Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Kripto Di Bank Utama Dan Firma Sekuriti Tidak Dapat Dielakkan, Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Citi Group


Crypto telah membuat pusingan melalui industri dan dengan beberapa larian lembu jantan dalam hanya 2021 sahaja, ia tidak menjadi perlahan atau muncul untuk disiarkan. Ini kerana minat terhadap pasaran telah berkembang dengan pesat dalam jangka masa ini. Pelabur, tidak kira latar belakang atau kedudukan kewangan mereka, mula melihat pasaran untuk apa yang sebenarnya; sebuah lombong emas yang terbuka kepada orang ramai.

Pelabur individu lebih cenderung untuk mengambil risiko yang datang dengan melabur dalam kripto, dengan pelabur institusi lebih berhati-hati terhadap pasaran. Walau bagaimanapun, ini telah mula berubah pada tahun lepas atau lebih. Institusi yang membantah keras penerimaan mata wang kripto telah melunakkan pendirian mereka dan mula memberikan pendedahan kepada pasaran untuk pelanggan mereka. Vikram Pandit, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Citigroup, berkata ini hanyalah permulaan.

Lebih Banyak Penerimaan Kripto Akan Datang

Vikram Pandit, yang berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Citigroup selama lima tahun, memberikan pandangan positifnya terhadap pasaran kripto yang sedang berkembang. ke hadapan. Walaupun kebanyakannya akan bersikap konservatif dengan jangka masa yang mana mereka melihat institusi besar memasuki kripto, Pandit meletakkannya dalam tempoh satu hingga tiga tahun akan datang.

Bacaan Berkaitan | Crypto Stablecoins Menggandakan Hasil Bon Sarap AS

Bercakap di acara Festival Fintech Singapura, Pandit berkata bahawa dia menjangkakan institusi kewangan utama akan menceburi pasaran crypto. Beliau menjelaskan bahawa mereka sama ada akan melakukan ini melalui perdagangan atau dengan menyediakan perkhidmatan crypto kepada pelanggan mereka.

Jumlah carta pasaran Crypto daripada TradingView.com

Jumlah cap pasaran Crypto pulih di atas $2.8 trilion | Sumber: Crypto Total Market Cap daripada TradingView.com

Ini telah berlaku dengan bank-bank besar seperti Goldman Sachs yang telah menyerah kepada tekanan daripada pelanggan mereka tentang memberikan pendedahan kepada pasaran crypto. Mereka telah melakukan ini melalui menyediakan perkhidmatan perdagangan atau menyediakan perkhidmatan kripto yang akan memberikan pelanggan ini pendedahan yang mereka inginkan.

Pandit menegaskan bahawa “dalam satu hingga tiga tahun, setiap bank besar dan/atau firma sekuriti akan berfikir secara aktif, 'Bukankah saya patut juga berdagang dan menjual aset mata wang kripto?'”

Bank Pusat Perlu Bersiap sedia

Isu CBDC telah menjadi isu yang menyentuh dalam kripto sejak idea itu diperkenalkan. Peminat Crypto telah menyatakan kebimbangan bahawa ini mungkin memberi kerajaan kuasa untuk mengawal aset mereka dengan lebih banyak lagi. Walau bagaimanapun, sentimen ini tidak dikongsi oleh semua orang di angkasa dan Pandit adalah satu.

Pihak bank dan pelabur mahukan CBDC yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja di seluruh dunia. Pandit bukan peminat sistem perbankan berasaskan kertas semasa, yang dirujuknya sebagai "menyusahkan" dengan kos "deadweight". Sebaliknya menyokong bank pusat di seluruh dunia untuk menerima kripto dengan mencipta CBDC.

Bacaan Berkaitan | Bagaimana HashEx Membantu Melindungi Industri DeFi Melalui Pengauditan Kontrak Pintar

“Harapan besar saya ialah bank pusat di seluruh dunia memahami faedah mata wang digital bank pusat, dan bergerak untuk menerima, menerima pakai mereka,” kata Vikram Pandit.

Dengan kadar di mana kerajaan sedang menyelidik dan mengusahakan versi mereka sendiri bagi mata wang digital bank pusat, ia mungkin tidak lama sebelum pelabur akan melihat sistem kewangan yang dia dambakan menjadi kenyataan.

Imej yang ditampilkan daripada Investopedia, carta daripada TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments