Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa Bitfarms Memilih Argentina Untuk Ladang Perlombongan Mega Bitcoin: Butiran Didedahkan


Bitfarms, syarikat perlombongan Bitcoin yang berpangkalan di Kanada, berkongsi butiran baharu ladang Bitcoin mega sebanyak $250 juta pelaburan yang sedang mereka bina di Argentina. Mereka mendedahkan ia sedang dibina di wilayah Cordoba kerana persatuan dengan loji janakuasa swasta yang akan membawa pengurangan kos.

Bitfarms, sebuah syarikat yang disenaraikan dalam Nasqad, menjadi unicorn tahun lepas selepas melepasi nilai keseluruhan $1 bilion . Baru-baru ini, mereka mengumumkan pembinaan yang bertujuan untuk menjadi kompleks perlombongan Bitcoin terbesar di negara ini, yang direka untuk menguasai 50,000 pelombong. Lokasi sebenar belum dikeluarkan sehingga kini.

Syarikat perlombongan Bitcoin menandatangani kontrak 8 tahun dengan Albanesi, sebuah kumpulan perusahaan yang menawarkan bekalan kuasa di Argentina. Peruntukan tenaga akan dibekalkan pada kadar $2.2 sen setiap kilowatt-jam, kata Ketua Pegawai Eksekutif Bitfarms, Emiliano Grodzki, menjimatkan 45% daripada kos kuasa berbanding dengan Kanada.

Insentif ekonomi merupakan sebab utama untuk memilih wilayah Cordoba di Argentina untuk kompleks besar, yang dilaporkan sedang dibina di dalam salah satu pusat loji janakuasa Albanesi.

Bacaan Berkaitan | Metrik Perlombongan Bitcoin Terus Meningkat Dalam Tahun Paling Menguntungkan Pernah ]

Syarikat Argentina PROA SA telah diupah untuk menyediakan "perkhidmatan kejuruteraan, perolehan dan pembinaan", kata penyata PR. Mereka akan mereka bentuk dan meletakkan sambungan elektrik, talian elektrik voltan tinggi dan transformer yang diperlukan untuk kompleks itu.

Bitfarms melaporkan sebelum ini kuasa melombong 1.4 exahash sesaat dan mereka berharap ladang perlombongan Bitcoin mega ini akan membawa mereka mencapai 8 exahash sesaat menjelang akhir tahun depan. Damián Polla, pengurus besar Bitfarms untuk Latam, mengulas kepada portal berita tempatan Infobae:

Ini ialah projek untuk pembinaan dan pentadbiran pusat data sehingga 210 megawatt. Pelaburan itu memerlukan pembinaan pencawang elektrik dalam harta sedia ada loji janakuasa haba Maranzana

Perlombongan Bitcoin Ada Untuk Jangka Panjang

Ketua pegawai perlombongan Ben Gagnon di Birfarms, baru-baru ini menjelaskan pandangan Bitfarms mengenai Perlombongan Bitcoin Semasa Sidang Kemuncak Perlombongan Digital Dunia di Dubai:

Bitfarms mempunyai visi. Kami di sini untuk jangka masa panjang. Kami sedang membina infrastruktur yang akan menjana ekonomi Bitcoin masa hadapan dengan operasi bersepadu secara menegak, kemudahan global yang terdesentralisasi, sumber kuasa yang bersih dan kos efektif, tadbir urus yang kukuh, nombor yang diaudit dan boleh disahkan, serta sejumlah besar Bitcoin yang dilombong dan ditambah kepada perbendaharaan setiap hari.[19659014]Syarikat perlombongan Crypto sedang mencari tempat yang mesra dengan kos kuasa rendah di mana mereka boleh membina ladang perlombongan kripto baharu dan menjana pendapatan yang besar. Texas dan El Salvador berada dalam senarai teratas sehingga kini.

Argentina menjadi sama menarik kerana lokasinya yang mempunyai tenaga yang banyak dan permintaan yang rendah di mana syarikat perlombongan kripto boleh mendapat manfaat daripada kos kapasiti terbiar yang rendah. Ketua Pegawai Eksekutif Bitfarms berkata ladang perlombongan Bitcoin mega ini akan meluaskan "kapasiti dan jejak global" syarikat itu.

Bacaan Berkaitan | Amerika Latin, Titik Tip: Bitcoin Beach Brazil, Colombia ATM, Mining Arg

Walau bagaimanapun, pengumuman Bitfarms menimbulkan persoalan dan kebimbangan di kalangan penggubal undang-undang Argentina. Pada bulan lalu, timbalan Martín Berhongaray menuntut kerajaan Argentina untuk memberikan kejelasan tentang semua operasi perlombongan kripto di negara itu dan mencadangkan resolusi draf di mana beliau meminta Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi untuk memperincikan kompleks Bitfarms ' penggunaan tenaga.

Damián Polla memberi sedikit kejelasan kepada kebimbangan timbalan:

Kami akan menjana kira-kira 500 pekerjaan semasa pembinaan dan 100 lagi semasa operasi pusat data. Ini adalah kontrak penjualan tenaga antara pihak swasta, yang tidak melibatkan sebarang jenis subsidi, dengan mengambil kira bahawa permintaan tidak disambungkan ke grid, dan menggunakan kapasiti terbiar. Ini dilakukan di bawah perjanjian rangka kerja dengan semua pihak berkuasa yang berwibawa.

Bitcoin
Harga Bitcoin pada $68,596 dalam carta harian | Sumber: BTCUSD dalam TradingViewSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments