Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Trend Etereum DeFi Akan Mendominasi 2021
 Iklan

2020 adalah tahun DeFi bukan hanya dari segi kenaikan harga yang meletup – tetapi kemajuan teknologi dan sokongan dari tokoh masyarakat.

Dari pertumbuhan UniSwap, Chainlink, AAVE, dan BNB menjadi 20 token teratas dengan cap pasaran kepada jutawan teknologi Mark Cuban yang mendedahkan kedudukannya dalam token yang disebutkan di atas, seseorang mesti bertanya-tanya apa yang akan terjadi selanjutnya.

Peningkatan keselamatan dan pengauditan kontrak.

Eksploitasi yang dilakukan oleh penggodam pada kontrak pintar DeFi yang rentan mengakibatkan kehilangan puluhan juta dana sepanjang tahun 2020 dan awal 2021.

Serangan pinjaman kilat, di mana penggodam dapat meminjam sejumlah besar ETH tanpa jaminan dan mengeluarkan dana dari pertukaran melalui peluang arbitraj kompleks antara stablecoin atau manipulasi oracle harga (harga yang menyediakan sebahagian daripada kontrak pintar yang berinteraksi dengan data pasaran di luar rantaian).

Mengaudit kontrak pintar sebelum diselaraskan sebagai sebahagian daripada strategi pertanian hasil atau pinjaman oleh firma pihak ketiga seperti Nexus Mutual adalah perlu – dan menjadi norma yang diterima untuk platform DeFi. Pengguna menjadi biasa dengan asas-asas proses pembangunan DeFi dan inisiatif yang dipimpin oleh masyarakat untuk memastikan pengauditan kontrak secara menyeluruh juga penting untuk ketahanan jangka panjangnya.

ETH 2.0

DeFi telah berkembang dari ekosistem Ethereum tetapi telah mencapai tahap di mana hampir mustahil untuk meneruskan paradigma Ethereum semasa. ETH 2.0 menjanjikan yuran yang lebih rendah – memberi pinjaman kepada skalabiliti yang lebih tinggi yang diperlukan untuk produk kewangan masa depan. Tetapi lebih daripada kos yang lebih rendah, ETH 2.0 diharapkan dapat menangani perkara pertama yang dibangkitkan.

Sebagai rantai bukti-kepentingan-saham pelombong Ethereum tidak dapat mengubah blok yang telah disahkan – memastikan ketahanan yang diperlukan untuk ekosistem kewangan yang selamat. Projek seperti Binance token (BNB) dan Cardano (ADA) merancang untuk merebut pasaran DeFi melalui blockchain mereka, tetapi dengan sebilangan besar pengembangan awal yang dilakukan di Ethereum, ETH 2.0 kemungkinan akan meletakkan rantai tersebut pada posisi dominan di atas DeFi.

Tekanan Pengawalseliaan

Tumpuan peraturan pada crypto terutamanya telah diberikan kepada pengelakan cukai dan aktiviti penipuan lain. DeFi. Kerangka peraturan untuk DeFi oleh pemerintah AS, China, Rusia hampir tidak ada.

Meminimumkan penipuan keluar, melaksanakan KYC pada DEX (pertukaran terdesentralisasi), dan mencegah pencucian wang tetap menjadi perhatian.

Peraturan yang sombong, termasuk kebijakan, yang ditujukan secara eksplisit untuk menghalangi DeFi adalah risiko makro kritikal yang mesti diketahui dan dipertimbangkan oleh pengguna dan CEO projek. Dasar Kerajaan pada akhirnya boleh menjadi pilihan pertukaran terpusat seperti Coinbase – yang difailkan untuk disiarkan pada 25.

Gambar Pilihan dari UnsplashSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments