Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Ketidaksamaan Kekayaan Besar Di Antara Dompet, Penyelidikan Token ERC-20


Beribu-ribu projek berasaskan token berpotensi untuk mewujudkan ekonomi egalitarian. Tetapi realitinya berbeza, dengan penyelidikan baru-baru ini menunjukkan pengagihan yang sangat tidak sama rata bagi para pemegang tanda ERC-20.


Ketidaksamaan yang tinggi berleluasa di antara Projek ERC-20

Walaupun airdrops, kuota jualan dan pendekatan lain untuk mengedarkan token secara lebih meluas, jenis ini tetap tertumpu di tangan beberapa "ikan paus", atau dompet besar. Ini adalah penemuan yang datang dari penyelidikan terbaru oleh Glassnode.

Carta berikut menunjukkan bahawa 1% terkaya menangani antara 41% (CND) dan hampir 100% (AOA) dana luar yang diadakan – dengan purata ~ 83.2 %. Angka-angka ini menunjukkan kepekatan relatif dana pada sebilangan kecil alamat,

Para penyelidik juga menyatakan bahawa pekali Gini, ukuran yang digunakan secara meluas apabila mengukur ketidaksamaan pendapatan, mengesahkan penemuan ketidaksamaan yang ketara. Indeks Gini rata-rata 0.97 secara purata mencadangkan pengedaran yang miring untuk token ERC-20 .

Salah satu sebab untuk ini adalah komuniti token yang agak kecil. Berdasarkan maklumat Reddit, untuk beberapa token, penyokong dikira dalam ratusan atau ribuan. Biasanya, pasukan pemaju, atau yayasan yang ditetapkan, akan memelihara bahagian yang lebih baik dari bekalan token.

Penemuan itu berlaku meskipun perakaunan untuk dipegang dalam kontrak pintar. Dompet persendirian masih sangat miring ke arah "paus".

"Tokoh-kodiran yang berpusat yang sangat tertumpu dan dipegang oleh hanya beberapa alamat luaran boleh menjadi bendera merah segera untuk melabur atau menjual tanda tertentu," kata para penyelidik .

Kebanyakan Projek ICO Memegang Tuntutan Big Token

Para penyelidik hanya mengagregat 73 token, tetapi corak tersebut mungkin terpakai untuk pelbagai projek ICO. Penyelidikan ini meneliti beberapa projek ICO yang paling menonjol daripada jualan jualan token. Penyelidikan ini tidak melihat kepada token di luar rangkaian Ethereum. Tetapi Bitcoin (BTC) menunjukkan ketidakseimbangan kekayaan yang ketara, dengan banyak dompet "paus" yang mampu menggerakkan pasaran.

Glassnode juga telah membuka satu kajian versi langsung mereka dengan profil bagi setiap token yang disenaraikan. Untuk rangkaian lain, menggunakan blok penjelajah atau perkhidmatan sampingan lain membolehkan pemeriksaan manual pada dompet terbesar.

Salah satu risiko untuk projek token ialah jualan dengan serta-merta selepas menyenaraikan token tersebut. Bagi projek-projek yang mengunci token untuk tempoh yang telah ditetapkan, jualan mungkin akan tertinggal, tetapi masih dompet besar-besaran mungkin berakhir lambakan di bursa.

Apa pendapat anda tentang monopoli pada tanda-tanda ERC-20? Kongsi pemikiran anda di bahagian komen di bawah!


Imej melalui Shutterstock



Source link

Hinterlasse einen Kommentar

avatar
  Subscribe  
Notify of