Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Pengaruh Penipu Instagram Mengikut Jutaan Bitcoin
 Iklan

Dengan cara kesan rangkaian, setiap kitaran pasaran baru membawa lebih banyak perhatian kepada Bitcoin. Harga setiap duit syiling meningkat apabila lebih banyak pelabur menumpukan keuntungan yang diketahui oleh cryptocurrency selama ini. Namun, pada masa yang sama, ia juga menarik lebih banyak penjenayah, penipu, dan penipu ke ruang cryptocurrency.

Penipu tidak selalu tersembunyi di sebalik akaun palsu, atau penggodam siber di seberang planet ini. Malah, ada yang kurang ajar untuk menipu pengikut mereka sendiri di media sosial. Kisah yang sedang berkembang yang melibatkan berjuta-juta Bitcoin yang dicuri adalah contoh mengapa pengaruh yang terkenal juga tidak boleh dipercayai ketika datang ke crypto.

Inilah penjelasan mengenai apa yang berlaku, dan bagaimana anda boleh mengambil langkah untuk mengelakkan penipuan serupa.

Pengaruh Instagram Mencuri Jutaan Dalam BTC Dari Pelabur yang Dibutakan Oleh Ketamakan

Penyiasat persekutuan menuduh Jegara Igbara – yang menggunakan ego Jay Mazini di media sosial – dengan menipu pengikutnya daripada Bitcoin bernilai jutaan dolar.

Igbara telah memikat mangsa dengan menawarkan "3.5 hingga 5% daripada harga pasaran," mendakwa bahawa pertukaran yang dia gunakan mempunyai mula menghadkan berapa banyak Bitcoin yang dapat dia beli sekaligus . Di bawah kedok Jay Mazini, Igbara telah mengumpulkan akaun Instagram dengan lebih dari 1 juta pengikut, di mana dia telah berkongsi video dirinya yang memberikan wang tunai kepada orang lain.

BACAAN BERKAITAN | PERTUKARAN BAPA DAN ANAK DI MEDIA SOSIAL DI ATAS BITCOIN BET

"Igbara menggunakan populariti media sosialnya yang sangat besar untuk menipu pengikutnya untuk menjualnya Bitcoin," kata Mark Lesko, bertindak AS peguam untuk Daerah Timur New York.

Dokumen mendedahkan bahawa sekurang-kurangnya bernilai $ 2.5 juta dicuri, dengan satu mangsa sahaja menghantar Igbara 54 BTC – di mana Igbara hanya membayar $ 500,000 dari bahagiannya dari keseluruhan transaksi. [19659007] Akaun sejak muncul di Instragram bernama "Jay Manzini adalah penipuan" di mana tangkapan skrin pengikut yang kecewa dikongsi.

 penipu instagram harga bitcoin "width =" 980 "height =" 454

 Ketika harga Bitcoin meningkat, ia tidak hanya menarik pelabur baru - ia juga menarik penipu baru | Sumber:  BTCUSD di TradingView.com 

Bagaimana Pelabur Bitcoin Dapat Melindungi Diri Daripada Penipuan

"Pembeli berhati-hati ketika membuat pembelian Bitcoin atau cryptocurrency lain melalui media sosial," kata Jonathan Larsen , penyiasat untuk Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Tetapi bagaimana?

Sebagai contoh, jika keadaan kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan, seperti kadar pertukaran yang terlalu tinggi dalam senario ini, maka mungkin demikian. Kedua, ketika berurusan dengan crypto atau bahkan wang tunai, hanya berurusan dengan pihak ketiga yang mempunyai reputasi baik. Pertukaran duit syiling dengan individu yang tidak anda kenali meningkatkan risiko kerugian secara eksponen.

BACAAN BERKAITAN | BAGAIMANA MATA LASER DAPAT MEMILIKI PELABUR BITCOIN MERAH

Elakkan sebarang tawaran cryptocurrency percuma di media sosial, terutamanya jika akaun menawarkan crypto percuma sebagai pertukaran untuk beberapa yang dihantar pertama. Ini adalah penipuan biasa. Walaupun akaun itu nampaknya Elon Musk, atau bahkan akaunnya berhati-hatilah – akaun tersebut boleh menjadi akaun palsu atau nyata yang telah dikompromikan.

Ya, bahkan benar-benar disahkan akaun membawa risiko . Igbara sendiri adalah orang yang sebenar, dengan akaun sebenar, walaupun menggunakan nama samaran palsu dan menyembunyikan niat buruk. Crypto penuh dengan nama samaran yang kelihatan mesra dan juga mempunyai motif tersembunyi.

Petua lain yang boleh dipercayai termasuk tidak pernah mendedahkan kepada sesiapa pun bahawa anda memegang crypto, berpegang pada pengesahan dua faktor yang tidak bergantung pada SMS, dan untuk digunakan kata laluan unik untuk setiap akaun pertukaran crypto. Untuk simpanan duit syiling jangka panjang, memindahkannya ke dompet perkakasan adalah yang paling selamat, tetapi walaupun itu boleh menimbulkan risiko dan memerlukan penyelidikan mendalam mengenai privasi serta keselamatan operasi peribadi dan komputer.

 gambar dari Pixabay, Carta dari TradingView.com 

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments