Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa Kontrak Pintar Taproot Lebih Peribadi? Penjelasan Bukan Teknikal


Penjelajahan kami terhadap kuasa besar baharu Taproot berikan kepada Bitcoin diteruskan. Semalam, kami mentakrifkan kontrak pintar dan meliputi kefungsian yang didayakan Taproot. Untuk meringkaskan, Taproot memberikan ciri baharu kepada lapisan satu Bitcoin yang membolehkan ekspresi kontrak pintar dalam penyelesaian lapisan dua. Hari ini, topiknya ialah privasi. Apa yang berlaku pada blockchain kekal di sana selama-lamanya. Dengan itu, kontrak Taproot ini hanya mendedahkan maklumat yang sangat diperlukan.

Bacaan Berkaitan | PlanB Menjelaskan $98k Nov Sasaran Bitcoin Tidak Berdasarkan S2F

Bagaimana mereka berjaya melakukannya? Mari kita tanya pakar.

Bagaimanakah Privasi Taproot Berfungsi?

Pada masa lalu, untuk melaksanakan kontrak, setiap dan setiap nod rangkaian Bitcoin perlu menjalankannya. Itu menyebabkan pihak yang terlibat dalam kontrak terdedah dan terdedah, seperti yang dijelaskan oleh Majalah Bitcoin.

“Pelaksanaan seluruh rangkaian ini juga bermakna bahawa pihak yang terlibat tidak mempunyai privasi mengenai perkara kontrak pintar mereka: Seluruh rangkaian akan mengetahui dengan tepat rupanya. Secara lanjutan, ini juga tidak baik untuk keterjangkauan. Jika kontrak pintar tidak popular atas sebab tertentu, dana yang terlibat — boleh dilihat secara terbuka pada blockchain — tercemar.”

Untuk rangkaian Bitcoin untuk memakmurkan pembangun perlu memikirkan setiap senario, dan ini adalah satu. Peningkatan Taproot membetulkannya. Blockstream memberi kita penjelasan yang sedikit lebih teknikal, "Inovasi Taproot adalah untuk membenamkan keupayaan skrip, yang sebelum ini terpaksa diikutsertakan secara jelas oleh perisian dompet (contohnya, untuk menyokong pembayaran escrow, HTLC Lightning atau polisi berbilang tandatangan), di dalam kunci itu sendiri.” Ini adalah salah satu inovasi yang akan membantu dompet masa depan berfungsi dengan cara yang lebih ringan dan lebih berkesan. Bitcoinist akan membincangkan topik itu kemudian. Buat masa ini, Blockstream memberitahu kami bahawa selepas Taproot:

“Dalam keadaan biasa, kewujudan skrip ini tidak pernah didedahkan sama sekali. Hanya jika skrip diperlukan barulah ia didedahkan. Untuk memperbaiki lagi keadaan ini, terima kasih kepada penggunaan tandatangan Schnorr dan bukannya ECDSA, skrip diperlukan dalam situasi yang jauh lebih sedikit berbanding sebelum ini.”

Carta harga BTCUSD untuk 19/11/2021 - TradingView

Carta harga BTC untuk 19/11/2021 di Coinbase | Sumber: BTC/USD di TradingView.com

Konfigurasi Sebelumnya Adalah Data Berat

Post-Taproot, semuanya akan menjadi lebih ringan. Sebelum Taproot, dalam siaran Bitcoinist sebelumnyakami mendapat teknikal dengan memetik Majalah Bitcoin

“Pada masa ini perlu untuk mendedahkan semua kemungkinan syarat yang boleh dipenuhi — termasuk syarat yang tidak dipenuhi.” Ini "berat data" dan risiko privasi.

Di bawah Taproot, "semua syarat berbeza di mana dana boleh dibelanjakan dicincang secara individu (berbanding dengan digabungkan menjadi cincang tunggal) dan dimasukkan ke dalam pokok Merkle." Jadi, jika mana-mana data perlu didedahkan, "Selebihnya pokok Merkle kekal dicincang dan tersembunyi."

Perlu juga diperhatikan bahawa, selepas Taproot, tidak mungkin untuk mengenal pasti sifat urus niaga. . Kesemuanya akan kelihatan sama pada blockchain. Bitcoinist menjelaskan perkara ini sebelum ini:

“Taproot menyediakan jenis output baharu dengan borang kunci tandatangan tunggal, sekali gus mengubah proses transaksi. Ini diterjemahkan kepada penambahbaikan untuk privasi yang lebih baik, yuran yang lebih rendah, multi-sig yang lebih fleksibel dan ketersediaan bitcoin untuk dikunci kepada berbilang skrip sekali gus.

River Financial seterusnya menerangkan bahawa “Oleh kerana Rangkaian Lightning bergantung pada 2 daripada -2 multisig, Taproot menjadikannya mustahil untuk membezakan transaksi mana yang mencipta saluran Lightning.”

Adakah Terdapat Lubang Privasi Dalam Taproot?

Malangnya, seorang pengguna Reddit sudah memikirkan cara untuk mengenal pasti pembukaan saluran Lightning Network awam.

“Adalah betul bahawa dengan Taproot seseorang tidak dapat membezakan antara pembukaan saluran LN dan transaksi biasa dalam senario koperasi semata-mata berdasarkan data pada rantaian. Malangnya saluran awam mengumumkan "Titik Saluran" (lihat contoh ini) kepada dunia, iaitu output pembukaan saluran, iaitu maklumat yang cuba disembunyikan oleh Taproot. Ia masih membantu untuk saluran peribadi walaupun.”

Bacaan Berkaitan | Hal Finney: Mengingat Bitcoin Awal Dan Perintis Privasi

Dalam apa jua keadaan, terdapat lebih banyak privasi di seluruh rangkaian Bitcoin. Seperti yang Johnny Lyu, Ketua Pegawai Eksekutif di Kucoin, baru-baru ini memberitahu Bitcoinist:

“Aspek ketiga akan memberi manfaat kepada pengguna – untuk meningkatkan perlindungan privasi. Sistem penggabungan SSA akan menjadikannya lebih sukar untuk menjejaki transaksi individu, dengan itu mengukuhkan tahap perlindungan privasi untuk pengirim bitcoin.”

Dan di situlah kami berada.

Imej yang Ditampilkan: Klimkin di Pixabay | Carta oleh TradingViewSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments