Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa Hillary Clinton Berfikir Bitcoin Melemahkan Dolar A.S


Pada Persidangan Ekonomi Baru Bloomberg, bekas Setiausaha Negara AS dan Calon Presiden Hillary Clinton bercakap mengenai Bitcoin dan potensinya untuk mencetuskan perubahan dalam ekonomi global dan susunan dunianya.

Bacaan Berkaitan | Stok Perlombongan Mengungguli Bitcoin Ketika Keuntungan Penambang Terus Meningkat

Dalam panel yang terdiri daripada bekas Perdana Menteri UK Tony Blair, Menteri Hal Ehwal Luar India, Subrahmanyam Jaishankar dan Clinton, para peserta bercakap tentang kebarangkalian Selesema baharu Perang antara China dan AS, dan "musuh bersama manusia".

Clinton, seperti kebanyakan pegawai tinggi kerajaan AS yang lain, berpendapat mata wang kripto itu menimbulkan ancaman kepada Amerika Syarikat dan mata wangnya, dolar AS. Bekas Setiausaha Negara itu menyenaraikan Bitcoin dan mata wang kripto sebagai salah satu bahaya dalam dekad yang akan datang.

Dalam satu senarai, terdiri daripada maklumat salah untuk tidak mengimbangi negara-bangsa, pemanasan global dan kecerdasan buatan, Clinton percaya mata wang kripto adalah lebih daripada “ usaha yang sangat menarik dan eksotik untuk melombong”.

Bitcoin dan mata wang kripto, seperti yang dikatakan Clinton, mempunyai potensi untuk melemahkan seluruh negara, dan khususnya berpotensi menjadikan dolar AS usang sebagai mata wang rizab global. Aset-aset ini boleh digunakan oleh negara tersebut, seperti Rusia, sebagai penghalang terhadap kepentingan AS dan sekutunya.

Dalam visi yang dibentangkan oleh Clinton ini, aktor jahat menggunakan sumber bukan negara untuk "mencari matlamat peribadi dan rasionalistik" . Bekas Setiausaha Negara itu boleh merujuk kepada kumpulan penggodam dan bentuk aktiviti haram yang lain oleh Rusia dan negara lain.

Organisasi ini menggunakan keupayaan teknologi mereka untuk menyasarkan syarikat dan institusi di Hemisfera Barat, untuk menuntut pembayaran Bitcoin dan crypto. Oleh itu, Clinton nampaknya mengagumi pendekatan China terhadap mata wang kripto dan percaya negara lain harus mengambil pendekatan yang sama, dengan kata lain, pengharaman sepenuhnya ke atas aset ini:

Nampaknya China akan menghalang sistem pembayaran teknologi luar, seperti pembangunan mata wang kripto, daripada memainkan peranan besar di dalam China. Saya fikir mereka menyedari, memberikan nasionalisme mereka, mungkin lebih awal daripada negara lain, bahawa ini boleh menjadi ancaman langsung kepada kedaulatan.

Bitcoin Untuk Mengganggu Kestabilan Dunia?

Bekas pegawai kerajaan AS itu terus membentangkan senario hipotetikalnya di mana Bitcoin dan mata wang kripto boleh sekiranya ia jatuh “di tangan yang salah”, berpotensi memusnahkan seluruh negara bangsa. Tambahan pula, kekacauan yang didakwa boleh berlanjutan ke seluruh "pasaran mata wang global".

Bitcoin dan komuniti crypto bertindak balas dengan perasaan bercampur-campur. Sesetengah percaya bahawa BTC akhirnya mendapat pengiktirafan yang sepatutnya dan bahawa kata-kata Clinton adalah satu bentuk pengesahan.

Sebaliknya, yang lain percaya Bekas Setiausaha Negara AS dan Wanita Pertama terlepas inovasi dan penambahbaikan yang boleh dilakukan oleh mata wang kripto. memudahkan dalam sistem kewangan warisan.

Pegawai kerajaan AS yang lain, termasuk Pengerusi FED semasa Jerome Powell dan Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen, telah menggelar Bitcoin sebagai "serangan spekulatif terhadap dolar". Negara itu nampaknya semakin memusuhi industri kripto, tetapi hanya masa yang akan menentukan sama ada ia mengikut saranan Clinton dan mengambil pendirian yang serupa dengan China.

Bacaan Berkaitan | Kebimbangan inflasi mencetuskan rali Bitcoin sebelum Taproot – Crypto Roundup, 15 Nov 2021

Sehingga masa akhbar, Bitcoin (BTC) didagangkan pada $58,000 apabila ia pulih daripada tempoh paling banyak 202 hari. .

Bitcoin BTC BTCUSD HC
BTC melantun daripada $55,600 dalam carta 4 jam. Sumber: Pandangan Dagangan BTCUSDSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments