Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Lima Alat Yang Boleh Membantu Meramalkan Pasaran Bitcoin Teratas


Mencuba untuk menangkap puncak bitcoin agak sukar. Terdapat ramalan untuk bila bahagian atas pasaran mungkin tetapi tiada apa-apa yang secara pasti menunjukkan di mana rali itu akan berakhir. Analisis biasanya digunakan untuk menangkap bahagian atas pasaran dan kadangkala alatan digunakan untuk menjejaki bahagian atas.

Ini tidak bermakna alatan itu 100% akan membantu menangkap bahagian atas. Walau bagaimanapun, menggunakan data sejarah sebagai tambahan kepada alat ini boleh terbukti berguna dalam bukan sahaja meramalkan bahagian atas pasaran tetapi juga memetakan masa yang sesuai untuk menjual beberapa aset digital dan mengambil keuntungan.

Bacaan Berkaitan | Anthony Scaramucci Mendesak Pelabur Membeli Bitcoin, Mengatakan Ia Menuju $500K

Dalam keluaran terbaharu Glassnode908 alat-alatan mingguan sebagai calon untuk meramal puncak pasaran. Setiap satu menggunakan data dalam rantaian dan pasaran selama bertahun-tahun. Untuk setiap alat, bahagian atas diletakkan pada harga yang berbeza. Mari kita lihat setiap satu.

Mayer Multiple

Mayer Multiple ialah alat pertama yang disebut dalam laporan yang dikeluarkan pada hari Isnin. Ia menggambarkannya sebagai "nisbah yang mudah tetapi berkesan antara harga dan 200 DMA" (purata pergerakan 200 hari). Mayer Multiple menggunakan kaedah statistik untuk menunjukkan bahawa nilai 2.4 Mayer Multiple akan mencerminkan keterlaluan yang tidak mungkin. Dalam senario ini, harga telah meningkat 2.4x dalam jangka masa panjang.

Carta yang menggambarkan Model Mayer

Sumber: Glassnode[10]Unit $1, band atas ini $1000 dicapai, dengan potensi untuk arah aliran lebih tinggi atau lebih rendah, bergantung pada cara perubahan harga pada 200 DMA.

Model Harga Teratas

Alat kedua dalam barisan ialah Model Harga Teratas. Alat ini pada asalnya dicipta oleh penganalisis Willy Woo sebagai model yang dipasang secara epik yang mendarabkan harga purata sepanjang masa dengan faktor 35. Dalam kes ini, harga purata sepanjang masa ialah $6.1K. Didarab dengan faktor 35 akan menghasilkan puncak bitcoin sebanyak $214K.

Carta yang menggambarkan Model Harga Tertinggi

Sumber: Glassnode" width="460" height="256"/>

Sumber: Glassnode

alat yang tidak menentu untuk meramalkan bahagian atas pasaran berbanding Berbilang Mayer. Ini kerana Mayer Multiple bergantung pada 200 DMA, yang bergerak jauh lebih perlahan berbanding dengan harga purata sepanjang masa.

Carta harga Bitcoin daripada TradingView.com

BTC jatuh bawah $60,000 | Sumber: BTCUSD di TradingView.com

Metrik Z-Score MVRV Bitcoin

Metrik ini menggunakan penormalan statistik untuk mengukur sisihan piawai harga spot daripada harga yang direalisasikan. Laporan itu menjelaskan lagi alat ketiga ini dengan mengatakan bahawa nilai tinggi dalam pasaran bermakna pelabur terus memegang keuntungan besar yang belum direalisasi, menunjukkan bahawa insentif jualan telah mencapai tahap maksimum. Ini boleh membantu meramalkan apabila pasaran telah mencapai tahap teratas.

Carta yang menggambarkan metrik skor Z MVRV

Sumber: Glassnode[10]6590 ditemui apabila pasaran berada di bawah air dan kemungkinan besar penyerahan pelabur sedang dijalankan. Pasaran semasa adalah sekitar 'separuh jalan', selepas menyejukkan diri secara mendadak berikutan kemuncaknya pada bulan April,” laporan itu berbunyi.

RHODL Ratio

Nisbah RHODL ialah alat keempat dalam barisan yang mencadangkan cara untuk meramalkan bahagian atas pasaran. Ini menganalisis corak beli dan jual antara pelabur yang lebih lama dan yang lebih baru dan menggunakan ini untuk meramalkan bahagian atas.

Memandangkan bahagian bawah pasaran berlaku apabila pelabur yang lebih tua, lebih bijak membeli dan memegang volum maksimum bekalan, songsangan adalah betul untuk meramalkan bahagian atas. Ini adalah apabila pelabur lama telah menjual pegangan mereka dan pelabur spekulatif yang lebih baharu membeli bekalan itu.

Carta yang menggambarkan Nisbah RHODL bitcoin

Sumber: Glass RHODLGlass mencadangkan bahawa pasaran akan memuncak apabila bilangan syiling baru (muda) dalam pasaran adalah tinggi berbanding syiling lama. Pada masa ini, kata laporan itu, nisbah RHODL sedang disatukan seperti yang berlaku pada tahun 2013. Ini menunjukkan bahawa terdapat keseimbangan yang stabil antara syiling satu minggu dan satu tahun.

Metrik Risiko Rizab

Alat ini ialah satu yang menggunakan data dalam rantaian sepenuhnya. Ia menonjolkan kesan pemegang yang enggan menjual pegangan mereka dalam pasaran lembu. Selagi pelabur terus memegang syiling mereka, maka harga aset akan terus meningkat. Memandangkan lebih ramai pemegang enggan menjual, akan terdapat lebih sedikit "hari syiling" yang musnah, menyebabkan metrik Risiko Rizab menjadi lebih rendah.

Bacaan Berkaitan | Ketua Pegawai Eksekutif DeVere Nigel Green Meramalkan Bila Kitaran Lembu Bitcoin Akan Berakhir

Walau bagaimanapun, harga akhirnya akan sampai ke tahap di mana kebanyakan pemegang sanggup menjual. Sebaik sahaja ini berlaku, kos peluang akan direalisasikan di pihak pelabur, menyebabkan metrik Risiko Rizab menjadi aliran yang lebih tinggi, memuncak pada "puncak hebat".

Carta yang menggambarkan Metrik Risiko Rizab

Sumber: Glassnode

Perlu diambil perhatian bahawa walaupun pasaran kenaikan harga dan volum besar bitcoin terkumpul dalam tempoh enam bulan lalu, Risiko Rizab terus menunjukkan aliran rendah. "Bagaimanapun, CDD yang dinaikkan baru-baru ini mula meneruskan aliran menaik, walaupun dengan banyak gas yang tinggal di dalam tangki," tambah laporan itu.

Imej yang ditampilkan daripada The Week, carta daripada TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments