Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Pengawal Selia Kewangan Korea Selatan Boleh Mengenakan Cukai Ke Atas NFT


Di tengah-tengah kontroversi yang berterusan mengenai percukaian aset maya di negara itu, Pihak Berkuasa Kewangan Korea Selatan baru-baru ini mengisytiharkan token tidak boleh digunakan (NFT) sebagai boleh dikenakan cukai. Pada hari Selasa, Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan (FSC) Korea Selatan, mengumumkan bahawa ia akan mula mengenakan cukai kepada NFT.

Menurut The Korea Heraldmulai Januari tahun depan, pindaan undang-undang cukai ini akan mengenakan 20 % cukai ke atas pendapatan daripada aset maya yang melebihi 2.5 juta won ($2,102).

Cadangan Cukai Ke Atas NFT

Naib Pengerusi FSC, Doh Kyu-sang, berkata NFT ialah aset maya di bawah Akta semasa mengenai Maklumat Transaksi Kewangan Tertentu. Oleh itu, kerajaan berhak memungut cukai ke atas mereka. “Di bawah undang-undang, sebarang pendapatan yang diperoleh daripada pembelian dan penjualan aset maya adalah tertakluk kepada “pendapatan lain” dan tertakluk kepada cukai.”

Bacaan Berkaitan | Pertukaran Crypto Menjauhkan Dari Korea Selatan Mendahului Peraturan Yang Lebih Ketat

Walau bagaimanapun, pengumuman FSC berbeza daripada kenyataan awalnya. Laporan panduan daripada Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF) menyatakan bahawa "NFT, atau koleksi kripto, bergantung pada ciri-cirinya secara amnya tidak dianggap sebagai [Virtual Assets]." Berdasarkan garis panduan ini, FSC secara terbuka menyatakan bahawa ia tidak akan mengawal NFT.

Menteri Kewangan Hong Nam-ki juga berkata bulan lepas bahawa masih terdapat beberapa ketidakpastian tentang sama ada NFT berada di bawah aset maya atau tidak. Pendapat beliau ialah, "NFT belum lagi dimiliki oleh aset maya."

Park Sung-Joon, ketua Pusat Penyelidikan Blockchain di Universiti Dongguk, bercakap mengenai percanggahan itu.
"Dalam situasi di mana pihak berkuasa kewangan bercanggah antara satu sama lain, adalah mengelirukan bagi pemain pasaran aset maya untuk mengetahui sama ada mereka mesti membayar cukai atau tidak,” katanya.

Beliau juga membandingkan cadangan cukai ke atas NFT dengan kadar cukai aset sebenar. Mengikut undang-undang, pemilik aset maya mesti membayar cukai 20% ke atas semua pendapatan NFT melebihi 2.5 juta won. Sebagai perbandingan, pemilik lukisan sebenar membayar cukai 22% ke atas pendapatan melebihi 60 juta won.
Menurut Park, jika pihak berkuasa mesti mengenakan cukai ke atas NFT, kadarnya harus sama dengan aset sebenar. Tiada sebab untuk cukai yang lebih berat ke atas NFT.

Crypto Cukai Di Korea Selatan

Undang-undang cukai NFT Korea Selatan mengikut jejak yang sama seperti cukai yang dicadangkan ke atas mata wang kripto. Pada tahun 2020, penggubal undang-undang menghasilkan cukai kontroversial ke atas pendapatan daripada pelaburan dalam mata wang kripto.

Bacaan Berkaitan | Kad Crypto Tiba Di Australia. Apakah Implikasi Cukai?

Serupa dengan undang-undang cukai NFT, undang-undang ini juga mengenakan levi 20% ke atas keuntungan mata wang kripto melebihi 2.5 juta won. Undang-undang itu akan berkuat kuasa mulai Januari 2022. Bagaimanapun, penggubal undang-undang dari Parti Kuasa Rakyat pembangkang mendesak untuk dilanjutkan satu tahun. Mereka juga menyokong pelarasan kadar cukai selaras dengan cadangan rejim Cukai Pendapatan Pelaburan Kewangan.

Imej yang ditampilkan oleh Skeli di UnsplashSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments