Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Menilai Inovasi Tercerah Blockchain untuk 2022 dan Seterusnya


2021 telah menjadi tahun sepanduk untuk blockchain. Walaupun kebanyakan agenda berita global berkisar tentang penutupan, vaksin dan produk sampingan lain daripada wabak itu, jumlah nilai pasaran mata wang kripto meningkat melebihi $2 trilion, jatuh semula – kemudian mencapai semula peristiwa penting.

Di tempat lain, terdesentralisasi aplikasi (dApps) berkembang pesat di Ethereum dan pelbagai rangkaian saingan; token tidak boleh kulat (NFT) membawa sekumpulan pengguna baharu ke industri; bitcoin menetapkan paras tertinggi sepanjang masa selepas kemunculan ETF bitcoin pertama di dunia; permainan berasaskan blokchain mula berkembang, dan bursa aset digital terbesar di dunia disenaraikan di Nasdaq.

Kejayaan dalam dunia blockchain menyebabkan sesak nafas tahun ini, dan tiada sebab untuk menjangkakan kelembapan dalam masa terdekat. Sebaliknya, nampaknya seperti hari-hari yang sangat awal untuk teknologi NFT, GameFi, CBDC dan blockchain secara umum. Bank-bank besar masuk ke dalam jagaan kripto manakala gergasi media sosial beralih ke syarikat metaverse. Lapisan-2 dan platform DeFi berbilang rantai sedang menyaksikan aliran masuk manakala penyelesaian memelihara privasi yang dibina pada DLT semakin berkembang pesat.

Ringkasnya, terdapat banyak sebab untuk optimis semasa kita melihat ke arah 2022 dan seterusnya.

Adakah Blockchain Masa Depan Pinjaman Kredit?

Produk kewangan yang dibina di atas landasan rantaian blok hanya benar-benar mendapat perhatian dengan kebangkitan kewangan terdesentralisasi pada tahun 2020. Sektor DeFi – yang bertujuan untuk mencipta semula sistem kewangan tradisional tanpa pengantara – menjadi tumpuan utama dan menamatkan tahun ini setelah berkembang 2,000% sejak Januari.

Dan pertumbuhan yang menakjubkan ini tidak berhenti. Pada masa penulisan, jumlah nilai terkunci (TVL) dalam protokol DeFi berjumlah $257 bilion – naik 10x ganda sejak permulaan 2021. Walaupun banyak protokol DeFi menjurus ke arah spekulasi (peniaga degen membalikkan syiling bermodal rendah), satu bidang yang menjanjikan ialah pinjaman kredit, di mana mereka yang tidak mempunyai akaun bank dan tidak mempunyai akaun bank boleh mendapatkan akses kepada kredit semua di rantaian blok.

Creditcoin ialah satu projek sedemikian. Blockchain sejarah kredit yang berdedikasi, platform memudahkan pemberian pinjaman rakan ke rakan tanpa perlu membuktikan cagaran berlebihan – sesuatu yang biasa dengan protokol DeFi. Terima kasih kepada infrastruktur pinjaman kredit terdesentralisasinya, rangkaian itu menyediakan penyedia fintech dan kewangan mikro dengan akses yang lebih besar kepada modal, sambil memastikan penyelesaian segera bagi peminjam. Kontrak pintar yang dibina di atas Creditcoin, sementara itu, boleh digunakan untuk membantu penguatkuasaan kontrak dalam ekosistem.

Sememangnya, mereka yang telah dikecualikan atau kurang diberi perkhidmatan oleh institusi kewangan tradisional ialah demografi sasaran untuk Creditcoin, yang bertujuan untuk meningkatkan global ekonomi kredit dengan menjadikannya berfungsi untuk semua orang. Penyedia teknologi utamanya, Gluwatelah pun membantu memudahkan berjuta-juta transaksi berasaskan blokchain di Afrika melalui kerjanya dengan satu lagi usaha niaga kredit, Aella, yang juga merupakan sebahagian daripada ekosistem Creditcoin. Bulan lalu, Gluwa telah dipilih sebagai pemenang pertandingan Inclusive Fintech 50 (IF50), sebagai pengiktirafan terhadap usahanya untuk 'meminjamkan mereka yang tidak mempunyai bank' di pasaran baru muncul.

Visi Creditcoin bagi pasaran pinjaman antara rantaian sekatan sememangnya bercita-cita tinggi. Tetapi jika ia dapat memenuhi keperluan berjuta-juta orang yang tidak dapat mengakses sistem kredit yang boleh dipercayai, ia akan terbukti sebagai salah satu kes penggunaan blockchain yang hebat.

Perlumbaan Senjata Privasi

Bukti kelayakan privasi mata wang kripto adalah' t seragam: manakala bitcoin adalah nama samaran, monero adalah sangat tanpa nama. Walau bagaimanapun, teknologi blockchain do berpotensi untuk meningkatkan privasi dan mencegah kebocoran data.

Tahun ini, syarikat permulaan privasi yang berpangkalan di Switzerland Nym Technologies mengalu-alukan pelaburan $6 juta untuk mencipta “ rangkaian tindanan tanpa nama terbuka yang berfungsi untuk menyamarkan corak dalam trafik Internet secara tidak dapat diubah." Dengan menggunakan gabungan nod campuran dan sistem kripto bukti kelayakan tanpa nama, Nym mengarahkan trafik web sedemikian rupa untuk menjadikannya tidak dapat dikesan walaupun kepada musuh global yang kuat seperti NSA. (Tor, menurut Nym, hanya direka bentuk untuk melindungi daripada musuh yang lemah.)

Sekatan blok yang diselenggara oleh pengesah mengasingkan operasi untuk keseluruhan rangkaian Nym – termasuk keahlian dan konfigurasi mixnet, pengeluaran bukti kelayakan dan pengedaran daripada ganjaran crypto. Menariknya, firma forensik blockchain Chainalysis, yang sering bekerjasama dengan kerajaan dan agensi cukai untuk menyahnamakan pengguna kripto, disemak nama dalam kertas putih Nym yang memberi amaran terhadap syarikat swasta “memantau bukan sahaja data yang tersedia pada blockchain tetapi juga metadata rakan sebaya. -trafik rakan sebaya blok untuk menemui alamat rangkaian… dan membuat kesimpulan tentang transaksi peribadi walaupun dalam sistem dengan perlindungan dalam rantaian seperti Zcash dan Monero.”

Seolah-olah ingin menambah kelayakan pro-privasinya, Nym ialah bekerja dengan pemberi maklumat Chelsea Manningyang paling terkenal kerana membocorkan dokumen sulit kerajaan kepada Wikileaks pada tahun 2010.

Sudah tentu, Nym bukan satu-satunya syarikat permulaan yang memanfaatkan rantaian blok untuk meningkatkan privasi; daripada lapisan privasi saling kendali Rangkaian Manta kepada platform kontrak pintar yang selamat data Rangkaian Rahsiaterdapat perlumbaan senjata yang sebenarnya sedang berlangsung.

Daripada DeFi kepada projek ExFi terbaik[196590]Lain lagi di bawah One to Watch ialah FlareRangkaian Perjanjian Byzantine Bersekutu (FBA) lengkap Turing yang pertama di dunia. Direka bentuk untuk "menghimpunkan nilai token lengkap bukan Turing dengan kuasa transformatif kontrak pintar," platform serasi EVM baru-baru ini melancarkan rangkaian saudaranya Songbirdyang akan berfungsi sebagai medan pembuktian untuk inovasi baharu dan dApps sebelum mereka membuat debutnya di mainnet Flare.

Sejak disiarkan secara langsung pada bulan September, Songbird telah menyatukan Panther's Shielded Pools ke dalam EVMnya untuk membolehkan privasi dalam rantaian untuk pengguna, dan telah melihat lebih 218,000 dompet dicipta . Selain itu, pengguna telah membuat kira-kira 2.8 juta transaksi.

Flare melakukan sesuatu yang sama sekali berbeza daripada projek lain dalam ruang ini; USPnya ialah ia menjadikan rantaian 'bodoh' seperti XRP, LTC, BTC & DOGE 'pintar' dengan melengkapkan mereka dengan keupayaan kontrak pintar. Tidak hairanlah platform itu berjaya mengumpul $11.3 juta dalam pusingan yang diketuai oleh Kenetic Capital awal tahun ini.

Bercakap tentang DeFi, blockchain Elrond berkeupayaan tinggi baru-baru ini melancarkan pertukaran terdesentralisasinya sendiri, [1959024]459024 Maiar. DEX pertama Elrond, Maiar dilengkapi untuk mengendalikan DeFi pada skala, menyokong pertukaran token yang selamat, kumpulan kecairan dan ladang hasil. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Elrond Beniamin Mincu, keupayaan bursa untuk "membolehkan pemindahan nilai global, murah, automatik, hampir segera merentas banyak mata wang membuka lembaran baharu bagi ekosistem Elrond."

Tidak seperti DEX sedia ada pada rantaian lain, Maiar berfungsi sebagai aplikasi pembayaran dan dompet mudah alih, menyediakan pengguna dengan cara yang mudah untuk berinteraksi dengan rantaian blok 100,000 tps. Menariknya, token LP Maiar's Exchange boleh didagangkan, bermakna pengguna boleh membekalkan kecairan, kemudian menjual kedudukan mereka atau bahkan mengambil pinjaman terhadapnya, menggunakan token LP mereka sebagai cagaran.

Elrond telah sibuk membuat pergerakan di kawasan lain juga; platform baru-baru ini memuktamadkan pemerolehan firma berlesen e-wang Romania Capital Financial Services SA Ahli utama kedua-dua Visa dan Mastercard, syarikat itu menyediakan perkhidmatan pemprosesan pembayaran kepada lebih 300 peniaga, termasuk syarikat penerbangan terbesar di negara itu Blue Air . Sementara Elrond masih menunggu kelulusan daripada Bank Negara Romania, pengambilalihan itu boleh menjadi pengubah permainan bagi syarikat itu.

Penjagaan Keselamatan Maksimum

Jika industri aset digital ingin meneruskan trajektori menaiknya, institusi mesti yakin bahawa mereka dana, seolah-olah, berada di bawah kunci dan kunci. Penjagaan ialah perniagaan besar dalam kripto, dengan pemain utama – Coinbase dan Gemini – masing-masing memperoleh aset bernilai berpuluh bilion dolar untuk pelanggan institusi utama. Malah, Gemini mendakwa mempunyai lebih daripada tiga kali ganda aset kriptonya di bawah jagaan tahun ini.

Dengan permintaan daripada dana lindung nilai dan pejabat keluarga yang semakin meningkat, firma keselamatan multinasional Prosegur telah bercabang keluar ke dalam jagaan kripto. Dan perjumpaan itu jelas tidak dilakarkan di belakang buku mancis; Crypto Bunker disifatkan sebagai "mekanisme pertahanan berbilang lapisan dalam-dalam", yang menggabungkan lebih 100 langkah perlindungan fizikal dan digital dalam enam lapisan keselamatan terjalin dua persekitaran yang tidak boleh dicapai: penyimpanan sejuk dan ruang sejuk.

Dalam kebelakangan ini Temu bual Ketua Pegawai Eksekutif Prosegur Crypto Raimundo Castilla menghuraikan penyelesaian syarikat, berkata ia “memberi keyakinan mengetahui bahawa dana berada di tangan pakar yang usaha berterusannya tertumpu pada memastikan perlindungan aset maksimum, membenarkan pengendali kripto menumpukan pada perniagaan teras mereka… tanpa perlu berurusan dengan aspek yang kompleks dan kritikal sebegitu.”

Di antara banyak lapisan pertahanannya, Prosegur's Bunker menampilkan peti kebal sejuk bergap udara yang membolehkan pelanggan melaksanakan blockchain transaksi luar talian; terdapat juga kamera litar tertutup, akses biometrik, tembok api yang direka khas dan sistem kriptografi yang canggih disediakan untuk melindungi daripada serangan siber.

Walaupun ia baharu kepada kripto, Prosegur telah mengkhususkan diri dalam keselamatan selama bertahun-tahun. Malah, syarikat itu pada masa ini memperoleh lebih $400 bilion aset untuk pelanggan seperti institusi kewangan utama dan bank. crypto dalam tempoh 12 bulan akan datang. Lagipun, ia adalah industri yang bergerak pada kelajuan meledingkan; satu yang memperbodohkan peramal yang mengaku diri lebih kerap daripada yang lain. Walau bagaimanapun, kami bergantung pada projek yang disebutkan di atas untuk mencapai kejayaannya.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments