Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Senat Kazakhstan Meluluskan Perundangan Untuk Memantau Penyedia Perkhidmatan Kripto


Parlimen kebangsaan Kazakhstan telah meluluskan undang-undang yang meletakkan penyedia perkhidmatan crypto kepada sistem pemantauan kewangan negara. Undang-undang ini bertujuan untuk melindungi pelabur dan juga menghalang jenayah berkaitan kripto daripada berlaku.

Menurut laporan tempatanperundangan tersebut mewajibkan platform kripto di negara ini mematuhi peraturan Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML). Ia dipanggil undang-undang "Mengenai Pindaan dan Penambahan kepada Akta Perundangan Tertentu Republik Kazakhstan Mengenai Melawan Pengesahan (Pengubahan) Pendapatan Yang Diperolehi Secara Jenayah dan Pembiayaan Keganasan."

Perundangan, yang telah diluluskan oleh Senat , sedang menunggu kelulusan Presiden Kassym-Jomart Tokayev.

Senat Meluluskan Perundangan

Perundangan baharu itu berhasrat untuk menambah baik rangka kerja anti-pengubahan wang haram semasa. Dengan itu menghalang pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan.
Terdapat tumpuan kritikal pada platform kripto, terutamanya dengan peningkatan jenayah berkaitan kripto.

Apabila syarikat melancarkan atau menamatkan sebarang perkhidmatan berkaitan kripto, ia mesti memaklumkan Kementerian Pembangunan Digital, Inovasi dan Industri Aeroangkasa Kazakhstan. Kementerian kemudiannya akan menjalankan penilaian risiko dan juga memastikan syarikat mematuhi semua peraturan yang ditetapkan.

Bacaan Berkaitan | A.S. Jabatan Kehakiman Mengumumkan Pelancaran Pasukan Penguatkuasaan Mata Wang Kripto Kebangsaan

Undang-undang baharu itu juga akan menubuhkan institusi undang-undang pegawai awam. Ini akan menyebabkan tokoh awam dan ahli keluarga mereka dikenakan semakan kewangan tambahan.

Menurut laporan itu, Senator Olga Perepechina menyebut keperluan untuk pindaan ini.
“Hari ini, orang yang mengeluarkan, mengatur perdagangan aset digital, serta menyediakan perkhidmatan untuk pertukaran aset digital untuk wang tunai, barang berharga dan harta lain, adalah di luar pemantauan kewangan, yang menyumbang kepada penyebaran jenayah dalam bidang pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas, termasuk termasuk ekonomi bayangan, ia merangsang penjenayah, termasuk pengganas , untuk menggunakan aset elektronik dalam penyelesaian bersama, "jelas senator itu.

Jumlah had pasaran crypto di TradingView.com

Jumlah pasaran crypto pada $2.83 Trilion | Sumber: Crypto Total Market Cap daripada TradingView.com

Perepechina selanjutnya menyebut bahawa pada Jun 2020, Kazakhstan menerima pakai undang-undang untuk mengawal pengeluaran dan pengedaran aset digital. Walau bagaimanapun, penggubal undang-undang kini mahu menjadikan entiti yang menjalankan aktiviti sedemikian kepada pemantauan kewangan.

Selain itu, agensi pemantauan kewangan akan mempunyai akses tanpa had kepada daftar nombor pengenalan perniagaan negara.
Ini adalah perlu untuk mewujudkan ketelusan maklumat tentang pemilik sah (langsung atau tidak langsung) institusi tersebut.

Peraturan Kripto Di Kazakhstan

Kerajaan Kazakhstan menghalalkan perlombongan kripto pada 2020. Sejak Januari tahun ini, jumlah perlombongan kripto mempunyai lebih daripada berganda. Pada Oktober 2021, kadar hash perlombongan semasa negara adalah yang kedua di dunia selepas Amerika Syarikat.

Bacaan Berkaitan | Bagaimana A.S. Mengambil Kedudukan Utama Dalam Perlombongan Bitcoin Dari China

Dalam tempoh lima tahun, Kazakhstan meramalkan bahawa industri perlombongan kripto boleh menyumbang sekurang-kurangnya $1.5 bilion kepada ekonominya. Walau bagaimanapun, bekalan kuasa yang terhad mungkin menghalang pertumbuhan industri.

Oleh kerana kadar elektriknya yang rendah, negara Asia Tengah itu telah menjadi hotspot perlombongan. Tindakan keras yang berterusan di China juga menyumbang kepada ini. Naib Menteri Tenaga Murat Zhurebekov telah menyalahkan peningkatan 7 peratus dalam penggunaan elektrik tahun ini ke atas pelombong kripto haram.

Bacaan Berkaitan | Kazakhstan Muncul Sebagai Pemain Penting Dalam Perlombongan Kripto

“Sejak 10 bulan lalu, kami telah mencatat pertumbuhan tidak normal dalam penggunaan tenaga, iaitu kira-kira lapan peratus. Kita bercakap tentang 1,000-1,200 megawatt elektrik. Kami mengaitkan peningkatan penggunaan sedemikian dengan peningkatan permintaan tenaga daripada pelombong,” katanya.

Presiden Tokayev juga baru-baru ini menggesa peraturan segera perlombongan bitcoin di negara ini. Pada Jun 2021, beliau menandatangani undang-undang untuk mengenakan caj tambahan sebanyak 1 tenge (AS$0.0023) setiap kilowatt-jam untuk pelombong. Yuran akan berkuat kuasa mulai 1 Jan. 2022.

Imej yang ditampilkan daripada Waves Protocol, Carta daripada TradingView.com



Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments