Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Robinhood Hack Melihat Berjuta-juta Data Pengguna Terdedah


Robinhood baru-baru ini mengumumkan bahawa sistemnya telah dilanggar, menyebabkan data berjuta-juta pengguna terdedah. Aplikasi perdagangan adalah salah satu yang paling popular untuk berdagang saham dan dengan kemunculan syiling meme, telah menjadi salah satu titik hubungan pertama untuk pelabur baharu yang ingin menceburi pelaburan kripto. Ini telah meningkatkan pangkalan penggunanya kepada lebih daripada 22 juta pada tahun 2021, yang kesemuanya dibiarkan terdedah dalam pelanggaran data.

Robinhood Digodam

Serangan itu telah berlaku pada 3 November, menurut Robinhood. Penyerang telah mendapat akses dengan menghubungi wakil perkhidmatan pelanggan syarikat dan entah bagaimana mendapat akses kepada sistem sokongan melalui panggilan tersebut. Robinhood telah menangkap pelanggaran itu apabila ia berlaku dan telah membuat susulan dengan pihak berkuasa yang sesuai untuk memastikan sistemnya selamat. Walau bagaimanapun, penyerang sudah dapat memegang berjuta-juta data pengguna sebelum pelanggaran itu dapat dibendung.

Bacaan Berkaitan | Bagaimana Perubahan Nama Facebook Memulakan Meta Token Mania

Pelaku telah mengancam untuk mengambil tindakan dengan data yang mereka perolehi. Tetapi Robinhood mengesahkan bahawa ia sememangnya bukan serangan perisian tebusan, enggan menyatakan sama ada penyerang telah mendapat wang tebusan dan jika satu telah diberikan.

Kira-kira 7 juta orang secara keseluruhannya telah terjejas dalam pelanggaran itu, walaupun pada tahap yang berbeza-beza. Sebilangan besar pengguna yang terjejas, kira-kira 5 juta, mempunyai alamat e-mel mereka terjejas. 2 juta pengguna lagi mempunyai alamat e-mel dan nama penuh mereka dicuri dalam penggodaman. Walaupun bahagian yang lebih kecil mengalami pelanggaran data yang lebih meluas apabila Robinhood mengumumkan bahawa kira-kira 310 pengguna mempunyai alamat e-mel mereka, nama penuh dilanggar, selain tarikh lahir dan ZIP. Sepuluh pengguna melihat penyerang mengambil lebih banyak data mereka, tetapi Robinhood tidak mendedahkan data yang dikompromi dalam kes mereka.

Implikasi Daripada Hack

Selepas berita tentang penggodaman itu tersebar, saham Robinhood telah jatuh 3% dalam perdagangan lanjutan pada Isnin. Ini bukanlah satu kerugian besar. Walau bagaimanapun, implikasi yang lebih besar ialah kesan penggodaman seperti ini kepada pengguna yang data mereka dicuri.

Syarikat itu telah mengakui bahawa kira-kira 7 juta pelanggan telah dikompromi data mereka. Data ini boleh dijual di web gelap oleh penyerang, yang boleh digunakan untuk melakukan serangan peribadi selanjutnya ke atas pengguna yang terjejas dalam pelanggaran data. Pengguna perlu menukar butiran mereka pada platform untuk memastikan akaun mereka kekal selamat.

Bacaan Berkaitan | Wall Street Membayar Dolar Tertinggi Untuk Mengisi Pangkat Dalam Tentera Kriptonya

Walau bagaimanapun, Robinhood telah memberi jaminan kepada pengguna bahawa pelanggaran itu telah dibendung. Tiada dana pengguna hilang dan tiada Keselamatan Sosial, akaun bank atau nombor kad kredit/debit terdedah dalam pelanggaran tersebut.

Robinhood meminta bantuan firma keselamatan Mandiant Inc. untuk membantu menyiasat pelanggaran data. CTO Mandiant, Charles Carmakal, berkata bahawa syarikat itu telah "menjalankan siasatan menyeluruh untuk menilai kesan" pelanggaran itu. Carmakal juga mendedahkan bahawa firmanya menjangkakan serangan itu menyasarkan organisasi lain, dengan cara yang sama, pada masa hadapan.

Imej yang ditampilkan daripada Forbes, carta daripada TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments