Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Kecurian dan Penggodaman Kripto Teratas 2020, dan Perkara Yang Kita Boleh Belajar daripadanya


Berada di hadapan penjenayah siber untuk kedua-dua individu dan terutamanya perusahaan adalah seperti bermain kucing dan tikus, dengan begitu banyak wang yang dipertaruhkan, penjenayah siber sentiasa meningkatkan permainan mereka, dan kecanggihan serangan mereka. Ini menjelaskan sebab serangan keselamatan siber pada tahun 2021, menurut Pusat Sumber Kecurian Identiti (ITRC)telah pun melepasi jumlah keseluruhan untuk 2020, menjadikan 2021 tahun rekod.

Berita baiknya ialah sekarang orang ramai semakin sedar tentang keperluan untuk melindungi diri mereka sendiri. Tinjauan terbaru oleh The Pearson Institute dan The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research menunjukkan bahawa "kira-kira 9 dalam 10 rakyat Amerika sekurang-kurangnya agak bimbang tentang penggodaman yang melibatkan maklumat peribadi mereka, institusi kewangan, agensi kerajaan atau utiliti tertentu. Kira-kira dua pertiga mengatakan mereka sangat atau amat prihatin.”

Setakat ini, sikap bahawa serangan akan sentiasa berlaku kepada orang lain menjelaskan peningkatan dalam ancaman. Kepentingan untuk mendapatkan identiti digital dan maklumat peribadi kami tidak boleh dipandang remeh dan itu juga berlaku untuk pengguna di rantaian blok.

Tajuk utama yang menggambarkan serangan crypto malangnya telah menjadi perkara biasa, dengan pelbagai serangan yang disasarkan pada pertukaran digital, dan pada masa yang sama rantaian blok itu sendiri yang menjanjikan keselamatan sebagai salah satu prinsip utama mereka.

Keselamatan DEX secara amnya boleh dipersoalkan

DEX ialah alat kritikal dalam ekosistem mata wang kripto, yang membolehkan pengguna membeli, memegang, menukar dan menjual pegangan mereka. Walau bagaimanapun, dengan peningkatan senarai penggodaman kripto di bursa digital, tahap keselamatan mereka dipersoalkan.

Salah satu penggodaman yang paling ketara, yang menjadi akhbar arus perdana, ialah Rangkaian Poly, platform DeFi terkemuka, di mana lebih $600 juta pada mulanya dicuri, sebelum, dalam satu kejadian yang aneh, kira-kira separuh telah dikembalikan oleh penggodam, sebelum memulangkan hampir jumlah penuh. Mengapa dia memulangkan wang itu? Ini kerana walaupun anda boleh mencuri dana, rantaian blok sangat telus menjadikannya sangat sukar untuk mengeluarkannya selepas itu, terutamanya pada tahap ini.

Godam crypto terkenal lain

  • BitGrail: Pada 2018, $146j telah dicuri daripada bursa Itali ini dengan kira-kira 230,000 pemegang akaun BitGrail kehilangan wang.
  • KuCoin: Pada tahun 2020, $281 juta telah digodam daripada DEX yang terkenal ini. Nasib baik syarikat yang berpangkalan di Seychelles itu berjaya mendapatkan semula sebahagian besar wang itu.
  • MtGox: Salah satu penggodam yang paling banyak dibincangkan ialah pertukaran Jepun ini pada tahun 2014, di mana $450 juta kebanyakannya Bitcoin telah hilang, memimpin kepada keruntuhan bursa dan semua pengguna kehilangan wang mereka.
  • Coincheck: Pada 2018, $534j telah digodam dari bursa Jepun yang lain, dengan pengguna akhirnya mengembalikan wang mereka.
  • Poly Network: Seperti yang dinyatakan sebelum ini, platform China ini kehilangan $610 juta, dengan penggodam akhirnya memulangkan dana.

Seperti dalam kes keselamatan siber, keselamatan kripto menjadi tumpuan utama industri apabila sektor itu berkembang dan matang. Beberapa pemain yang paling penting dalam bidang ini termasuk:

Avarta

Avarta memfokuskan pada kedua-dua pengesahan dan pengenalpastian pengguna untuk internet dan apl berasaskan blokchain. Avarta menyediakan penyelesaian 4-dalam-1 di mana wajah pengguna adalah kunci peribadinya merentasi pelbagai rantaian blok.

Ciri utama produk ini termasuk,

  • Dompet yang berfungsi merentasi rantaian blok yang dilindungi oleh  muka pengguna
  • Rangka kerja anti-bot yang melindungi penyenaraian DEX awam
  • Dompet berbilang sig untuk perusahaan
  • Pengurusan identiti terdesentralisasi merentas pelbagai rantai berfungsi pada mekanisme pemarkahan berasaskan risiko yang menampilkan tahap pengesahan gred tentera.

Dompet memberikan pengguna keupayaan untuk mengawal semua kunci peribadi mereka menggunakan muka mereka dan ini bermakna mereka boleh memegang semua kunci mereka di dalam satu dompet, tanpa kata laluan atau frasa benih yang diperlukan.

Avarta menyediakan dompet identiti berdaya keselamatan lanjutan yang membolehkan orang ramai mengawal kunci peribadi mereka dengan mudah. Sokongan berbilang rantaian Avarta bermakna pengguna mata wang kripto boleh menyatukan semua kunci kriptografi mereka dalam satu dompet yang tidak memerlukan kata laluan, tiada frasa benih dan tidak perlu menulis kunci di lokasi yang selamat (atau tidak begitu selamat). Menggunakan gabungan data biometrik dan peranti,

Bybit Exchange

Dari sisi lain, pertukaran ini telah diundi pertukaran sedar yang paling selamat. Ia memperuntukkan kira-kira 25% daripada bajetnya dalam keselamatan dan perlindungan infrastrukturnya. Bybit​​, yang dilancarkan pada Mac 2018, telah mencipta platform profesional untuk pedagang kripto, yang menampilkan enjin padanan ultra pantas, dan agak luar biasa untuk industri ini, perkhidmatan pelanggan yang berdedikasi dan sokongan komuniti berbilang bahasa. Sebagai tambahan kepada keupayaan dagangan dalam taliannya, bursa menawarkan sokongan API, untuk kedua-dua peniaga runcit dan institusi.

Dari segi tumpuan keselamatannya, Ketua Komunikasi di Bybit berkata, kami “bekerja keras untuk menegakkan ikrar ketelusan dan kebolehpercayaan kami kepada pencinta kripto yang datang ke Bybit. Kami melabur kira-kira 25% daripada belanjawan kami dalam keselamatan untuk melindungi infrastruktur kami — ini hampir dua kali ganda purata industri. Kami sentiasa mengubahsuai mekanisme platform kami untuk mengoptimumkan keselamatan dan pengalaman pelanggan untuk menyediakan tahap dagangan seterusnya untuk pelanggan kami. Crypto tidak pernah turun, begitu juga Bybit. Kami akan terus merevolusikan industri dengan menggabungkan mata wang kripto dan kewangan tradisional yang terbaik untuk menyediakan pengalaman perdagangan yang tiada tandingan dan ketelusan harga untuk pedagang kami.”

Final Word

Jadi, apakah yang boleh kita pelajari daripada bilangan penggodam kripto yang mengejutkan. ? Pertama, perkara yang paling penting ialah menyedari bahawa ia berlaku dan boleh berlaku kepada anda. Kedua, adalah penting untuk mempertimbangkan bagaimana tertumpu pada keselamatan dan perlindungan identiti mana-mana produk atau platform yang anda gunakan pada rantaian blok. Kami sedar tentang bahaya penggodaman dan penipuan identiti di internet, kini tiba masanya untuk sedar tentang ancaman sebenar pada blockchain.

Imej: PixabaySource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments