Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Tinjauan Mingguan Bitcoin: T-Bonds Mengancam Sokongan BTC / USD Yang Penting
 Iklan

Pengambilan Bitcoin Utama:

  • Bitcoin jatuh pada minggu lalu kerana dolar AS memanfaatkan kenaikan hasil bon Perbendaharaan.
  • Walaupun demikian, sentimen belian rendah di dekat tahap sokongan teknikal mengekalkan kecenderungan kenaikan harga cryptocurrency.
  • Kenaikan hasil yang lebih tinggi mungkin beruang menguji kawasan sokongan untuk penembusan.

Nilai tukar BTC / USD mencatat lonjakan mendadak dan menghapus sebahagian besar kerugian minggu sebelumnya pada hari Isnin. Ia dapat menutup sesi Ahad di atas $ 45,000, tahap yang berada di dalam kawasan sokongan yang telah membatasi percubaan bearish Bitcoin daripada melakukan penjualan sepenuhnya.

Namun demikian, cryptocurrency jatuh hingga 26.30 peratus setelah menetap rekodnya tinggi di atas $ 58,000 pada 21 Februari. Terdapat petunjuk yang jelas mengenai pengambilan untung di semua pasaran yang berisiko termasuk stok teknologi. Urus niaga dibawa sendiri berikutan kenaikan dolar AS pada akhir minggu, didorong oleh kenaikan mendadak dalam hasil Perbendaharaan tahun ini.

 Nota Perbendaharaan 10 tahun AS, US10Y, hasil bon, bitcoin "width = "980" tinggi = "567

Hasil nota Perbendaharaan 10-tahun AS diperbaiki lebih rendah pada akhir minggu lalu. Sumber: US10Y di TradingView.com

Kadar faedah pada nota penanda aras 10 tahun melonjak dari 1 peratus pada awal 2021 menjadi lebih 1.6 peratus menjelang penutupan Februari, tahap tertinggi dalam setahun. Peningkatannya mengurangkan daya tarikan Bitcoin, aset yang tidak memberikan hasil, kerana ia telah diperdagangkan pada tahap yang terlalu tinggi.

Itu menyebabkan pembetulan penurunan besar-besaran, dengan harga turun ke serendah $ 43.016 pada sesi sebelumnya . Walau bagaimanapun, pembetulan dalam nota 10-tahun menghasilkan akhir minggu lalu dan permulaan yang baru bertepatan dengan kenaikan di pasaran Bitcoin.

Sokongan Teknikal Dipegang

Perbezaan terbalik antara nota 10-tahun hasil dan Bitcoin minggu ini tidak menjamin korelasi negatif. Lebih-lebih lagi, mereka mempunyai kaitan dengan sentimen pembelian yang kuat di pasaran Bitcoin di dalam kawasan sokongan yang dapat dibuktikan yang ditunjukkan dalam carta di bawah.

 Bitcoin, cryptocurrency, BTCUSD, BTCUSDT "width =" 980 "height =" 567

Bitcoin memperoleh kembali kawasan sokongan yang terakhir menghantar harganya ke tahap tertinggi. Sumber: BTCUSD di TradingView.com

Sejauh ini, rentang ini telah mengatasi kenaikan dari memanjangkan bias penjualan mereka. Banyak penganalisis melihatnya sebagai pengesahan bahawa pembetulan Bitcoin yang berterusan tidak akan bertahan. Sebaliknya, lembu akan mengambil alih pasaran dan mendorong harga kembali ke tahap rekod baru-baru ini.

"Walaupun dalam pembetulan ini, aliran keluar Bitcoin dari pertukaran masih berat," berpendapat Michaël van de Poppe, penganalisis pasaran bebas. "Ini bermaksud bahawa orang membeli Bitcoin mereka untuk disimpan dalam simpanan sejuk sebagai kenderaan pelaburan dan mereka tidak menjual. Kami masih awal. Dalam pembetulan yang sihat. ”

Bitcoin Minggu Ini

Santiment menyatakan bahawa korelasi Bitcoin selama 30 hari dengan pasaran saham AS meningkat sejak kebelakangan ini. Inti dari tren peniru mereka terletak — sekali lagi — peningkatan hasil bon .

Dorongan besar pertama datang dari peningkatan vaksin di seluruh dunia, menghidupkan kembali harapan pemulihan ekonomi yang lebih cepat daripada yang diharapkan hidup kembali normal. Kemudian, Demokrat menguasai Senat AS, memungkinkan untuk presiden Joe Biden untuk melancarkan rangsangan $ 1.9tn yang bercita-cita tinggi yang akan menenangkan ekonomi.

Ini telah mendorong jangkaan inflasi lebih tinggi, menyebabkan penjualan di pasaran bon dalam beberapa minggu kebelakangan. Ia juga berlaku kerana para pelabur bimbang bahawa Federal Reserve akan memperketat dasar monetari mereka lebih cepat daripada yang dilaporkan sebelumnya. Pengerusi bank pusat Jerome Powell telah menunjukkan bahawa pejabatnya akan mengekalkan kadar lebih rendah sehingga mereka mendorong inflasi melebihi 2 peratus.

Menggarisbawahi iklim tegang ini adalah perubahan liar baru-baru ini di pasaran saham dan teknologi dan pertumbuhan Bitcoin dalam saham yang paling rugi semasa wabak. Santiment mencatat:

"Seperti yang telah kita nyatakan dalam kajian data sebelumnya, perhimpunan BTC cenderung menjadi yang paling menonjol ketika [the cryptocurrency’s correlation with the US stocks] berubah menjadi negatif, seperti yang berlaku pada bulan Disember 2020."

 Bitcoin , cryptocurrency, BTCUSD, BTCUSDT "width =" 980 "height =" 591

Bitcoin berfluktuasi sejajar dengan S&P 500. Sumber: Santiment

Secara tidak menentu, kenaikan lebih lanjut dalam hasil bon AS dapat mendorong Bitcoin harga lebih rendah. Sekiranya itu terjadi, tekanan untuk mempertahankan bias terbalik akan jatuh pada area dukungan teknis, seperti yang disebutkan di atas. Jika tidak, risiko harga jatuh kepada $ 40,000 atau lebih rendah.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments