Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa Dana Pedagang Kripto Digantung Di Nigeria


Bank Pusat Nigeria (CBN) menyeru agar akaun bank dua peniaga kripto yang didakwa dibekukan dan dana digantung oleh semua bank perdagangan Nigeria. Tindakan keras itu nampaknya merupakan permulaan kepada lebih banyak langkah mengetatkan.

Pengarah Penyeliaan Perbankan, JY Mammanand bercakap kepada bank-bank dalam pekeliling yang dipetik oleh Peoples Gazette yang berbunyi:

Anda dengan ini diarahkan kepada tutup akaun pelanggan bank yang tidak tersenarai dan letakkan dana dalam akaun dalam akaun tergantung kerana terlibat dalam perdagangan mata wang kripto yang melanggar Pekeliling CBN BSD/DIR/PUB/014/001 bertarikh 5 Februari 2021.

Pengawal selia bank mengarahkan bank perdagangan dan institusi kewangan lain untuk menggunakan sistem mereka untuk mencari individu dan entiti "berurus niaga dalam atau mengendalikan pertukaran mata wang kripto", menutup akaun mereka, dan memindahkan dana mereka ke "menggantung akaun".

Pada bulan Februari, CBN mendakwa kebimbangan mengenai aktiviti perdagangan crypto dikaitkan dengan pengubahan wang haram, pembiayaan keganasan, dan risiko lain, dengan itu terus mengharamkan bank daripada menyediakan perkhidmatan pertukaran kripto. Langkah ini tidak diterima dengan baik oleh warga Nigeria.

Kemudian pada bulan Mei, Gabenor CBN Godwin Emefiele menyatakan mereka sedang menyiasat industri kripto.

Di bawah mata wang kripto dan Bitcoin, Nigeria menduduki tempat kedua, manakala di sisi ekonomi global , Nigeria menduduki tempat ke-27. Kami masih menjalankan siasatan kami dan kami akan menyediakan data kami.

Nigeria menunjukkan minat terbesar dunia terhadap bitcoin pada tahun 2020 Aliran Google dan mempunyai jumlah dagangan Bitcoin terbesar di Afrika pada tahun yang sama . Penggunaan pantas BTC mula membimbangkan pegawai dan pengawal selia negara. Sebahagian daripada mereka mendakwa bahawa syiling digital adalah sebab nilai mata wang negara telah merosot dan menjadi "tidak bernilai".

Bacaan Berkaitan | Binance Menambah Naira Nigeria sebagai Pasangan Dagangan Fiat Pertama

Larangan melalui bank berlesen tidak banyak memberi kesan kepada penerimaan warga Nigeria terhadap mata wang kripto kerana tahap dagangan terus meningkat dalam pertukaran yang berbeza, dan rejim takut ketidakupayaan mereka untuk menghentikannya.

Salah Tanggapan Di Sebalik Tuntutan Aktiviti Haram Kripto

CBN mendakwa bahawa larangan terhadap aktiviti crypto bertujuan untuk melindungi rakyat, dengan menyatakan bahawa ia dikaitkan dengan aktiviti jenayah. Mereka telah berkata sebelum ini:

Arahan pengawalseliaan baru-baru ini menjadi perlu untuk melindungi sistem kewangan dan umum warga Nigeria daripada risiko yang wujud dalam urus niaga aset kripto.

Mereka bukan satu-satunya Bank Pusat – mahupun negara- yang membuat sedemikian tuntutan. Ramai yang lain telah mengatakan bahawa mata wang kripto digunakan "terutamanya untuk pembiayaan haram" -dalam kata-kata Janet Yellen-. Walau bagaimanapun, aktiviti haram yang dikaitkan dengan mata wang kripto tidaklah sebesar yang dikaitkan dengan wang fiat, dan sudah tentu tidak mewakili majoriti urus niaga.

Laporan menunjukkan bahawa pada 2019 aktiviti jenayah hanya 2.1% daripada jumlah urus niaga crypto (sekitar $21.4 bilion) dan volumnya menurun 0.34% pada 2020. Angka ini jauh lebih kecil daripada jumlah "pengubahan wang tunai melalui kaedah tradisional". jumlah wang yang diculik secara global dalam satu tahun ialah 2 – 5% daripada KDNK global, atau $800 bilion – $2 trilion dalam dolar AS semasa.” Kata PBB.

Bekas Pemangku Pengarah CIA Michael Morell menyatakan dalam analisis aktiviti haram yang terdapat dalam kripto bahawa “Generalisasi luas tentang penggunaan Bitcoin dalam kewangan haram adalah ketara. berlebihan. (…) analisis blockchain ialah alat memerangi jenayah dan pengumpulan risikan yang sangat berkesan.”

Seorang bekas penganalisis CIA menambah kepercayaan kepada anggaran di atas, memberitahu kami bahawa, sebahagiannya disebabkan oleh perbezaan jumlah keseluruhan, kebanyakan aktiviti haram masih berlaku dalam sistem perbankan tradisional dan bukan melalui mata wang kripto.

Pihak berkuasa Nigeria agak kurang jelas tentang pendekatan mereka terhadap mata wang kripto dan aktiviti perdagangan. Walaupun ada yang lebih mesra dan bercakap tentang persekitaran yang lebih terkawal, yang lain telah menentangnya sepenuhnya tanpa berkongsi tindakan yang jelas.

Naib Presiden Yemi Osinbajo dipetik oleh The Guardian sebelum ini:

]Daripada menerima pakai dasar yang melarang operasi mata wang kripto dalam sektor perbankan Nigeria, kita mesti bertindak dengan pengetahuan dan bukan ketakutan,” katanya, menyeru kepada “rejim kawal selia yang mantap yang bertimbang rasa dan berasaskan pengetahuan.

Bacaan Berkaitan | Nigeria Bersedia Untuk Melancarkan Mata Wang Digital eNaira Pada Isnin

Crypto
Jumlah cap pasaran Crypto pada $2.8 trilion dalam carta harian | Sumber: TradingViewSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments