Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Kerajaan A.S. Akan Menjual Kripto Bernilai $56 Juta yang Dirampas Dalam Kes BitConnect


Kerajaan AS bersedia untuk menjual kripto yang telah dirampas daripada kes BitConnect pada 2018. Penipuan yang telah dilakukan dalam tempoh setahun adalah yang terbesar pernah berlaku dalam ruang kripto, dengan lebih $2 bilion hilang oleh mangsa dalam dan luar negara. Ia adalah salah satu skim Ponzi kripto yang paling menonjol yang berlangsung dari Januari 2017 hingga Januari 2018.

Skim ini menjanjikan pelabur pulangan pelaburan sebanyak 40% tertunggak setiap bulan, petunjuk jelas tentang penipuan. Walau bagaimanapun, ruang itu masih cukup muda dan dengan pasaran menaik bermula pada 2017, sejumlah besar pelabur terperangkap dalam skim tersebut.

Bacaan Berkaitan | Bagaimana "Minggu Besar" Bitcoin Terhasil?

Apa yang diikuti ialah tuntutan mahkamah yang berpanjangan terhadap pengasas Satish Kumbhani dan rakan sejenayah Glenn Arcaro. Kini dengan kes itu akan berakhir, Jabatan Kehakiman bersedia untuk melelong beberapa mata wang kripto yang dirampas untuk membayar balik mereka yang terjejas oleh penipuan itu.

Menjual The Crypto

Pada hari Selasa, Jabatan Kehakiman AS mengeluarkan kenyataan yang mendedahkan tindakannya dalam membayar balik mangsa penipuan itu. Jabatan itu pada mulanya telah menyerahkan geran bersama Pejabat Peguam AS untuk Daerah Selatan California, meminta kuasa untuk mencairkan kira-kira $56 juta nilai kripto yang telah dirampas berhubung kes itu.

Permintaan itu telah diberikan oleh Hakim Daerah AS Todd W. Robinson, melancarkan rancangan untuk menjual dan memberi pampasan kepada mangsa. Jumlah ini merupakan rampasan crypto tunggal terbesar daripada penipuan oleh Amerika Syarikat dan telah diperoleh daripada Glenn Arcaro.

Jumlah carta pasaran crypto daripada TradingView.com

Jumlah crypto modal pasaran kini pada $2.5 trilion | Sumber: Crypto Total Market Cap di TradingView.com

“Dengan kemasukan perintah penjualan interlokutori mahkamah, kerajaan akan memulakan proses mencari untuk menjadikan keseluruhan mangsa skim BitConnect dengan menjual mata wang kripto dan menahan hasil dalam dolar AS,” kenyataan itu berbunyi.

Mangsa penipuan BitConnect telah diminta oleh DOJ untuk mengemukakan tuntutan pembayaran balik mereka di  https://www.justice.gov/usao-sdca/us -v-glenn-arcaro-21cr02542-twr.

Menjatuhkan Hukuman Kepada Defendan

Penipuan BitConnect menjanjikan pelabur bahawa dana mereka akan digunakan untuk berdagang dengan "BitConnect Trading Bot". Bagaimanapun, pengasas Kumbhani dan rakan sejenayah telah mengalihkan dana untuk kegunaan peribadi. Semua dana, lebih $2 bilion, telah dipindahkan ke alamat dompet Kumbhani, Arcaro, penganjur lain dan individu yang tidak dikenali.

Bacaan Berkaitan | Lima Alat Yang Boleh Membantu Meramalkan Pasaran Bitcoin Teratas

Krypto bernilai $56 juta telah dirampas daripada Arcaro, yang dikenali sebagai penganjur nombor 1 Ponzi skim. Dengan kelulusan daripada defendan, Jabatan Kehakiman telah merampas dan menahan mata wang kripto tersebut.

Kes terhadap Arcaro hampir berakhir. Dia akan dijatuhkan hukuman pada 7 Januari dan berdepan kemungkinan hukuman maksimum 20 tahun kerana penglibatannya dalam jenayah itu.

Pada bulan Mei, lima penganjur lain dinamakan dalam tuntutan mahkamah berkaitan yang difailkan oleh SEC.

Imej yang ditampilkan daripada The Economic Times, carta daripada TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments