Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

El Salvador Untuk Membina Bandar Bitcoin Pertama Menggunakan Bon Bitcoin Token


El Salvador nampaknya sedang mencari masa depan yang terintegrasi sepenuhnya dengan bitcoin. Negara yang telah mencipta sejarah pada bulan September sebagai negara berdaulat pertama yang menjadikan bitcoin sebagai tender yang sah telah mengambil satu lagi langkah ke hadapan dalam penggunaan mata wang kripto. Selepas melabur berjuta-juta dolar ke dalam BTC, El Salvador telah mengumumkan fasa seterusnya penggunaan aset digital. Kali ini, dalam bentuk Bandar Bitcoin.

El Salvador Untuk Melancarkan Bandar Bitcoin

Presiden Nayib Bukele, yang kini terkenal kerana desakan penggunaan bitcoin, mengumumkan rancangan untuk membina Bandar Bitcoin di negara itu. Bandar ini akan dibina di wilayah timur La Union dan dikuasakan dengan kuasa geoterma untuk gunung berapi. Bandar ini akan bebas cukai sepenuhnya, kecuali cukai nilai tambah (VAT).

Bacaan Berkaitan | Lima Alat Yang Boleh Membantu Meramalkan Pasaran Bitcoin Teratas

Bandar futuristik El Salvador diumumkan untuk sorakan daripada hadirin pada promosi selama seminggu BTC di negara ini. Presiden yang celik teknologi dan maksima bitcoin telah mendorong penggunaan bitcoin di negara Amerika Utara, walaupun ini tidak datang tanpa penolakan.

Walau bagaimanapun, Bukele tetap komited sepenuhnya terhadap penggunaan bitcoin di negara itu, dengan mengatakan bahawa “ini akan menjadikan El Salvador sebagai pusat kewangan dunia.” Di samping itu, penduduk Kota Bitcoin yang dicadangkan akan dapat merealisasikan keuntungan daripada pegangan kripto mereka tanpa dikenakan cukai ke atas pegangan ini. “Melabur di sini dan buat semua wang yang anda mahukan,” presiden menyatakan.

Bagaimana Bandar Akan Dibiayai?

Anggaran kos membina Bandar Bitcoin telah diletakkan pada sekitar 300,000 BTC. Untuk membiayai projek itu, El Salvador akan mengeluarkan bon bitcoin pertama di dunia. Bon $1 bilion itu akan dibiayai oleh sebahagian daripada cukai nilai tambah (VAT) yang dikutip daripada pemastautin. Bon akan bertahan untuk tempoh 10 tahun dan menawarkan pulangan tahunan 6.5% ke atas pelaburan.

Bacaan Berkaitan | A.S. Kerajaan Akan Menjual Kripto Bernilai $56 Juta Dirampas Dalam Kes BitConnect

Bon bertoken akan didenominasikan dalam dolar A.S. dan dikeluarkan melalui Rangkaian Cecair, seperti yang diumumkan oleh Ketua Pegawai Strategi Blockstream, Samson Mow. Menurut Mow, pembangunan untuk bon itu telah dibuat beberapa bulan selepas ia mula dicadangkan kepada presiden berikutan perbincangan mengenai rancangan El Salvador untuk menerima pakai BTC sebagai tender yang sah.

Dana $1 bilion yang diperoleh kemudiannya akan dibahagikan kepada dua bahagian. Pertama, $500 juta akan digunakan untuk membeli lebih banyak bitcoin. Ini akan mengembangkan pegangan BTC El Salvador dengan ketara. Separuh kedua dana akan disalurkan ke arah membina infrastruktur tenaga dan perlombongan untuk bandar.

Carta harga Bitcoin daripada TradingView.com

Perdagangan BTC di utara $57K | Sumber: BTCUSD di TradingView.com

Walaupun Mow menjangkakan bon $1 bilion akan diisi dengan cepat disebabkan penyertaan ikan paus, bon itu didemokrasikan sepenuhnya untuk menghapuskan halangan untuk mengakses. Dalam pengumumannya, Mow menjelaskan bahawa pelaburan serendah $100 juga akan dibenarkan untuk bon tersebut.

Untuk membolehkan penciptaan bon itu, El Salvador merancang untuk meluluskan undang-undang sekuriti kerajaan, sebagai tambahan kepada lesen kepada Bitfinex Securities supaya mereka boleh memproses bon. "Ini boleh membuka jalan kepada token keselamatan Cecair lain seperti Blockstream Mining Note (BMN) atau token Exordium (EXO) untuk disenaraikan di bursa sekuriti El Salvador terkawal," kata Mow.

Imej yang ditampilkan daripada Jurnal Pembayaran, carta daripada TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments