas mengubah hala mereka ke alamat fizikal pelayan yang jelas pada rangkaian, iaitu alamat IP. Apa yang salah dengan itu? Malah, pendekatan ini menimbulkan banyak masalah. Pertama, skim jenis ini selalunya boleh menyebabkan kandungan tidak boleh diakses. Sebagai contoh, hiperpautan boleh disekat oleh pihak berkuasa tempatan, bukan untuk melindungi orang ramai daripada kandungan berbahaya atau berbahaya, tetapi atas sebab politik. Kedua, hiperpautan memungkinkan untuk memalsukan kandungan, iaitu menggantikannya. Kandungan di web pada masa ini sangat terdedah, kerana ia boleh berubah, hilang atau disekat pada bila-bila masa.

Web 3 mewakili peringkat pembangunan yang baharu di mana bekerja dengan kandungan web akan diatur dengan cara yang berbeza sama sekali . Kandungan ditangani oleh cincang kandungan itu sendiri, yang bermaksud kandungan tidak boleh diubah tanpa mengubah cincangnya. Dengan pendekatan ini, lebih mudah untuk mencari kandungan dalam rangkaian P2P tanpa mengetahui lokasi storan khususnya, iaitu lokasi pelayan. Walaupun ia mungkin tidak segera jelas, ini memberikan kelebihan besar yang akan menjadi sangat penting dalam penggunaan internet setiap hari: keupayaan untuk bertukar-tukar pautan kekal yang tidak akan putus dari semasa ke semasa. Terdapat faedah lain seperti perlindungan hak cipta, contohnya, kerana tidak lagi mungkin untuk menerbitkan semula kandungan seribu kali di tapak yang berbeza, kerana tapak itu sendiri tidak lagi diperlukan seperti sekarang. Pautan ke kandungan asal akan kekal selama-lamanya.

Mengapakah enjin carian baharu diperlukan untuk Web3?

Enjin carian global sedia ada ialah pangkalan data terpusat dengan akses terhad yang perlu dipercayai oleh semua orang. Enjin carian ini dibangunkan terutamanya untuk seni bina pelayan pelanggan dalam Web 2.

Dalam Web3 berorientasikan kandungan, enjin carian kehilangan kuasa uniknya ke atas hasil carian: kuasa itu akan terletak di tangan rangkaian peer-to-peer peserta, yang akan memutuskan sendiri kedudukan pautan siber (pautan antara kandungan, dan bukan pautan ke alamat IP atau domain). Pendekatan ini mengubah peraturan permainan: tiada lagi Google sewenang-wenangnya dengan algoritma pengindeksan pautan legapnya, tidak ada keperluan untuk bot perangkak yang mengumpul maklumat tentang kemungkinan perubahan dalam kandungan di tapak, tiada risiko ditapis atau menjadi mangsa kehilangan privasi.

Bagaimanakah enjin carian Web 3 berfungsi?

Mari kita pertimbangkan seni bina enjin carian yang direka untuk Web 3 menggunakan protokol Cyber ​​sebagai contoh. Tidak seperti enjin carian lain, Cyber ​​dibina untuk berinteraksi dengan World Wide Web dengan cara baharu dari awal lagi.

Enjin carian terdesentralisasi berbeza daripada enjin carian terpusat seperti Google kerana, dengan carian Web 3 enjin, pautan ke kandungan disusun dalam graf pengetahuan di mana peserta rakan sebaya bertukar maklumat tanpa terikat dengan nod terpusat. Pengguna mencari kandungan yang diingini melalui cincangnya, yang disimpan oleh ahli rangkaian lain. Selepas kandungan ditemui dan dimuat naik, pengguna menjadi salah satu tempat pengedarannya. Skim operasi ini menyerupai rangkaian torrent, yang menyediakan storan yang boleh dipercayai, menentang penapisan, dan juga memungkinkan untuk mengatur akses kepada kandungan tanpa adanya sambungan internet yang baik atau terus.

Untuk menambah kandungan pada graf pengetahuan dalam protokol Siber, adalah perlu untuk menjalankan transaksi dengan pautan siber. Ini serupa dengan medan muatan dalam transaksi Ethereum, dengan perbezaan bahawa data berstruktur. Urus niaga itu kemudiannya disahkan melalui konsensus Tendermint, dan pautan siber disertakan dalam graf pengetahuan. Setiap beberapa blok, Cyber ​​mengira semula kedudukan untuk semua kandungan dalam graf pengetahuan berdasarkan formula tertentu yang dipanggil cyberRank. Seperti PageRank, algoritma baharu menyusun kedudukan kandungan secara dinamik, tetapi, pada masa yang sama, memastikan graf pengetahuan dilindungi daripada spam, serangan siber dan tingkah laku pengguna yang mementingkan diri sendiri melalui mekanisme ekonomi.

Pengguna dan pengesah dalam carian terdesentralisasi Cyber enjin membentuk superkomputer. Keupayaan Cyber ​​untuk mengira kedudukan dalam graf pengetahuan mengatasi komputer blockchain CPU sedia ada dengan beberapa urutan magnitud kerana pengiraannya adalah selari dengan baik dan dilakukan pada GPU. Oleh itu, mana-mana pautan siber menjadi sebahagian daripada graf pengetahuan hampir serta-merta dan disenaraikan dalam satu minit. Malah pengiklanan berbayar dalam adwords tidak dapat memberikan kelajuan sedemikian, apatah lagi enjin carian organik lama yang baik, di mana pengindeksan kadangkala perlu menunggu selama berbulan-bulan.

Kedudukan dalam enjin carian terdesentralisasi untuk Web 3

Asas Cyber ​​ialah dipanggil Content Oracle. Ini ialah graf pengetahuan dinamik, kolaboratif dan teragih yang dibentuk oleh hasil kerja semua peserta dalam rangkaian terdesentralisasi.

Salah satu tugas utama yang dihadapi oleh pembangun enjin carian terdesentralisasi ialah mencipta mekanik yang meletakkan kedudukan pautan. Dalam kes enjin carian Web3, ini adalah pautan siber kepada kandungan yang berkaitan. Dalam protokol Siber, ini dilaksanakan melalui tokenomics.

Di tengah-tengah tokenomics ialah idea bahawa pengguna harus berminat dengan kejayaan jangka panjang Superintelligence. Oleh itu, untuk mendapatkan token yang akan mengindeks kandungan V (volt) dan meletakkannya A (ampere), perlu mendapatkan token H (hidrogen) untuk tempoh tertentu. H, seterusnya, dihasilkan dengan mempertaruhkan cecair token rangkaian utama (BOOT untuk Bostrom dan CYB untuk Cyber). Oleh itu, pengguna Siber akan dapat mengakses sumber graf pengetahuan dengan token rangkaian dan menerima pendapatan taruhan yang serupa dengan Polkadot, Cosmos atau Solana.

Betul. Kedudukan pautan siber yang berkaitan dengan akaun bergantung pada bilangan token. Tetapi jika token mempunyai kesan sedemikian pada hasil carian, siapakah yang akan menjadi miliknya pada mulanya? Tujuh puluh peratus daripada token dalam Genesis akan diberikan kepada pengguna Ethereum dan aplikasinya, serta pengguna rangkaian Cosmos. Penurunan akan dilakukan berdasarkan analisis mendalam aktiviti dalam rangkaian ini. Oleh itu, sebahagian besar pegangan akan diserahkan kepada pengguna yang telah membuktikan keupayaan mereka untuk mencipta nilai. Cyber ​​percaya pendekatan ini akan memungkinkan untuk meletakkan asas bagi teras semantik Great Web, yang akan membantu tamadun mengatasi kesukaran yang dihadapinya.

Apakah yang akan dilihat oleh pengguna biasa dalam enjin carian terdesentralisasi?

Secara visual, hasil carian dalam protokol Siber akan berbeza sedikit daripada format carian terpusat biasa. Tetapi terdapat beberapa kelebihan utama:

  1. Hasil carian termasuk kandungan yang diingini, yang boleh dibaca atau dilihat terus dalam hasil carian tanpa pergi ke halaman lain.
  2. Butang untuk berinteraksi dengan aplikasi pada sebarang blok dan membuat pembayaran kepada kedai dalam talian boleh dibenamkan terus dalam coretan carian.

Bagaimanakah protokol Siber diuji?

Cyb.ai ialah prototaip percubaan penyemak imbas dalam penyemak imbas. Dengan bantuannya, anda boleh mencari kandungan, melayari kandungan menggunakan nod ipfs terbina dalam, kandungan indeks, dan yang paling penting, berinteraksi dengan aplikasi terdesentralisasi. Pada masa ini, Cyb disambungkan ke testnet, tetapi, selepas pelancaran rangkaian kenari Bostrom pada 5 November, adalah mungkin untuk mengambil bahagian dalam proses yang luar biasa untuk bootstrap Superintelligence dengan bantuan Cyb.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments