Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Penggunaan Bitcoin Soars di Zimbabwe Selepas Mata Wang Asing Tolak


Pertukaran Bitcoin Peer-to-peer LocalBitcoins terus melonjak selepas kerajaan Zimbabwe melaksanakan pengharaman transaksi mata wang asing.


Zimbabwe: Bitcoin atau Bust

Seperti yang dilaporkan oleh Kuarza Afrika , Urusniaga Bitcoin Peer-to-peer di Zimbabwe baru-baru ini mencapai tahap yang tinggi selepas Presiden Emmerson Mnangagwa mengembalikan dolar Zimbabwe. Larangan itu juga melarang penyelesaian urusniaga tempatan dalam pound British, rand Afrika Selatan, dolar AS, dan mata wang asing lain.

Pada tahun 2006 Zimbabwe menjalani satu tempoh kejam hiperinflasi yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan pada tahun 2009 Zimbabwe telah menghapuskan dolar Zimbabwe dan memperkenalkan sistem multi-mata wang. Walaupun menggunakan sistem yang bergantung kepada mata wang asing mengurangkan hiperinflasi, ia juga menyebabkan kerajaan kehilangan kawalan dasar monetari.

Larangan mata wang asing baru adalah usaha untuk menghadkan kesan kesatuan pekerja yang petisyen kerajaan untuk pembayaran gaji dalam mata wang asing dan pada akhir 2018 kerajaan juga mengharamkan semua bank tempatan daripada memproses transaksi Bitcoin. Memandangkan dasar berkuatkuasa, harga tempatan untuk Bitcoin telah meningkat dengan pesat dan kebanyakan pengguna cryptocurrency memilih menggunakan EcoCash, platform pembayaran mudah alih, untuk menjalankan perdagangan di Zimbabwe.

Bitcoin Goes Underground

Pada masa ini, Zimbabwe adalah salah satu daripada pasaran paling aktif untuk perdagangan berasaskan cryptocurrency dan orang Zimbabwe lebih suka aset digital sebagai nilai simpanan yang stabil daripada dolar Zimbabwe yang terkenal dengan hiperinflasi dan kesukaran gunakan.

Golix crypto exchange Ketua Pegawai Eksekutif Tawanda Kembo berkata:

Apa yang kita lihat ialah terdapat banyak permintaan untuk Bitcoin dan terdapat sedikit bekalan berbanding dengan permintaan supaya semua aktiviti di Bitcoin yang kita lihat terjadi pada gelap

Seperti yang dilaporkan oleh Bitcoinist minggu lalu, pengenalan larangan mata wang asing pada 24 Jun menyebabkan harga Bitcoin tempatan meningkat kepada $ 76,000 setiap syiling yang 580% lebih tinggi daripada harga $ 11,000 pada tarikh ini. Sekurang-kurangnya, orang Zimbabwe tidak berpuas hati dengan dasar baru ini dan pengarah SureRemit Olaoluwa Samuel-Biyi berkata:

Cryptocurrency adalah versi digital Swiss Dinar lama: Wang yang tidak dapat dihentikan beredar tanpa kebenaran kerajaan. Tonton penggunaan Bitcoin dan kenaikan harga di Zimbabwe, di mana, seperti di mana-mana sahaja, "kepercayaan penuh kerajaan" hanyalah jargon ekonomi. "

Adakah anda fikir harga Bitcoin akan terus meningkat memandangkan Zimbabwe mengharamkan transaksi mata wang asing? Kongsi pendapat anda di dalam komen di bawah!


Imej melalui ShutterstockSource link

Hinterlasse einen Kommentar

avatar
  Subscribe  
Notify of