Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Panetta ECB Berhujah Memihak


Pewajaran ECB memihak kepada memasukkan euro digital. Butiran visi dikongsi oleh Fabio Panetta, ahli lembaga eksekutif Bank Pusat Eropah (ECB). Kemungkinan CBDC Eropah untuk pembayaran runcit mula dibincangkan pada awal tahun oleh bank pusat dan dimasukkan ke dalam "fasa penyiasatan" 24 bulan pada Julai lalu.

Panetta bermula dengan menunjukkan bahawa pendigitalan bagi ekonomi sedang mengubah kehidupan kita, keperluan, "cara kita membayar dan landskap pembayaran". Atas sebab ini, banyak bank pusat mahu wang berdaulat menjadi lebih mudah diakses dan fleksibel dalam era baharu ini.

Pada masa lalu, bank swasta telah memanggil CBDC berlebihan "memandangkan bekalan wang digital persendirian yang banyak tersedia", tetapi Panetta berhujah bahawa bank pusat menghadapi keperluan untuk "berkembang seiring dengan perubahan teknologi, tabiat pembayaran dan ekosistem kewangan" dan menggambarkan peranan wang bank pusat sebagai sauh monetari.

Panetta mendakwa wang bank pusat adalah "bentuk wang paling selamat dalam ekonomi" dan "satu-satunya wang yang nilai mukanya dijamin secara intrinsik", dan berkata bahawa kebolehtukaran adalah sebab utama pengguna mempercayai dan menggunakan perantara persendirian.

Dengan menyediakan sauh kewangan, wang bank pusat memainkan peranan penting dalam mengekalkan fungsi yang baik. sistem pembayaran dan kestabilan kewangan dan akhirnya mempercayai mata wang. Ini seterusnya merupakan pra-syarat untuk mengekalkan penghantaran dasar monetari, dan oleh itu untuk melindungi nilai wang.

Wang tunai telah kehilangan populariti di Eropah semasa pandemik. Pada masa kini, kira-kira separuh daripada semua pengguna Eropah lebih suka menggunakan cara pembayaran yang tidak melibatkan wang tunai.

Sama seperti setem pos kehilangan banyak kegunaannya dengan kedatangan internet dan e-mel, begitu juga, wang tunai boleh kehilangan kaitan dalam ekonomi yang semakin digital,

Panetta melaporkan bahawa wang tunai digunakan sebagai penyimpan nilai, manakala kira-kira 20% sebenarnya digunakan dalam urus niaga. Memandangkan penurunannya akan melemahkan peranan utama wang bank pusat, ECB menetapkan peta jalan untuk menyesuaikan diri dengan ekonomi digital.

Ahli ECB menyifatkan euro digital sebagai “bentuk digital wang bank pusat untuk orang ramai dan perniagaan untuk digunakan dalam pembayaran runcit.”

 Bacaan Berkaitan | Crypto Bank Pusat Masih 10 Tahun Lagi, Kata Mantan Naib Presiden ECB

Pelan Hala Tuju Euro Digital

Euro digital ialah cara ECB untuk mengembalikan wangnya secara kekal, memastikan ia kekal sebagai “sauh kewangan yang berguna ”.

Sesetengah juga telah mencadangkan bahawa penyelesaian pembayaran persendirian yang inovatif seperti stablecoin boleh, jika dikawal dengan betul, menjadikan CBDC tidak diperlukan. (…) Walau bagaimanapun, ini akan menyumbang kepada penyumberan luar peruntukan wang bank pusat kepada penerbit stablecoin dan mempertaruhkan pengurangan yang sepadan dalam kedaulatan monetari.

ECB bermaksud mencari cara yang cekap untuk euro digital digunakan secara meluas, memberikan kestabilan dan reka bentuk menarik yang mudah digunakan, sambil menghalang risiko bank run. Ia tidak berhasrat untuk bersaing dengan perkhidmatan pembayaran sektor swasta.

Panetta mencadangkan agar pengantara boleh mengagihkan apa yang mereka gambarkan sebagai “bentuk wang paling selamat dan paling cair” dan menggunakannya dalam pembangunan perkhidmatan baharu, seperti kemudahan kredit , dan menjana pendapatan tambahan.

Dari segi privasi, cadangan itu berbunyi: “ECB tidak berminat untuk mengewangkan data pembayaran pengguna dan ia hanya boleh memprosesnya setakat yang diperlukan untuk fungsi euro digital, sepenuhnya. pematuhan dengan objektif kepentingan awam dan perundangan EU.”

Mereka berhasrat untuk meluaskan “penggunaan antarabangsa dan autonomi Eropah dalam pembayaran global” euro, dan mendakwa ia boleh diakses oleh bukan warga Eropah, membolehkan pembayaran rentas sempadan dengan menjadikannya “ saling beroperasi dengan CBDC lain” pada kos yang lebih rendah, dan kelajuan yang lebih tinggi.

Bacaan Berkaitan | Pompliano Mencecah Euro Digital, Mengatakan Ia Bukan Bitcoin

Crypto
Jumlah kapitalisasi pasaran Crypto pada $2,6 trilion dalam carta harian | Sumber: Tradingview.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments