Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Naik Taraf Bitcoin Taproot Meningkatkan Kecekapan Rangkaian


Bitcoin menjalani kemas kini rangkaian utama, Naik Taraf Taproot, pada 04:10 UTC pada 14 Nov. Ini adalah peningkatan besar pertama yang dilalui rangkaian sejak Segregated Witness (SegWit). Peningkatan SegWit akhirnya menghasilkan pembangunan dan pelancaran Rangkaian Lightning pada tahun 2018.

Naik taraf Taproot pada asalnya dicadangkan oleh penyumbang teras Bitcoin dan bekas ketua pegawai latihan Blockstream, Gregory Maxwell pada 23 Januari 2018. Manakala peningkatan SegWit objektifnya adalah untuk menyelesaikan kebolehtempaan transaksi dan meningkatkan kebolehskalaan rangkaian Bitcoin, peningkatan Taproot baru-baru ini bertujuan untuk meningkatkan kecekapan transaksi, privasi rangkaian dan termasuk keupayaan yang dipertingkatkan untuk menyokong fungsi kontrak pintar.

Pada 12 Jun 2021, peningkatan ini telah digerakkan selepas mencapai konsensus 90% di antara semua nod perlombongan Bitcoin. Konsensus ini diumumkan oleh pembangun teras Bitcoin yang lain, Hampus Sjöberg. Tidak lama selepas itu, Sjöberg mencipta laman web Taproot.watch yang memastikan komuniti dimaklumkan tentang garis masa yang membawa kepada peningkatan dan juga menjadi hos apa-apa maklumat yang berkaitan mengenai peningkatan.

Semua token Bitcoin dikunci dalam bentuk skrip, iaitu, beberapa baris kod yang menentukan cara token boleh dibelanjakan dalam transaksi seterusnya. "Syarat perbelanjaan" biasanya membayangkan menyediakan tandatangan sebagai bukti pemilikan token. Walau bagaimanapun, terdapat juga syarat lain seperti kunci masa atau mutilsig. Jenis syarat yang berbeza boleh dicampur dan dipadankan untuk merumuskan kontrak pintar yang kompleks. Daripada syarat-syarat tersebut, mana-mana yang dipenuhi dahulu menentukan cara token akan dibelanjakan.

Sebelum peningkatan, rangkaian menggunakan cincang skrip bayar kepada (P2SH) yang bermaksud bahawa pada mulanya hanya cincangan skrip disertakan pada rantaian blok. Oleh itu, apabila token dibelanjakan, rangkaian menjadikannya penting untuk mendedahkan semua kemungkinan syarat yang boleh dipenuhi, malah yang tidak dipenuhi dalam transaksi tertentu itu. Kelemahan ini ialah ia sangat berat data kerana ia membawa kepada penyimpanan banyak data yang tidak diperlukan pada rantaian blok. Selain itu, terdapat juga kebimbangan privasi kerana mana-mana peserta dalam rangkaian rantaian blok boleh menyiasat urus niaga untuk memahami cara dana itu boleh dibelanjakan, jenis dompet yang digunakan, dan mungkin lebih banyak butiran sedemikian yang mungkin tidak dilakukan oleh pihak yang terlibat dalam transaksi tersebut. ingin mendedahkan.

Ciri Baharu seperti MAST dan Schnorr Signatures Diperkenalkan

Peningkatan Taproot memperkenalkan Pokok Sintaks Abstrak Merkerlized (MAST) yang memperkenalkan syarat yang membolehkan pengirim dan penerima transaksi menandatangani transaksi dalam tandem untuk penyelesaian. Struktur ini berdasarkan Merkle Trees. Ini adalah struktur data kompleks yang mantap yang padat, dicipta oleh Ralph Merkle, salah seorang pelabur asal kriptografi kunci awam.

Penggunaan pokok ini dalam Rangkaian Bitcoin memastikan bahawa pelbagai keadaan di mana dana boleh dibelanjakan dicincang secara individu dan dimasukkan ke dalam pokok, yang kemudiannya akan menghasilkan akar Merkle, satu cincangan untuk urus niaga. Ini memerlukan bahawa hanya syarat yang dipenuhi perlu didedahkan kepada rangkaian, dengan itu menjadikannya lebih cekap data daripada interaksi kontrak sebelumnya yang digunakan, iaitu, P2SH.

Peningkatan itu juga membawa masuk Schnorr Signature, sebuah algoritma yang membolehkan pengguna mengagregatkan multisig menjadi satu untuk pelaksanaan melalui satu transaksi. Ini menjadikannya lebih sukar bagi mana-mana penyiasat untuk membezakan antara urus niaga biasa dan urus niaga multisig. Pada asasnya, tandatangan menutup sama ada struktur MAST telah digunakan dalam urus niaga pada bila-bila masa.

Johnny Lyu, ketua pegawai eksekutif Kucoin, pertukaran mata wang kripto terkemuka, bercakap dengan Bitcoinist tentang kesan peningkatan ini pada rangkaian. Beliau berkata, “Saya rasa kesan ke atas utiliti Bitcoin dan pengguna boleh dipersembahkan dalam tiga aspek berbeza. Dan kami mungkin menjangkakan tempoh yang lebih lama untuk kesannya didedahkan.”

Lyu menyebut bahawa aspek pertama ialah membina kontrak pintar yang lebih baik. Walaupun rangkaian Bitcoin telah membina kontrak pintar pada masa lalu, ia sering membawa kepada transaksi yang kurang cekap dan saiz data yang lebih besar. Tetapi peningkatan yang membolehkan berbilang transaksi dicincang di bawah satu akan membantu menstrim pelbagai aplikasi dan meningkatkan kecekapan transaksi keseluruhan.

Mengenai aspek yang selebihnya, Lyu menyatakan:

“Aspek kedua ialah yuran transaksi yang lebih rendah pada rangkaian Bitcoin boleh dijangkakan dengan kelajuan transaksi dan saiz data yang lebih cekap. Aspek ketiga akan memberi manfaat kepada pengguna – untuk meningkatkan perlindungan privasi. Sistem penggabungan SSA akan menjadikannya lebih sukar untuk menjejaki transaksi individu, dengan itu mengukuhkan tahap perlindungan privasi untuk penghantar bitcoin.”

Walau bagaimanapun, peningkatan ini memfokuskan pada kecekapan rangkaian, ia juga penting untuk mengukur kesan daripada peningkatan pada pengguna rangkaian. Bitcoinist bercakap dengan Antoni Trenchev, Rakan Pengurusan Bersama di Nexo, platform dagangan mata wang kripto, tentang perkara yang boleh dijangkakan oleh pengguna rangkaian selepas peningkatan itu. Dia berkata, "Pada tahap "pengguna" semata-mata, ramai yang tidak akan merasakan perbezaan selepas peningkatan ketara ini kerana dompet yang mereka gunakan akan melakukan semua keajaiban untuk mereka. Apa yang mereka akan perhatikan ialah kira-kira 10% yuran yang lebih rendah untuk urus niaga mereka.”

Memandangkan Taproot ialah peningkatan besar pertama kepada rangkaian dalam tempoh lebih empat tahun, ada kemungkinan ia boleh memberi kesan kepada harga dalam jangka pendek . Walau bagaimanapun, terdapat spekulasi dalam pasaran bahawa sejak naik taraf ini telah lama datang, ia sudah pun ditetapkan harganya mengikut harga semasa BTC, yang kini didagangkan dalam julat $64,800. Mengenai perkara ini, Trenchev menyatakan:

“Ini adalah fenomena yang kita akan mula melihat lebih banyak lagi dalam crypto, pelabur akan mula memantau peningkatan rangkaian besar dan memahaminya pada tahap yang lebih mendalam. Ini secara semula jadi akan membawa kepada penetapan harga lebih awal pada berita sedemikian, tetapi saya ragu naik taraf Taproot semasa telah diberi harga sepenuhnya. Sentiasa ada peningkatan harga di sekitar kemas kini yang akan datang itu sendiri kerana ia adalah satu perkara untuk dibaca tentang pembangunan masa depan dan satu lagi untuk melihat pelaksanaannya yang berjaya dan hasil daripadanya.”

Mengenai aspek kritikal ini, Lyu bersetuju dengan perspektif Trenchev , katanya “Saya berpendapat bahawa dalam jangka panjang, peningkatan Taproot akan memberi impak tertentu pada harga Bitcoin, dan saya tidak begitu bersetuju dengan idea bahawa ia telah ditetapkan harganya. Kita dapat melihat harga bitcoin itu. telah meningkat dua kali ganda sejak 2021, dan saya percaya bahawa pemacu utama di sebaliknya adalah kemasukan institusi dan wang lama, bukannya dipengaruhi oleh evolusi teknologi bitcoin.”

Lyu malah menambah bahawa sentiasa ada kelewatan dalam pengaruh peningkatan teknikal seperti yang dilihat dengan naik taraf sebelumnya, SegWit, yang kesan harganya disaksikan hanya selepas seminggu digunakan pada rangkaian. Oleh itu, kesan harga kemas kini boleh dihadkan dalam jangka pendek tetapi peningkatan jangka panjang bagi peningkatan ini adalah besar disebabkan oleh peningkatan ketara dalam kecekapan dan keselamatan rangkaian.

Rangkaian Kilat Boleh Mendapat Peningkatan

Rangkaian Lightning juga boleh mendapat manfaat daripada peningkatan Taproot. Rangkaian ini dilancarkan untuk menangani isu kebolehskalaan rangkaian Bitcoin, ia bertujuan untuk melegakan kesesakan rangkaian Bitcoin melalui penyelesaian lapisan-2. Di sini Trenchev menyebut bahawa peningkatan itu akan menjadikan Rangkaian Lightning lebih disukai untuk pembangun kerana ia menyediakan mereka dengan tanah yang lebih subur untuk membina penambahbaikan berskala dan membina penyelesaian lapisan-2 untuk rangkaian.

Dia menambah, “Taproot's true kuasa adalah benar-benar pahit di belakang tabir. Yang berkata, Bitcoin dan blockchain secara keseluruhannya didorong secara asas oleh kuasa pembangun; itulah kekuatan sebenar ruang kita, jadi Taproot pastinya merupakan kuasa yang mempunyai potensi masa depan yang besar.”

Rangkaian Lightning memainkan peranan penting dalam penerimaan El Salvador terhadap Bitcoin sebagai tender yang sah melalui Strike, salah satu dompet Rangkaian Lightning yang paling popular. Dalam tempoh 90 hari antara Mei dan Julai tahun ini, bilangan nod rangkaian Lightning meningkat daripada 10,000 kepada 23,000. Pada masa ini, adalah diunjurkan bahawa rangkaian itu boleh mengembangkan capaiannya kepada 700 juta pengguna menjelang 2030.

Walau bagaimanapun, Lyu masih ragu-ragu mengenai rangkaian itu kerana ia masih kurang menerima pakai secara besar-besaran dan agak kontroversi dalam dua aspek. Beliau berkata:

“Pertama, sesetengah orang berpendapat bahawa Lightning Network sedang menukar bitcoin menjadi rangkaian pembayaran global seperti Visa atau Mastercard terhadap niat asal bitcoin; kedua kuasa pemprosesan semasa rangkaian bitcoin mampu menangani jumlah transaksi sedia ada, dan Rangkaian Lightning tidak penting. Oleh itu, saya fikir ia perlu menawarkan penyelesaian yang lebih baik jika ia akan diterima pakai secara meluas pada masa hadapan.”

Selain itu, peningkatan Taproot meningkatkan penggunaan dan kecekapan fungsi kontrak pintar yang telah wujud pada rangkaian Bitcoin . Walau bagaimanapun, adalah tidak munasabah untuk menjangkakan tahap kefungsian kontrak pintar seperti yang diperhatikan dalam rangkaian blockchain kontrak pintar lain seperti Ethereum, Binance Smart Chain (BSC), Solana, dll.

Trenchev menyebut bahawa walaupun Taproot adalah langkah pertama dalam arah ini, terdapat banyak kemajuan yang perlu dibuat sebelum ini menjadi aplikasi yang digunakan secara meluas. Beliau menyatakan:

“Bitcoin pada masa ini ialah jenis rangkaian yang merupakan kuda poni satu helah yang sangat berjaya – ia melaksanakan tujuannya dengan luar biasa. Ethereum, sebaliknya, telah difikirkan mempunyai banyak kes penggunaan dari awal, tetapi seterusnya, ia memerlukan masa untuk menyeterika sebarang kedutan. Perbezaan ini adalah tepat sebab di Nexo kami mahu menyokong masa depan berbilang rantaian, itulah yang akan membawa kepada industri yang boleh skala, praktikal dan kaya dengan idea.”

Walau bagaimanapun, titik kontrak pintar pada Bitcoin rangkaian mungkin bukan untuk menskalakan aplikasi terdesentralisasi (dApps) atau fungsi kontrak pintar yang serupa. Melukis perbandingan dengan Ethereum, Trenchev bercakap tentang bagaimana kontrak pintar yang lebih canggih pada Bitcoin malah boleh memudaratkan rangkaian. Beliau berkata:

“Walaupun Bitcoin mampu melaksanakan kontrak pintar selepas naik taraf. Matlamat untuk membolehkan kontrak pintar adalah untuk meningkatkan kecekapan dan fleksibiliti fungsi pembayaran Bitcoin, bukan untuk menyokong Dapps. Oleh itu, mungkin tidak praktikal untuk menggunakan skala kontrak pintar yang sama pada Bitcoin seperti pada Ethereum dan juga berbahaya untuk rangkaian bitcoin dari segi keselamatan dan kelajuan rangkaian. Ia secara asasnya akan memudaratkan fungsi asas bitcoin sebagai sistem pembayaran digital.”

Tidak kira perbandingan yang muncul dengan platform kontrak pintar untuk Bitcoin, adalah jelas bahawa peningkatan Taproot membawa banyak ciri baik yang kedua-dua pembangun dan pengguna boleh menemui banyak utiliti. Harga BTC mungkin tidak banyak berubah serta-merta selepas naik taraf, tidak dapat dinafikan bahawa kesan harga jangka panjang Taproot akan menjadi besar kerana ia meningkatkan kecekapan rangkaian secara keseluruhan , salah satu titik paling kritikal dalam penggunaan mana-mana rangkaian blockchain.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments