Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Penggubal Undang-undang Brazil Mencadangkan Penyepaduan Pilihan Pembayaran Kripto Untuk Pekerja


Memandangkan penggunaan kripto semakin meningkat, semakin banyak institusi menganggapnya sebagai pilihan pembayaran untuk pekerja.

Seorang ahli Dewan Perwakilan Brazil, Luizão Goulart, mencadangkan dan rang undang-undang untuk menyediakan awam pekerja sektor swasta dengan pilihan pembayaran crypto. Ini bermakna bahawa pekerja Brazil akan mempunyai pilihan untuk meminta gaji mereka dalam mata wang kripto.

Cadangan ini datang di tengah-tengah perbahasan kawal selia yang berterusan di Brazil mengenai Bitcoin.

Cadangan Rang Undang-Undang Pembayaran Kripto

Menurut cadangan itu, pekerja boleh diberi pampasan sebahagian dan pilihan untuk kerja mereka dalam crypto. Beliau juga mencadangkan supaya sistem ini disepadukan secara perlahan-lahan.

Sifat pilihan cadangan itu tidak seperti pendekatan El Salvador. Artikel 7 presiden Salvador Nayib Bukele mewajibkan semua perniagaan menerima Bitcoin sebagai pembayaran, walaupun dia berulang kali mengatakan bahawa menggunakan Bitcoin adalah pilihan.

Bacaan Berkaitan | From The Ground: Dokumentari "Bitcoin Di El Salvador", Apa yang Kami Pelajari?

Rang undang-undang itu juga menyatakan bahawa pekerja dan majikan mereka saling bersetuju sebelum pembayaran mata wang kripto dimulakan. Selain itu, pekerja boleh memilih peratusan gaji mereka yang mereka mahu terima dalam crypto.
“Had peratusan pembayaran (imbuhan) dalam mata wang kripto akan menjadi pilihan bebas pekerja. Sebarang pengenaan oleh majikan akan dilarang.”

Goulart menjelaskan lagi bahawa penyesuaian itu perlu untuk apa yang beliau panggil sebagai “revolusi digital keempat.” Dia menunjukkan evolusi kewangan — daripada sistem barter kepada mata wang fiat kepada crypto. Beliau berhujah bahawa Bitcoin adalah "antitesis sistem kewangan global semasa."

Jumlah had pasaran crypto di TradingView.com

Jumlah pasaran crypto pada $2.745 Trilion | Sumber: Crypto Total Market Cap daripada TradingView.com

Menekankan kepentingan cadangannya, timbalan menteri seterusnya menyatakan, “Hanya terpulang kepada kita untuk menyesuaikan diri, mencipta semula dan maju di sepanjang laluan Kemodenan yang indah ini untuk mewujudkan Ekonomi Global yang memudahkan kehidupan seharian rakyat dan, terutama sekali, menyediakan kualiti hidup yang baik untuk semua.”

Jika ditandatangani ke dalam undang-undang, rang undang-undang Goulart akan membantu menyelesaikan masalah tunai Persekutuan, Negeri dan Kerajaan perbandaran. Undang-undang akan berkuat kuasa 90 hari dari tarikh kelulusan.

Data terbaharu menunjukkan bahawa warga Brazil mungkin hanya terbuka kepada idea itu. Dalam tinjauan dari September, 48% daripada responden memihak kepada Bitcoin sebagai mata wang rasmi.

Peraturan Aset Digital Di Brazil

Dalam beberapa minggu yang lalu , terdapat spekulasi mengenai peraturan Bitcoin di Brazil. Jawatankuasa Khas Dewan Perwakilan baru-baru ini meluluskan peraturan Bitcoin. Oleh sebab itu, ramai orang beranggapan bahawa negara itu akan mengikuti El Salvador dan menjadikan bitcoin sebagai tender yang sah.

Bacaan Berkaitan | Amerika Latin, Tipping Point: Bitcoin Beach Brazil, Colombia ATMs, Mining Arg

Walau bagaimanapun, bertentangan dengan khabar angin, rang undang-undang itu tidak bertujuan untuk menjadikan bitcoin sah. di Brazil. Rang undang-undang "aset maya" Brazil bertujuan untuk mentakrifkan aset maya dan penyedia perkhidmatan aset maya dan meningkatkan perlindungan pelabur dengan meningkatkan peraturan.

Bank Pusat Brazil juga mengatakan bahawa ia lebih tertumpu pada pembangunan CBDCnya, Real digital. Dan ia tidak berniat untuk menjadikan bitcoin tender sah di negara ini.

Imej yang ditampilkan oleh CoinMarketCap, Carta daripada TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments