Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Outlook Mingguan Bitcoin: India Ban Scare, Mesyuarat FOMC dalam Fokus
 Iklan

Pengambilan Bitcoin Utama

  • Bitcoin merosot pada hari Isnin setelah mencatat rekod tertinggi di atas $ 61,000 semasa sesi hujung minggu.
  • Ketakutan akan larangan kripto di India dan pemulihan dolar AS dan bon memberi tekanan kepada cryptocurrency.
  • Lebih banyak petunjuk mengenai bias pasaran yang akan datang dari mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan minggu ini.

Bitcoin jatuh lebih dari 0.5 peratus pada hari Isnin selepas kenaikan semula hasil Perbendaharaan AS, dan indeks dolar AS selera jangka pendek peniaga yang dimanipulasi untuk cryptocurrency.

Kadar pertukaran BTC / USD spot turun 0.6 peratus kepada $ 58,617.32 seunit pada 0643 GMT. Penurunan pasangan ini muncul sebagai lanjutan kepada penjualan yang bermula setelah mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 61.788 pada sesi hujung minggu, hampir dua kali ganda kadar pembukaan tahun ini. Sebilangan peniaga memutuskan untuk mengambil untung, menyebabkan harga bitcoin menjunam serendah $ 58,400 pada hari Isnin.

 Bitcoin, cryptocurrency, BTCUSD, BTCUSDT "width =" 980 "height =" 567

Bitcoin memegang sokongan melebihi $ 58,000. Sumber: BTCUSD di TradingView.com

Pengaruh Dolar

Jadi nampaknya, pembalikan dalam kedua-dua indeks dolar AS dan hasil AS telah menghilangkan Bitcoin. Harga DXY meningkat 0.16 peratus kepada 91.84 pada hari itu, sementara hasil pada nota Perbendaharaan AS 10 tahun melonjak ke paras tertinggi 12-bulan 1.646 peratus. Ia adalah 0.918 peratus pada awal tahun ini.

Neil Jones, ketua penjualan FX di Mizuho, ​​ memberitahu Reuters bahawa dia berpendapat prospek kenaikan dolar adalah sementara, memandangkan risiko penurunan nilai yang timbul dari AS pakej rangsangan besar-besaran pemerintah dan taktik pengembangan Federal Reserve untuk menyokong ekonomi AS melalui pelonggaran kuantitatif.

"Nampaknya cukup optimis di Amerika Syarikat dalam hal peluncuran permainan vaksin lebih lanjut, dan tentu saja yang memberi kesan kepada pemulihan ekonomi di Amerika, dan ketika rangsangan fiskal sangat tinggi, rangsangan monetari sangat tinggi, "kata Encik Mizuho.

" Pandangan peribadi saya adalah bahawa dolar tidak berada di landasan tren fundamental yang lebih tinggi, "katanya. ditambahkan.

Aset yang lebih berisiko seperti bitcoin telah muncul sebagai pemenang terhadap dasar dovish.

Spekulator melihat mereka sebagai tempat selamat untuk mengatasi risiko inflasi yang mungkin muncul disebabkan oleh kadar pinjaman ultra rendah Fed dan $ 120bn pembelian aset bulanan, bersama dengan pakej rangsangan terbaru kerajaan AS bernilai $ 1,9 trilion yang menjangkakan akan mendorong hutang AS melebihi $ 29 trilion yang membimbangkan.

Banyak syarikat dengan jumlah simpanan tunai yang lebih besar telah mula mempelbagaikan kunci kira-kira mereka kepada menampung Bitcoin. Mereka termasuk Tesla MicroStrategy, Square, Meitu, Seetee AS, dan banyak lagi yang lain. Gabungan, syarikat-syarikat ini memegang hampir 6.5 peratus daripada jumlah bekalan aktif bitcoin.

Mesyuarat FOMC, Bitcoin Ban Scare

Spekulator melihat trend untuk meneruskan sesi yang akan datang, dengan banyak yang menjangkakan peningkatan penyertaan dari syarikat tradisional dan rumah kewangan akan menaikkan harga Bitcoin kepada lebih daripada $ 100,000.

Richard Byworth, ketua pegawai eksekutif Diginex Ltd., sebuah syarikat perkhidmatan kewangan aset digital yang disenaraikan oleh Nasdaq, mengatakan bahawa penawaran terhad cryptocurrency sebanyak 21 juta token menjadikannya pertaruhan yang menarik terhadap penurunan nilai dolar yang berterusan . Dalam temu bual dengan Bloomberg, dia mengatakan bahawa kadar pertukaran BTC / USD dengan mudah boleh meningkat menjadi $ 175,000 pada akhir tahun 2021.

Lebih banyak petunjuk mengenai ke mana Bitcoin seterusnya selepas melintasi $ 61,000 boleh berasal mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan minggu ini. Masih menjadi misteri sama ada bank pusat AS akan menyesuaikan pandangan dasar monetarinya kerana pemulihan ekonomi AS semakin meningkat di tengah peluncuran vaksin dan rangsangan tambahan.

Semakan menaik dalam kadar faedah Fed mungkin membuktikan kenaikan harga dolar AS yang menjangkakan harga Bitcoin lebih rendah.

Namun, kenyataan terbaru dari ketua Fed Jerome Powell menunjukkan bahawa bank pusat tidak tergesa-gesa untuk mengurangkan program dovishnya sehingga mereka mengekalkan pekerjaan maksimum. Oleh itu, kemungkinan besar FOMC boleh meneruskan pendekatan tunggu dan lihat sekurang-kurangnya pada separuh pertama tahun 2021.

Beberapa had terhad terhadap bias kenaikan harga Bitcoin mungkin berasal dari India. Menurut laporan Reuters, ekonomi kedua terbesar di Asia yang berpotensi menjadi pasaran pengguna crypto yang kukuh menjangkakan akan mengkriminalisasi penggunaan dan pemilikan Bitcoin. Laporan itu menyebut seorang pegawai kanan kerajaan.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments