Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Zimbabwe Melihat Ke Arah Masa Depan Dengan Bitcoin Kerana Ia Mencari Panduan Untuk Pembayaran BTC


Banyak negara telah mencari untuk mengikuti jejak El Salvador sejak negara itu secara rasmi melaksanakan bitcoin sebagai tender yang sah. Walau bagaimanapun, kebanyakan negara ini berasal dari wilayah yang sama dengan El Salvador di Amerika Latin. Yang lain, walaupun tidak mahu menerima bitcoin sebagai tender yang sah, telah meluluskan undang-undang yang lebih baik untuk penggunaan kripto di negara mereka.

Walaupun kemajuan ini oleh benua lain, Afrika tidak begitu bersemangat tentang bitcoin. Ini tidak menghentikan pertumbuhan crypto di benua itu. Negara seperti Nigeria dan Kenya menerajui penerimaan kripto di Afrikawalaupun undang-undang yang tidak menguntungkan di pelbagai negara mereka. Zimbabwe telah menjadi salah satu daripada beberapa pengecualian dan negara terus mengorak langkah dalam menjamin masa depannya dalam crypto.

Zimbabwe Mencari Untuk Melaksanakan Pembayaran Bitcoin

Laporan yang keluar dari negara itu mengatakan bahawa kerajaan telah mula meneroka kaedah pembayaran lain selain mata wang fiat. Setiausaha Tetap dan Ketua Unit Teknologi e-kerajaan, Brigedier Jeneral Charles Wekwete mendedahkan perkara ini pada sidang kemuncak yang diadakan oleh Persatuan Komputer Zimbabwe.

Bacaan Berkaitan | Bloomberg Intelligence Mengatakan Ethereum Futures ETF Lebih Berkemungkinan Daripada Spot Bitcoin Funds

Wekwete menjelaskan bahawa kerajaan memahami peluang yang dipegang oleh industri mata wang kripto dan mereka tidak mengabaikannya. Ini melibatkan perbincangan dengan pemain dalam ruang yang memahami implikasi mata wang kripto seperti bitcoin untuk ekonomi. Wekwete memberi jaminan kepada para hadirin di sidang kemuncak itu bahawa "kerajaan menyedari isu itu dan sedang menelitinya."

Carta harga Bitcoin daripada TradingView.com

Harga perdagangan BTC di utara $67K | Sumber: BTCUSD di TradingView.com

Selain itu, bekas Brigadier Jeneral mengakui bahawa mata wang kripto telah digunakan oleh sektor swasta di negara ini untuk mencapai kejayaan yang besar. Oleh itu, mereka mencari pemain sektor swasta yang berpengetahuan luas dan kerajaan sedang mempertimbangkan bagaimana mata wang kripto boleh digunakan di negara ini. pembayaran bitcoin tanpa terlebih dahulu mempunyai dasar yang sesuai untuk menampung penggunaan mata wang kripto di negara ini. Wekwete berkata semasa sidang kemuncak itu bahawa kerajaan sedang berusaha untuk mewujudkan dasar untuk mencegah perkara seperti pengubahan wang haram dan kehilangan dana apabila berurus niaga dengan kripto.

“Kerajaan masih cuba memahami dan cuba mewujudkan dasar tentang cara menanganinya dengan betul. ,” kata Wekwete. “Dalam kes kami, pada mulanya kami cuba memahami implikasinya kerana ia adalah penyimpangan asas daripada instrumen kewangan yang diketahui sebelum ini dan terdapat banyak kebimbangan mengenai pergerakan rentas sempadan dana, pengubahan wang haram, pengeksportan dana, dan aliran dana haram. untuk membiayai isu haram.”

Bacaan Berkaitan | Wall Street Membayar Dolar Tertinggi Untuk Mengisi Pangkat Dalam Tentera Kriptonya

Selain itu, kerajaan juga sedang mengumpul maklumat daripada pelbagai sektor untuk merumuskan dasar bagi mata wang kripto dengan berkesan. Walaupun bitcoin dan pasaran kripto berusia lebih sedekad, ia masih merupakan kelas aset yang agak baru dan negara-negara di seluruh dunia masih cuba mencari cara untuk mengawalnya dengan betul.

Namun begitu, kenyataan daripada Setiausaha Tetap menunjukkan bahawa kerajaan Zimbabwe mempunyai pandangan yang positif terhadap mata wang kripto, menjadikannya salah satu daripada beberapa negara Afrika yang mengambil pendirian ini.

Imej yang ditampilkan daripada Keputusan, carta daripada TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments