Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Facebook's Libra Will Work Better if it's in IMF Custody


Seorang bekas ketua bank pusat China telah menyatakan bahawa Libra Facebook akan lebih baik diselenggarakan di bawah kawalan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF). Platform pembayaran digital yang dicadangkan oleh Facebook terus menarik kritikan daripada pengawal selia kewangan di seluruh dunia.


Libra Akan Bekerja Lebih Baik Di bawah Jagaan IMF

Zhou Xiaochuan, bekas ketua Bank Rakyat China (PBoC) mengatakan Libra tidak mempunyai peluang untuk berjaya di luar kawalan institusi kewangan arus perdana. Mengulas mengenai perkara itu, Zhou berkata:

Orang akan mempersoalkan motif Libra kerana ia dimulakan oleh sebuah syarikat swasta, ia berfungsi lebih baik jika ia berada dalam jagaan IMF.

Zhou, seperti banyak pelakon terkenal di dalam kerajaan China, juga telah mengeluarkan projek pembayaran digital Facebook yang dicadangkan. Kembali pada bulan Julai, bekas pengerusi PBoC mengisytiharkan bahawa Libra menimbulkan risiko yang signifikan terhadap sistem pembayaran dan mata wang negara.

Bagi Zhou, Libra yang berada di bawah kendali syarikat swasta mencipta kemungkinan kepentingan peribadi yang menentukan dasar monetari di peringkat global tahap. Walau bagaimanapun, terdapat satu hujah yang dibuat untuk menggantikan Persatuan Libra dengan IMF kemungkinan besar mempunyai kawalan pasaran kredit berpusat yang sama.

Selain itu, projek Libra yang dikawal oleh IMF dapat melihat menyusun sistem oleh kuasa berdaulat seperti biasa dengan infrastruktur kewangan semasa. Ia adalah ketiadaan pengawasan terpusat yang beberapa pengulas seperti Twitter Jack Dorsey berkata memberikan bitcoin (BTC) yang lebih besar dalam skema besar perkara.

Crypto Facebook Masih Bertengkar dengan Keprihatinan Peraturan

Sementara itu, Libra terus bertanding dengan pushbacks peraturan daripada pihak berkuasa dalam bidang kuasa yang berbeza. Selain mengumumkan keinginan untuk menyekat pelaksanaan projek itu, sesetengah negara sedang mencari untuk melancarkan mata wang digital mereka untuk mengimbangi Libra.

Banyak laporan dari China, mengatakan PBoC sedang mencipta RMB digital yang akan mengagumkan dengan negara semasa ekosistem pembayaran elektronik. Seperti yang dilaporkan sebelum ini oleh Bitcoinist Bank Sentral Eropah (ECB) juga ingin mengeluarkan mata wang digital awam sebagai tindak balas kepada Libra.

Beberapa pemangku kepentingan dalam Kesatuan Eropah (EU) EU tidak membenarkan China menguasai adegan mata wang digital berdaulat. Sementara itu, Turki bersedia untuk membuat ujian akhir pada lira digitalnya pada 2020 .

Apa yang anda fikir akan menjadi implikasi Libra berada di bawah jagaan IMF? Beri tahu kami dalam ulasan di bawah.


Imej melalui Shutterstock, Twitter: @DoveyWanSource link

Hinterlasse einen Kommentar

avatar
  Subscribe  
Notify of